13. nedelja med letom (XXXVII, leto C, 26. 6. 2022)

Uvodnik


"Pravim torej: dajte se voditi duhu in nikar ne strezite poželenju mesa," naroča sveti Pavel v pismu Galačanom. V današnji božji besedi se srečujemo s čisto življenjskimi situacijami, v katerih bi se lahko tudi mi znašli. Elizej pravi: "Rad bi še poljubil očeta in mater, potem grem za teboj." Duh je voljan, povsem človeška pa je želja, da bi še poljubil očeta in mater, preden se dokončno odpravi za Gospodom. Tudi sami bi verjetno podobno storili in se šele potem prepustili najvišji Ljubezni in Bogu. Nekdo drugi je dejal: "Gospod, dovôli mi, da prej grem in pokopljem svojega očeta." Tudi ta želja je povsem na mestu, če gledamo s človeškega vidika. V ozadju pa je vprašanje, ali smo pripravljeni zapustiti vse, kar je človeško, in se povsem predati božji ljubezni. Ob tem še vedno lahko ljubimo starše in pokopljemo svoje mrtve. Ali lahko čisto Ljubezen postavimo na najvišje mesto in jo tudi živimo tako, kot nam pravi "duh", ki je voljan. Žal je naše "meso" velikokrat slabo in naše čisto človeške potrebe zasenčijo ali premagajo tisto, kar nam pravi "duh", ki mu celo prikimavamo, ker vemo, da je to, kar nam prišepetava, dobro. Športniki, glasbeniki in mnogi drugi uspešni ljudje morajo velikokrat ponoviti vajo, da naposled lahko dosežejo vrhunske rezultate na svojem področju. Mnogi poskušajo, se trudijo nekaj časa in popustijo, ker je težko vztrajati v vsakdanjem trudu za več in bolje. Tudi na duhovnem področju je potreben trud, volja, ponavljanje prošenj, molitev. Velikokrat je treba odpustiti in začeti znova v svojem prizadevanju za ljubezen do sebe in do svojega bližnjega.

Milka

 

Obvestila


Danes, 26. junij obhajamo 13. nedeljo med letom.

  • Ob 16. uri bo sveta maša, KRESNA, pri sv. Valentinu na Limbarski Gori.

V sredo, 29. junija je praznik apostolov Petra in Pavla. Na ta dan bodo posvečeni tudi letošnji novomašniki, med njimi tudi Janez Pavel Šuštar. Sveta maša v ljubljanski stolnici bo ob 9h. Kdor ima čas in možnost lepo povabljeni na ta dogodek. Še naprej tudi vabljeni, da v teh dneh še več molimo za novomašnike in nove duhovne poklice. Nič ni samoumevno in ničesar ne pride samo od sebe. Tudi duhovne poklice je potrebno izprositi. To je ne nazadnje tudi naša dolžnost in poklicanost. Naj ostane naše župnijsko občestvo še naprej tako "živo" tudi v tej skupni prošnji!

Petek in sobota sta prva v mesecu, po mašah bo blagoslov z Najsvetejšim!

V soboto, 2. julija, ob 8. uri ste za čiščenje cerkve na vrsti farani Krašc.

Hvala pevcem, "banderonoscem", pritrkovalcu, ključarjem in vsem, ki ste tako ali drugače prisostvovali telovski procesiji. Hvala vsem, ki ste poskrbeli za okrepčilo v župnišču.

Nedelja Slovencev po svetu, 3. julij 2022: "Moja globoka želja, da bi Slovenci znali črpati iz tega, kar so nam žlahtnega zapustili naši predniki, da bi iz tega tudi še v prihodnje znali oblikovati in ustvarjati to, kar nas plemeniti in nam daje novega življenjskega zagona. Želim si, da bi znali ceniti drug drugega in da bi znali prisojati dobro tudi tistemu, ki ne misli kakor mi in da bi tako prišli do večje vzajemnosti. Glede na to, da imamo tako lep kos zemlje, kjer je naša matična domovina in smo hkrati razpršeni po vsem svetu, pa si želim, da bi nam sodobna sredstva pomagala ostajati v medsebojni povezanosti in da bi kot en narod na različnih krajih znali dajati svoj prispevek k skupnemu kulturnemu prostoru in tako graditi na narodnem telesu. Tako bi tudi kot narod mogli dati svoj prispevek v družini narodov Evrope in celotnega sveta." Janko Krištof

34. romanje treh Slovenij na Svete Višarje bo 7. avgusta. Vabljeni, da se nam pridružite na tej starodavni slovenski romarski poti. Program je sledeč:

  • 10.30 - predavanje enega najvidnejših predstavnikov Beneške Slovenije Jurija Bankiča;
  • 12.00 – slovesna romarska maša, ki jo bo daroval škof dr. Franci Šuštar;
  • 13.00 - kratek kulturni program na ploščadi pred cerkvijo

Še obvestila Katoliške mladine:

  • 23. julija bo v Budimpešti potekal eden največjih slavilnih koncertov v Evropi, nastopili bodo svetovni glasbeniki krščanske slavilne glasbe, s katerimi bomo skupaj molili za mir. Prijave na spletni strani Katoliške mladine.
  • Poletni teden v Taizeju: od 24. do 31. julija;
  • 41. Stična mladih bo 17. septembra. Letošnje geslo mladih 2022 je Izberi vihar.

