2. nedelja med letom (XXXVI, leto B, 17. 1. 2021)

Uvodnik


Božični čas smo s prejšnjo nedeljo Kristusovega krsta sklenili, zato smo zopet "pahnjeni" v vsakdanji tempo življenja. Še dobra dva meseca nas ločita odobdobja, ko je pred enim letom virus COVID-19 začel zaznamovati naša življenja in spreminjati naš vsakdan. Kljub težkemu obdobju, polnim stisk in preizkušenj, smo vseeno lahko priče številnim dogodkom, ko smo ljudje stopili skupaj in si na različne načine stali ob strani ter si delili upanje in optimizem. Tu se konkretno pokaže ljubezen, ki jo čutimo do sočloveka, ki nas kar sama usmerja do teh dejanj.

Podobno se dogaja v današnjem evangeliju, ko dva izmed učencev Janeza Krstnika sledita Jezusu in pri njem preživita dan. Ta dogodek je enega izmed učencev, Andreja, tako prevzel, da je takoj šel do svojega brata Simona Petra in ga nato z besedami "Našli smo Mesija!" privedel do Jezusa. Andreja je srečanje z Jezusom, z upanjem in veseljem, samo gnalo do brata, da je z njim podelil svoje doživetje. Vero namreč širimo tako, da ljudem okoli nas prinašamo to, kar nam je podaril Gospod, in kar nas "drži pokonci" v življenju in njegovih preizkušnjah. Ganljivo je, ko Jezus upre pogled v Simona Petra in mu reče: "Ti si Simon, Janezov sin. Imenoval se boš Kefa." (kar pomeni Peter). S tem mu daje poslanstvo, ki ga bo opravljal. To pričuje, da ljubezen in širjenje upanja odločno vplivata na te, ki ju prejemajo.

Kristjani smo vedno, v današnjih razmerah je to toliko bolj pomembno, povabljeni, da spoznavamo navdihe Svetega Duha v svojem vsakdanu in prisluhnemo, kaj nam želi v tem trenutku na temu mestu povedati.

Gregor Capuder

 

Obvestila


Danes, 17. januarja, obhajamo 2. nedeljo med letom.

V ponedeljek goduje Marjeta Ogrska, kneginja; v sredo se spominjamo Fabijana, papeža in mučenca; v četrtek je god sv. Neže (Agnes), device in mučenke; v petek goduje Vincencij (Vinko), diakon in mučenec.

V tednu pred praznikom spreobrnitve svetega Pavla vsako leto obhajamo Teden molitve za edinost kristjanov.

"Lani (2020) je ekumensko gibanje obhajalo dve pomembni obletnici: šestdesetletnico Papeškega sveta za edinost in 25. obletnico izida okrožnice papeža Janeza Pavla II. Da bi bili eno (Ut unim sint) o ekumenizmu. Tajništvo je v pripravi na koncil ustanovil papež Janez XXIII. To je bil človek izredne odprtosti in širine, prijatelj tako pravoslavnih kot protestantov in človek daljnosežnih odločitev. Imel je pogum sklicati koncil, ki si je za enega od glavnih ciljev zadal "pospeševati obnovitev edinosti med vsemi kristjani" (E1). Na koncilu (1962-65) se je katoliška Cerkev nepreklicno odločila za pot ekumenizma in podala zanj jasna načela. V ekumenskem gibanju je prepoznala delovanje Svetega Duha, ki "v vseh Kristusovih učencih budi željo in prizadevanje, da bi se vsi na način, katerega je določil Kristus, miroljubno zedinili v eni čredi pod enim pastirjem" (C15). Glavna misel letošnjega tedna molitve se glasi: "Ostanite v moji ljubezni in obrodili boste obilo sadu" (prim. Jn 15, 5-9). Gradivo so pomagale pripraviti sestre iz ekumenske redovne skupnosti Grandchamp v Švici. V besedilih so podelile z nami izkušnjo in modrost svojega kontemplativnega življenja in povedale, kateri so sadovi molitve za edinost: tesnejše občestvo z brati in sestrami v Kristusu in večja solidarnost z vsem stvarstvom."

dr. Bogdan Dolenc, član komisije za ekumenizem in medverski dialog

V tem tednu bomo pri svetih mašah razmišljali in molili za edinost med kristjani. Vabljeni, da tudi doma "vključite" ta namen v redno vsakdanjo molitev.

