Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 14. 12. 2014

3. adventna nedelja (XXIX, leto B, 51. teden, 14. 12. 2014)

Uvodnik


"Glasno se veselim v Gospodu, moja duša se raduje v mojem Bogu," beremo v prvem berilu.  Čeprav smo božič doživeli že velikokrat, število je odvisno od naših let, ga vedno znova doživljamo drugače. Naše veselje je odvisno od zunanjih okoliščin, največ pa od na samih, za kaj smo se odločili. Morda poznate zgodbo o starčku, ki je moral v dom za ostarele. Vnaprej se je odločil, da bo njegova soba lepa, čeprav je še ni videl. Lahko gre božič povsem mimo nas, ker smo zaposleni z mnogimi zunanjimi opravili; lahko ga doživimo zgolj na božični večer; lahko pa se odločimo, da prav letos pogledamo v svoje življenje v iskanju veselja in se še bolj zavemo, koliko dobrega mi je storil Gospod in koliko lepega mi je namenil v življenju, čeprav iz dneva v dan na to pozabljam, ker vidim same skrbi, delo in težave. Vsak božič je novo rojstvo in priložnost, da sem hvaležen Bogu. "Vedno se veselite…V vsem bodite hvaležni… Duha ne ugašajte…kar je dobro, ohranite," pravi drugo berilo.

"Ni bil on luč, ampak naj bi pričeval o luči," pravi evangelist Janez o Janezu Krstniku. Te besede lahko veljajo tudi nam kot povabilo, da bi pričevali o Luči. Ni potrebno, da zato uporabljamo velike besede, ker dejanja in zgledi povedo največ. Papež Frančišek v svoji apostolski spodbudi Veselje evangelija pravi, da bi bilo narobe, če bi svoje poslanstvo razumeli kot junaško osebno nalogo, ker je Jezus prvi in največji oznanjevalec evangelija, kot priznava tudi Janez Krstnik. "Bog pa nas je hotel poklicati za svoje sodelavce in nas okrepil z močjo svojega Duha. Od nas zahteva vse, a nam hkrati tudi podarja vse," pravi papež Frančišek. Naj se veselje evangelija razodeva tudi po nas.

Milka

Obvestila


Danes, 14. december 2014, obhajamo 3. ADVENTNO NEDELJO:

  • Ob 15.00 uri bodo v župnijski cerkvi molitve za mir in spravo.

Vstopili smo že v tretji adventni teden. V tem tednu boste veroukarji v času rednih veroučnih ur opravili božično spoved. Skupina 6b lahko pride k spovedi v sredo ob 14.00 ali ob 15.00 uri. Veroukarji prvih treh razredov imate verouk.

V torek, 16. decembra, je začetek božične devetdnevnice. Vsi veroukarji, še posebno prvoobhajanci in birmanci ste lepo vabljeni. Vsak dan boste otroci dobili en del jaslic iz kartona in tako boste lahko sestavili čisto "svoje jaslice".
Seveda pa je glavni namen devetdnevnice, da se pripravimo na božično praznovanje.

SKAVTI

Luč miru iz Betlehema 2014 v organizaciji Združenja Slovenskih Katoliških Skavtinj in Skavtov, Zveze tabornikov Slovenije in Slovenske zamejske skavtske organizacije  že prihaja med nas.

"ZA TVOJ DAR MI JE MAR" je geslo Luči miru iz Betlehema, ki v našo župnijo prihaja v  soboto in nedeljo,  20. 12.  in 21. 12.,  med sveto mašo.

Skavti bomo zbirali prostovoljne prispevke, s katerimi plačamo sveče, preostanek pa  namenili v dobrodelni namen. Letos bomo  zbrani dar namenili izboljšanju kakovosti življenja otrokom in mladostnikom, ki živijo v materialni stiski in potrebujejo finančno pomoč. Podarjen bo preko projekta BOTRSTVO.

In še ekološki nasvet: Skavti Vas lepo prosimo, če lahko ohišje sveč shranite in ponovno uporabite naslednje leto. S tem se bomo izognili večjemu nakupu sveč in pomagali ohraniti čistejšo okolico naše Zemlje.

Hvala za vaš dar in upoštevanje ekološkega nasveta.

Danes teden, v nedeljo, 21. decembra, bo spoved tudi za odrasle. Med nami bosta od 6.30 uri naprej dva spovednika: p. Andrej in eden od patrov kapucinov. Dopoldansko spovedovanje bo do 12.00 uri, popoldne pa začnemo ob 15.00 uri. Takrat pridete k spovedi tudi prvoobhajanci, ki boste prvič pristopili k temu zakramentu. Prihajali boste v skupinah: 1. skupina: Alič Timotej.....Kern Okorn Žiga  15.00-15.45 ure; 2. skupina: Kočar Lavrencija...Prosenc Tinkara 15.45-16.30 ure; 3. skupina: Povirk Anita....Zalokar Rubi 16.30-17.15 ure;

Starše naprošam, da sami poskrbite po skupinah za animacijo otrok, medtem ko »čakajo« na spoved. Ob 17.30 uri bo devetdnevnica.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali, sodelovali in pripomogli k lepemu miklavženju preteklo soboto. Hvala tudi staršem, ki ste pripeljali vaše otroke.

