1. adventna nedelja (XXXVI, leto C, 28.11.2021)

Uvodnik


Vstopili smo v letošnji adventni čas in se začeli pripravljati na Božič, ki je pred 2021 leti prelomno zaznamoval zgodovino človeštva. Tisti dogodek v takratnem zakotnem Betlehemu nas vsako leto spomni, da se Jezusovo rojstvo dotika vsakega izmed nas. Zato je advent nekaj kar definitivno potrebujemo vsako leto. Sveče na adventnem vencu želijo osvetliti naše temine, naša razočaranja, našo ranjenost pa tudi naveličanost in malodušje. Ta svetloba, ki prihaja brez hrupa preko molitve zares poživi naše srce in nas zmore napolniti z mirom.

Ko sem pri verouku vprašal, če se spomnijo kaj je adventni koledar, mi je nekdo ekspresno serviral: aha, to je tisto, ko vsak dan iz "okenčka" vzameš čokoladico? Ja, saj res, kdo bi se branil vseh dobrot, ki nam jih - tudi v teh predprazničnih dneh - že ponujajo domiselni trgovci. Tudi praznično okrašena mesta so v teh dneh že razsvetljena in so prava paša za oči. No, saj do neke mere tudi te stvari pripomorejo k vzdušju prazničnosti. Ampak če vsa ta obilna umetna svetloba in predpraznična ponudba daril zasiti in napolni naša srca, potem postanemo že tako zasičeni in "siti", da ne vemo kaj bi sploh še čakali in pričakovali. Saj imamo vse in še več. V resnici pa nimamo. 

Sredi vse te hrupne ponudbe si moramo privoščiti resnične "okrepčilne napitke" in "hranilne slaščice" za naša srca, ki so: nekajminutna tihota, vsakdanja molitev ob adventnih vencih, kratek odlomek ali samo en stavek Svetega pisma, en Očenaš za nekoga ki je v stiski. Prisluhniti moramo s prerokom Jeremijem, ki napoveduje, da bo vzniknila mladika pravičnosti, ki bo zagotovilo blagostanja in miru za vse.

On sam želi v nas poživiti in razplamteti veselje in pričakovanje Njegovega prihoda. Mu bomo to dopustili? Od nas samih je to odvisno ...

Blagoslovljen Advent!!

Župnik

 

Obvestila


Danes, 28. novembra, obhajamo 1. adventno nedeljo.

  • Pri vseh  svetih mašah bo blagoslov adventnih vencev.

S prvo adventno nedeljo vstopamo v adventni čas. Za nekatere morda najlepši čas v letu. Če bo  morda še malo bolj zimsko s kakšnimi snežinkami pa bomo imeli božični čas še bolj pred očmi - in  kar je še pomembneje -  tudi v naših srcih. Ampak, da bo Božič zares tisti pravi, je potrebno narediti konkretne korake v tej smeri – proti Betlehemu.

Družine prvoobhajancev se že zbirajo vsak dan ob Marijinem kipu. Prav molitev k Mariji nas odpira za skrivnost Jezusovega rojstva. Če kdo, potem je prav ona tista, ki nas razume takrat, ko smo negotovi, ko ne vemo kako naprej, ko pridejo težave vseh vrst. Tudi življenje njenega sina, ki ga je nosila pod srcem je bilo ovito v skrivnost. Tudi ona je spoznavala Božji načrt postopoma, po korakih, iz dneva v dan. Da bi tudi mi preživeli advent s pozornim srcem in odprtimi ušesi za Božjo govorico. Naj sveče na adventnem vencu ne ostanejo neprižgane, naj nas hrup računalnikov, pametnih telefonov, televizije…ne prikrajša za tihe božje prihode v naša srca. Saj nam samo On prinaša resnično ŽIVLJENJE. Odločno in z veseljem torej stopimo na to pot, da bomo potem s pastirji na betlehemskih poljanah deležni nenarejene in čiste LUČI od zgoraj.

Starši prvoobhajancev se lahko sami dogovorite glede izmenjave Marijinega kipa. Sicer pa ga lahko vedno prinesete v cerkev malo pred 18. uro.

V sredo, 1.decembra, bo izjemoma sveta maša ob 17. uri!

Petek in sobota sta prva v mesecu, obakrat bomo imeli litanije in blagoslov z Najsvetejšim.

V soboto, 4. decembra, ob 8. uri ste za čiščenje cerkve na vrsti farani Gorice.

Hvala za nabirko za naše organiste in zborovodje. In hkrati čestitamo njim in vsem pevkam in pevcem ob godu sv. Cecilije. Ob tej čestitki si želimo in upamo, da bomo še naprej deležni lepega zborovskega, mladinskega in otroškega prepevanja.

Miklavževanje v naši župniji bo v soboto, 4. decembra in na podružnici sv. Miklavža v nedeljo, 5. decembra. Staršem otrok ni potrebno prijaviti. Starši s predšolskimi otroci ste vabljeni v soboto ob 11. uri v našo župnijsko cerkev. Po kratki igrici bo Miklavž obdaril najmlajše otroke. Otroci I. triade pa ste vabljeni popoldne ob 15. uri. Če se bodo epidemiološke razmere še poslabšale pa bomo miklavževanje imeli tako kot lansko leto: da ste starši prišli sami po pakete. To pa bo med 11. in 12. uro. Vseeno upamo, da bo obveljala prva varianta.

