6. velikonočna nedelja (XXXVII, leto C, 22. 5. 2022)

Uvodnik


Jezus moj, ljubim Te

Čudovita so ta mlada srca, ki se danes veselijo združitve z Jezusom. Prvo obhajilo naše drage otroke v vsem najlepšem vznemirja in jih napolnjuje z velikim veseljem. Jezus, naš brat, naš prijatelj, naš Bog, je prvič na otipljiv način prišel v njihova razposajena srca. Naši prvoobhajanci so se nekaj naučili, veliko že razumejo, predvsem pa v svoji otroški razpoložljivosti neučakano pričakujejo Božjega Gosta. Jezus pa jih blagoslavlja in blagruje.

Spominjamo se tega dogodka, ko smo bili sami otroci, oz. ko smo svoje otroke pospremili s prvemu svetemu obhajilu. Veličastno lepo je bilo! Ta spomin pa nas zavezuje danes, da bomo zgled in opora prvoobhajancem in vsem mladim, ki iščejo svojo pot in svoje mesto v tem življenju. Med nami so tudi bodoči birmanci, ki bodo prav kmalu prejeli zakrament potrditve v veri. Prav dobro čutimo, da ni dovolj poskrbeti za vse potrebno, da je praznik kar najlepši. Ostaja naša zavezanost, ki smo jo izrekli že ob krstu teh otrok, da jim bomo spremljali na poti prijateljstva z Jezusom.

"Če me kdo ljubi, se bo držal moje besede in moj Oče ga bo ljubil. Prišla bova k njemu in prebivala pri njem," smo slišali v današnjem evangeliju. Naj bo današnje praznovanje  in tudi praznovanje svete birme, ki je pred nami, trdna in močna spodbuda vsem nam, ki smo že v obdobju organiziranja teh lepih dogodkov in spominjanja na njih. Žarijo naj v nas te besede, da bodo dejanja tista, ki pričajo o neskončni lepoti življenja z Jezusom.

Prvoobhajancem in njihovim družinam čestitamo in vsem voščim čudovito praznovanje!

Jože Kerin

 

Obvestila


Danes, 22. maj, obhajamo 6. velikonočno nedeljo.

  • Ob 10. uri bo slavje prvega svetega obhajila.
  • Ob 15. uri bodo pri ŽMB na Hribcah šmarnice.
  • Ob 16. uri bo sveta maša s šmarnicami na Limbarski gori.

Zakrament Prvega Svetega obhajila so danes prejeli: Matija Avbelj, Enej Belak, Lucija Cerar, Gregor Dragar, Eva Drolc, Nika Dobravec, Eva Fele, Jan Gibičar, Florjan Hiršelj, Maša Jamšek, Zala Jančik, Maruša Kržišnik, Ema Karažija, Tomaž Mal, Marjetka Majdič, Monika Obran, Nejc Pečjak, Lan Prosenc, Manca Prosenc, Maks Smolnikar, Ela Strmljan, Jure Stegnar, Klara Šlibar, Matija Vidergar, Nik Zupančič, Aljaž Vehovec, Aleksej Ropret, Luka Savić, Ela Rihar, Tereza Capuder, Kristjan Fazarinc Učakar, Tomaž Razoršek in Tobija Učakar.
Čestitamo prvoobhajancem in njihovim staršem in se veselimo z njimi!

Pred nami so prošnji dnevi. Vsak dan bomo v procesiji poromali k našim podružnicam in prosili za blagoslov naših polj, gozdov, travnikov…., prosili za odvrnitev naravnih nesreč; pridružili se nam bodo tudi: skavti, čebelarji, planinci, lovci… Prošnji dnevi so posebna oblika prošnje in skupne molitve pri kateri se zavedamo, da marsikaj ni v naših rokah in v naši moči. In da smo vabljeni k zaupni in vztrajni molitvi, da bi bili deležni božjega blagoslova in pomoči. Vsi lepo vabljeni. Vse tri dni bodo tudi šmarnice v župnijski cerkvi.

V torek, 24. maja, obhajamo praznik Marije Pomočnice kristjanov oz. Marije Pomagaj. V Sloveniji je slovesni praznik, saj je Marija Pomočnica kristjanov glavna zavetnica države. 

V četrtek, 26. maja je praznik Gospodovega Vnebohoda. Po 40 dneh prikazovanja Vstalega Kristusa svojim učencem v katerih jim dokazuje resničnost in uresničitev obljub, se od njih poslovi in jim znova obljubi pomoč "posebnega" pomočnika: Svetega Duha Tolažnika. Praznik Vnebohod nam sporoča, da je Vstali Kristus tisti, ki je prišel iz nebes in se tja ponovno vrača potem, ko je izpolnil Očetov načrt odrešenja. Tudi mi smo povabljeni, tako kot prvi učenci in apostoli, da bi pripravili dovolj prostora v naših srcih za Svetega Duha, ki nas utrjuje za zvesto in vztrajno hojo za Njim, ki nam daje resnično življenje.

V soboto, 28. maja, ob 8. uri ste za čiščenje župnijske cerkve na vrsti farani Partizanske ceste in Trg svobode.

