"Ti si duhovnik vekomaj." (Ps 110)

V pripravi na novo mašo, ki bo 7. julija 2019, in smo jo pravzaprav začeli že z župnijskim misijonom, želimo s prispevki na zadnji strani Oznanil ponovno osvetliti poklic duhovnika v njegovem poslanstvu, vlogah, nalogah ter izvirnem in nenadomestljivem pomenu za življenje Cerkve, njenih občestev in rast Božjega kraljestva na zemlji. Tako se bomo še bolj zavedali pomena in vzvišenega daru ter Vitove odločitve, da postane Kristusov duhovnik. Vsa Cerkev, duhovniki in verniki bi morali biti za dar odločitve in posvečenja neizmerno hvaležni. Ponovno moramo začutiti izjemno pomembnost duhovništva za vero in evangelizacijo ter tudi razumeti zahtevni čas in razmere, v katerih rastejo in zorijo duhovni poklici in delujejo duhovniki. Z zgledom krščanskega življenja, molitvijo ter hvaležnim in požrtvovalnim sodelovanjem, bi jim morali še bolj zvesto stati ob strani.

Duhovništvo je dragoceni dar za druge. Duhovnikovo delo pa je danes vsestransko, težko in odgovorno. Zahteva veliko sposobnosti in znanja. V naši rubriki bomo vse leto razmišljali o tem kaj je sveti red (diakon, duhovnik, škof), o tem, kdo je pravzaprav duhovnik, kaj je njegovo poslanstvo in kakšne vloge ima v cerkvi in občestvu, o duhovnosti, o duhovniškem bratstvu, sodelovanju z laiki. Pisali bomo o samem zakramentu mašniškega posvečenja in poteku slovesnosti posvetitve. Izvedeli boste vse o novi maši in novomašniku ter o drugih vidikih duhovniškega poklica in delovanja v Cerkvi in družbi. Tudi o pasteh, težavah in nevarnostih "njih svetega poklica" bomo pisali. O tem, in še o marsičem kar čaka tudi našega Vita na njegovi duhovniški poti, bomo prispevke pisali zelo raznoliki pisci.

Srčno upamo, da bo branje o čudovitih znanih in manj znanih vidikih duhovniškega poklica, dela in življenja za vse nas koristno in nas bo spodbudilo, da vztrajno in goreče molimo: Gospod, dobrih in svetih duhovnikov nam daj; pričevalcev veselja evangelija, oznanjevalcev Božjega usmiljenja. Daj nam duhovnikov velikodušnega srca.

Lojze


[1] 2 >