Birmanci lepo vabljeni ob torkih k molitvi rožnega venca in ob nedeljah (ali ob sobotah zvečer) k sveti maši.

Razlaga logotipa sinode 2021-2023: Veliko, mogočno drevo, polno modrosti in svetlobe, se izteza proti nebu. Kot znamenje življenja in upanja, izraža Kristusov križ. Nosi evharistijo, ki sije kot sonce. Horizontalne veje se odpirajo kot roki ali krila in predstavljajo Svetega Suha.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

29

PONEDELJEK

Filomen, mučenec
Radbod (Radogost), škof
Saturnin, mučenec

M 18.00 + Anton Kušar
+ Andreja Ribič (Vače)

30

TOREK

Andrej, apostol
Friderik, eremit
Janez iz Vercellija, redovnik

M 18.00 + Božidar Lakosil
+ Petrovčičevi
+ Andrej Gorjup

1

SREDA

Edmund Campion, mučenec
Karel de Foucauld, redovnik
Marija Klementina Zairska, m.

M 17.00 + p. Paskal Gorjup

2

ČETRTEK

Bibijana (Vivijana), mučenka
Kromacij, škof
Janez Ruysbroek, duhovnik

M 17.00 Molitvena ura za duhovne poklice
M 18.00 + Jelka in Srečo Vidergar
V zahvalo

3

PETEK

Frančišek Ksaver, duhovnik
Sofonija, prerok
Kasijan, mučenec - prvi petek

M 18.00 + Anka Slapar, obl.; Prešenčevi; sestra Anči in Ivo Pestotnik, ml.
Pobožnost prvega petka
Župnišče 20.15 MLADINSKO SREČANJE

4

SOBOTA

Janez Damaščan, duhovnik
Barbara, mučenka
Adolf Kolping, red., prva sobota

M 8.00 Čiščenje cerkve - Gorica
M 11.00 MIKLAVŽEVANJE, predšolski
M 15.00 MIKLAVŽEVANJE, 1. triada
M 18.00 + Cirila in Viktor Urbanija (Vinje)
+ Mohorjevi (Krašce)
Pobožnost prve sobote

5

NEDELJA

2. Adventna nedelja
Saba (Sava), opat, puščavnik
Krispina (Pina), mučenka

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Tomaž Vozel
Sv. Mi. 10.00 V čast sv. Miklavžu

 M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


IZ ŽUPNIJSKE KRONIKE

Leto 1899 – Sv. misijon v Moravčah                               

Od 18. do 26. novembra t.l. se je obhajal sv. misijon. Vodili so ga čč. oo. iz reda sv. Frančiška iz Ljubljane; o. Konštantin Luser, provincijal in o. Sigismund Zega ter o. Klemen Grampovčan. Slovesno so bili vpeljani misijonarji od domače duhovščine v soboto 18/10 ob 4. popoldne. Nedelja je bila odločena za spoved otrok, pondelek in torek za dekleta, sreda in četrtek dopoldne za fante, četrtek popoldne in petek za žene, sobota in nedelja za može. Vsak stan je imel zase stanovski govor ob 10. uri in skupno sv. obhajilo. Govori so bili: ob 6. ob 10. in ob 3. Spovedovalo je vedno vsaj deset spovednikov. Razen misijonarjev domača duhovščina: dekan Bizjan, kaplana Koren in Koprivec, ekspozit Cegnar in sosednji gg. župniki: iz Brda, iz Krašnje, iz Blagovice, iz Št. Ožbolta, iz Češnjic, iz Peč, iz Vač. Udeležba bila je zelo goreča, kolikor se je zmoglo zvedeti, so menda le 4 izostali od prejema sv. zakramentov. Obhajanih je bilo 4400. V petek je došel kanonik Kajdiž ter pridno spovedoval do konca. V nedeljo dopoldne prišli so presvitli knezoškof Anton B. Jeglič, v nedeljo in ponedeljek zjutraj spovedovali, imeli v nedeljo popoldne govor in vodili sklepno procesijo s presv. Reš. Telesom, ki je bila zelo veličastna, pri kateri so v Moravčah vprvič svetili s svečami.

K sklepu so se prišli zahvaliti presvitlemu knezoškofu in misijonarjem ključarji in veljavnejši občani. (Izostal pa je pri tem novo izvoljeni župan g. nadučitelj Janko Toman z občinskim odborom ter s tem precej pri nastopu pokazali svoje liberalno mišljenje.) V ponedeljek 26/11 dopoldne so se odpeljali misijonarji, presvitli knezoškof pa so obiskali še Vrhpolje in Sv. Trojico. Ves čas sv. misijona je vladal lep mir in red ter se je vse izvršilo pri nenavadno lepem vremenu ganljivo in veličastno.

pripravlja Leon Lavrič