Danes teden je nedelja sredstev družbenega obveščanja. Morda ob tem samo kratka misel: dragoceno in dobro je, da izvemo praktično vse kar se dogaja pri nas in po svetu. Hkrati pa ugotavljamo, da je informacij enostavno preveč in da je marsikaj prikazano enostransko in "ozko". Zato je potrebno, da smo kritični in da znamo vsako stvar pogledati še iz drugih zornih kotov, da poskušamo sami izluščiti resnico.

Danes teden bo v Pečah praznik Prvega svetega obhajila pri katerem bodo 4 prvoobhajanci prejeli zakrament svete evharistije.

Še vedno se lahko prijavite za župnijsko romanje na tržaško, ki bo 25. junija.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

23

PONEDELJEK

Servul (Socerb) Tržaški, muč.
Evtihij, opat - prošnji dan
Janez Krstnik de Rossi, duho.

Krašce 18.30 Prošnja procesija
Sv. A. 19.00 + Taborski (Ihan)
Za primerno vreme
M 19.00 Šmarnice

24

TOREK

Marija, Pomočnica kristjanov
Ludvik Zefirin Moreau, škof
Vincenc Lerinski – prošnji dan

Drtija 18.30 Prošnja procesija
MKA 19.00 + Ivan Peterka
Za blagoslov v družini
M 19.00 šmarnice

25

SREDA

Beda Častitljivi, duhovnik, c. u.
Gregor VII., papež - prošnji dan
Marija Magdalena de'Pazzi

Mošenik 18.30 Prošnja procesija
Sv. Š. 19.00 + Andrejšetovi in Mihovi
+ Franc Lazar, obl.
+ Franc Avbelj, obl.
M 19.00 Šmarnice

26

ČETRTEK

Gospodov vnebohod
Filip Neri, duhovnik
Godon, opat

M 8.00 V dober namen
M 19.00 + Ivan Peterka
+ Franc Kunavar in Mlinarjevi (Serjuče)

27

PETEK

Alojzij Grozde, mučenec
Avguštin Canterburyjski, škof
Julij, mučenec

M 19.00 + Starši Pregelj; Marina Roblek
+ Ivan Urbanija in Vrbanovi
župnišče 20.00 Mladinsko srečanje

28

SOBOTA

Andrej Salos, suženj
German Pariški, škof
Just Španski, škof

M 8.00 Čiščenje cerkve: Partizanska in Trg svobode
M 19.00 + Martina Vrtačnik, obl.
+ Albin Zupančič, obl.

29

NEDELJA

7. velikonočna nedelja
Maksim Emonski, škof
Pavel VI., papež

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Barbara in Srečko Firm
ŽMB 15.00 Šmarnice
Sv. V. 16.00 + Terezija Trdin in Pirovčevi
+ Andrej Kocjančič
+ Marija in Alojz Prašnikar
+ Brane in Majda Lavrič; Ana Bratun

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


IZ ŽUPNIJSKE KRONIKE

Leto 1937 - Manifestacija pred domačijo dr. Valentina Rožiča

Na goro k Sv. Trojici, ki je bila vsa v jugoslovanskih zastavah, so se jeli zgrinjati od vseh strani domačini in tujci, namenjeni na domorodno slavje odkrivat spominsko ploščo, pokojnemu dr. Valentinu Rožiču. Prihajali so v gručah ali posamič iz Moravč, Litije, Zagorja, Domžal, Ljubljane in od drugod. Med množico si opazil zlasti mnogo učiteljstva. Iz Moravč je pripeljal starosta Sokola br. Toman petdesetčlansko družino. Ob 10. je bila Slovesna maša, ki jo je bral domači župnik ob asistenci moravškega dekana Hafnerja. Po maši, okrog 11.15 je šel dolg sprevod vaščanov in šolske mladine s šolsko zastavo od cerkve navzdol k Rožičevi rojstni hiši v Viševku, ki je bila vsa v zastavah in okrašena s poljskim cvetjem in zelenjem. Topiči so pokali, v zvoniku so pa vaški fantje pritrkavali z vsemi zvonovi. Razpoloženje je bilo res praznično.

Na severni strani lesene hiše je bila pritrjena spominska plošča, prekrita začasno z državno trobojnico, nad njo slika kralja Petra II., pred njo je pa bil postavljen govorniški oder.

V imenu pripravljalnega odbora je otvoril slavnost domači šolski upravitelj Leštan. Ocenil je zasluge dr. Rožiča za domači kraj. Dva učenca, deček in deklica sta se nato poklonila v imenu šolske mladine spominu dobrotnika z lepima pesmicama in krasnim vencem. Za učiteljstvo in za Ciril Metodovo družbo je govoril učitelj Napokoj, za Sokolstvo pa šolski upravitelj v p. Toman.

V globoko občutenem govoru se je spomnil svojega prijatelja tudi moravški dekan Hafner, ki je poudaril, da "ljubezen je življenje, sovraštvo je smrt!". A dr. Rožič ni poznal sovraštva, ker ga je bila zgolj ljubezen.

Odkritje spominske plošče z reliefno sliko dr. Rožiča, lepim delom našega akad. kiparja N. Pirnata se je na ta način pretvorilo v veliko ljudsko manifestacijo.

Naš list, 1937, št. 6

pripravlja Leon Lavrič