Spričevala dobite v pisarni. Prav tako birmanske fotografije in USB ključke.

Oratorij letos bo! Okrog cerkve bo spet mrgolelo otrok in animatorjev, in sicer od 16. do 20. avgusta. Link do prijavnic vas čaka na FB ter spletni strani župnije, škatle s prijavnicami pa v cerkvi. Animatorji

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

27

PONEDELJEK

Ema (Hema) Krška, kneginja
Gudenes, mučenec
Marjeta Bays, šivilja

Sv. A. 18.30 Rožni venec za družine
Sv. A. 19.00 V dober namen

28

TOREK

Irenej (Hotimir) Lyonski, škof
Pavel I., papež
Marcela in Potamijena, mučen.

M 18.30 Rožni venec za mir v Ukrajini
M 19.00 + Franc Kos
+ Franc Šinkovec, 8. dan
+ Nakrstovi

29

SREDA

Peter in Pavel, apostola
Judita, redovnica
Rajmund Lull, mučenec

M 19.00 + Angela Gotar, obl.
+ Starša in brat Milan Lavrač

30

ČETRTEK

Prvi mučenci rimske Cerkve
Oton Bamberški, škof
Bertrand, škof

M 18.00 Molitvena ura za duhovne poklice
M 19.00 Za žive in pokojne dobrotnike
+ Ludvik Koprivšek, 8. dan

1

PETEK

Oliver Plunkett, škof in muč.
Estera, svetopisemska žena
Aron, svetopisemski očak

M 19.00 V čast Srcu Jezusovemu
+ Žrtve komunističnega nasilja
Pobožnost prvega petka

2

SOBOTA

Janez Frančišek Regis, d.
Evgenija Joubert, redovnica
Benedikt Metzler, premonstat.

M 8.00 Čiščenje cerkve: Krašce
ŽMB 16.00 Za novoporočenca
M 19.00 + Kržanovi
Pobožnost prve sobote

3

NEDELJA

14. nedelja med letom
Tomaž, apostol
Nedelja Slovencev po svetu

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Marija Ulčakar, obl.
+ Franc Lavrič, obl. (Zalog pri K.) ter starša Marija in Franc
+ Pavle Vesel, obl.; Jelena Prosenc

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


IZ ŽUPNIJSKE KRONIKE

Leto 1883 – Sporočilo bratovščine za vedno češčenje presvetega Rešnjega Telesa in za opravo ubožnih cerkva v Ljubljanski škofiji leta 1882/83. Dosti obilni so bili pa tudi darovi, ki so jih bratovski udje v preteklem letu zložili v poveličevanje presvetega Zakramenta, kakor je bilo sproti izkazovano v "Zgodnji Danici". Znesli so ti milodari 4827 gld. 19 kr., ki so se obrnili v naprave v prid ubožnim cerkvam. Napravilo se je namreč s pomočjo blagih družbenic, ki so se neutrudljivo darovale temu pobožnemu delu, v preteklem letu; 15 pluvijalov, 50 mašnih plaščev, 15 velumov, 8 plajščkov za ciborije, 5 antipendij, 28 raznih štol za pridige in obhajila, 30 burz za obhajila, 26 blazinic za mašne bukve, 55 mašnih srajc, 51 koretljev, 165 humeralov, 55 cingulov, 100 korporalov, 100 pal, 200 rutic za lavabo, 400 purifikatorjev, 2 oltarna prta... Vsi ti paramenti so bili videti v tukajšnjem nunskem samostanu pri očitni razstavi od 5 – 7 tega meseca, potem so se blagoslovili in razdelili, in sicer je dobila: 49. - župnija Moravče: 1 bel mašni plašč, 2 burzi za obhajila.

Zgodnja Danica, 1883, (24, veliki srpanj)

Leto 1903 - Uvedenje brzojavne službe na c. kr. poštnem uradu v Moravčah, v političnem okraju Kamnik. Uvedla se je 28. velikega travna 1903 brzojavna služba (omejena dnevna služba).

Leto 1903 - Neurje. V ponedeljek privalili so se čez goro v našo dolino črni oblaki s hudim nalivom, z gromom in tudi treskom. Proti tretji uri treščilo je v kozolec posestnika v Dvorjah, ki je bil naenkrat ves v ognju. K sreči je bil kozolec prazen in ni bilo nevarnosti za druga poslopja. Sploh imamo skoraj vsak dan popoldne kratke nalive. Letina kaže do sedaj prav dobro in vse že težko pričakuje prvih pridelkov.

Slovenec, junij 1903

 

pripravlja Leon Lavrič