Že kar nekaj časa verouk poteka na daljavo, kjer veroučenci dobivate spodbudo za naloge iz vaših veroučnih učbenikov in delovnih zvezkov. Upam, da se tudi starši vključite vsaj občasno in pregledate naloge. Verouk doma pa dobi svojo piko na i, če se družina redno zbere k večerni molitvi. Vsaj nekaj minut si vzemite časa. Takrat naj se računalniki in ekrani vsaj malo "ohladijo". Če ni molitve, potem ogenj vere počasi zamre in takoj se pojavi "tisoč" izgovorov, zakaj ne utegnemo moliti. Naj tudi nas nagovorijo Jezusove besede iz današnjega evangelija: "Pridi in poglej." Naj bo v nas vseh radovednost in želja "biti z Jezusom". To pa seveda najprej pomeni redna molitev.

Birmanci imate v oznanilih poseben seznam, kdaj se boste oglasili s svojimi starši (lahko je samo eden) v župnišču. S seboj imejte učbenik/zvezek. Pregledali bomo naloge, vsak bo nekaj vprašan (prvih deset lekcij), dobili pa boste tudi birmanske prijavnice. Če komu termin neustreza, se, prosim, sami dogovorite in zamenjajte s kom. Če pa bo še kakšna težava pokličite v župnišče in se bomo dogovorili.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

18

PONEDELJEK

Marjeta Ogrska, kneginja
Jakob Hilarij Cosan, redovnik
Začetek tedna za edinost kr.

M 18.00 + Starši Urbanija (Gorica) in Janez
+ Janez Rovšek, 8. dan

19

TOREK

Makarij Aleksandrijski, opat
Jakob Sales in drugi jezuitski m
b.sl. Friderik I. Baraga, misionar

M 18.00 + Francka in Stanko Novak
+ Zlatka in Anton Miklavčič

20

SREDA

Fabijan, papež, mučenec
Sabastijan (Boštjan), mučenec
Evtimij Armenski, opat

M 8.00 Za duše v vicah

21

ČETRTEK

Agnes (Neža), devica, muč.
Epifanij Pavijski, škof
Majnard Švicarski, puščavnik

M 18.00 V zahvalo za preteklo leto
+ Avbeljnovi (Zg. Koseze)
+ Anton Javoršek (Argentina)

22

PETEK

Vincencij (Vinko), diakon
Laura Vicuna, devica
Vincenc Palotti, duhovnik

M 18.00 + Peter Avbelj

23

SOBOTA

Henrik Suzo, dominikanec
Ildefonz, škof
Zaroka Marije in Jožefa

M 18.00 + Ivanka Vavpetič; Ivan Urbanija (Soteska)
+ Jerca Vrečar, obl.

24

NEDELJA

3. nedelja med letom
Frančišek Saleški, škof, c. u.
Felicijan, škof, mučenec

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Ludvik Vesel, obl.
+ Starša: Bronislava in Dušan Resnik (Rog. Slatina)

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


IZ ŽUPNIJSKE KRONIKE

Leto 1914 Leto se je končalo pod žalostnim vtisom strašne vojske, ki je postajala vedno grozovitejša ter vstajali novi nasprotniki proti zveznima državama Avstrija – Nemčija! V vojsko je bilo poklicanih 110 gospodarjev, 189 mladenčev, razen onih, ki so že služili ali bili redno vpoklicani. Ranjenih je bilo 49, mrtvih 7. Pod vodstvom gč. učiteljic se je začela plesti volnena obleka za vojake. Napletlo se je 107 snežnih kap, 58 parov nogavic, 82 parov dokolenk, 78 parov rokavic, 33 šerp, 43 trebušnih pasov, 2 para zapestnic. Avstrija je bila v denarni stiski, zato je razpisala vojno posojilo. Pri prvem vpisu je Moravška dolina dala 3 900 kron posojila, ob drugem vpisu, 1915, pa je država dobila 23 000 K (kron) posojila. Razen tega je Avstrija ustanovila posebno komisijo, ki je po hišah pobirala baker, medenino in bron. Ta komisija, ki je bila stroga, je domačijam pobrala vse medeninasto okovje vrat, oken, kotliče pri štedilnikih, kotle za kuhanje žganja, možnarje… skratka vse kar niso ljudje že prej poskrili. Nabrali so za 70 kg kovin in 6 možnarjev.

Leto 1915 – Leto se je začelo žalostno v nadaljevanju svetovne vojske. Nadaljevale so se molitve, sv. maše – okoli 200, posebno na Hribcih in druge pobožnosti za zmago. V tem letu je bilo iz župnije na bojnem polju 526 mož in mladenčev, padlo jih je 35, pogrešanih 51, ujetih v Rusiji, Srbiji in Italiji 53. Poleg vojnega posojila, v višini 23 000 K (kron), se zbralo za vojsko; 9 voz jabolk, dve vreči suhega sadja, 1000 slamnatih copat...

Leon Lavrič