* * * * * * * * * * *

TAŠČA

H kralju Salomonu prideta dve ženski in z njima mladenič. Prva trdi, da se želi ta mladi mož poročiti z njeno hčerjo. Druga zatrjuje isto. Salomon ju posluša in nato ukaže, naj mladeniča presekajo na dvoje, da bo vsaka dobila svoj del. "Ne!" zakriči prva, "ne prelivaj njegove krvi! Naj se poroči s hčerjo druge žene!" Modri kralj zato razsodi: "Naj se mladenič poroči s hčerjo druge žene. Glede na to, da bi hladno gledala, kako ga sekajo na dvoje, je gotovo njegova prava tašča."smiley

Dnevi od Lucije do božičnega dne ( 13.12.- 25.12.) vreme vseh mesecev za drugo leto povedo.

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

15
PONEDELJEK

Marija di Rossa, redovnica
Antonika, Krizina in mučenke
Karel Steeb, duhovnik

M 18.00 + Marija Šinkovec, 8. dan

16
TOREK

Adelajda, kraljica
Ado, škof
Božična devetdnevnica

M 18.00 + Tomaž Vozel, obl.
ZAČETEK BOŽIČNE DEVETDNEVNICE

17
SREDA

Janez de Matha. red. ustan.
Viviana, opatinja
Božična devetdnevnica

M 7.00 V dober namen

18
ČETRTEK

Vunibald, opat
Gatijan, misijonar
Božična devetdnevnica

M 18.00 Za srečno vožnjo in za dober uspeh
Molitev pred Najsvetejšim po maši

19
PETEK

Urban V., papež
Anastazij, papež
Božična devetdnevnica

M 18.00 Za zdravje
Župnišče 20.00 MLADINSKI VEROUK

20
SOBOTA

Vincencij Romano, duhovnik
Dominik, opat
Božična devetdnevnica

M 18.00 LUČ MIRU IZ BETLEHEMA
+ Ivana in Jože Dragar;
+ Štefka Javoršek, obl.;
+ Francka in France Majdič (Drtija)
Župnišče 19.00 SESTANEK ZA KOLEDNIKE

21
NEDELJA

4. adventna nedelja
Peter Kanizij, duhovnik
Dominik Spadafora, redovnik
Božična devetdnevnica

M 6.30 SPOVEDOVANJE do 12. ure
M 7.00 LUČ MIRU IZ BETLEHEMA
Za prebivalce naše župnije
M 10.00 LUČ MIRU IZ BETLEHEMA
+ starša Lukati (Imenje)
M 15.00 SPOVEDOVANJE PRVOOBHAJANCEV
M 15.00 SPOVEDOVANJE
M 17.30 BOŽIČNA DEVETDNEVNICA

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. Val. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

Zadnja stran


LAZARISTI – Congregatio missionis CM

Posebej izrazito vodilo Misijonske družbe lazaristov je v dejanjih živeti preprosto evangeljsko duhovnost. Sveti Vincencij potem, ko je doživel notranje spreobrnjenje, nikoli več ni pozabil svojih korenin. Zavedal se je svoje kmečke narave, in okolja, iz katerega je izhajal. Vedel je, da ima kruh trdo skorjo, in da tisti, ki nima ni nujno lenuh in da tisti, ki ima, ni nujno pameten. K temu zavedanju je spodbujal svoje duhovnike. Presenetljivo podobno spodbuja papež Frančišek duhovnike in kristjane danes:  Ohranite vonj po ovcah! Vincencijev Bog je njegov Gospod, Odrešenik, ki mu je dolžan toliko ljubezni, ker je šel zanj na križ.

Zdi se, da danes izgubljamo vojn po ovcah in Vincencijevega duha, ki presega zgolj redovniško združbo. Zdi se, da niti ne vidimo, da ovce zapuščajo pastirje in izvorne črede in odhajajo iz planin z zelenih pašnikov v zatohle doline. Zdi se, da 'Jezusovi učenci' ne gremo za njimi, in da pastirske koče preurejamo v vikende, pašnike v golf igrišča, steze po katerih so nekoč hodile ovce, pa v sprehajalne poti. Malokdo se zgrozi, da v dolini ovce umirajo od lakote, zaradi našega vrtičkarstva. Prepuščene so roparjem, volkovom in izgubi. Spomnimo se Izaija 1,10-20.  Tudi danes velja preprosto povabilo sv. Vincencija: Ohranimo vonj po ovcah. Vrnimo se k preprostim jaslim in sramotnemu križu, ki sta nam prinesla odrešenje. Dokler se v lastni odločitvi ne bomo odpovedali izvirnemu grehu, ki je napuh in ošabnost, dotlej za nas veljajo Jezusove o pobeljenih grobovih in številni drugi očitki, ki razgaljajo človeško slo po ugledu, oblasti in prevladi nad drugim.

(Povzeto po pridigi g. Petra Žaklja CM, ki na Mirenskem gradu vodi Vincencijevo zvezo dobrote ter programe duhovne rasti za družine in mlade. Več najdete na www.mirenski-grad.si.)

Posebna naloga lazaristov se izraža tudi v delovanju, ko poskušajo ujeti sveto misel svojega ustanovitelja pri delu za bolnike in invalide, za brezdomce, ljudi, ki so porinjeni na rob naše samozadostne družbe, za tiste, ki v svojem življenju iščejo urejenost odnosov in želijo stopiti na Jezusovo pot.

 Jože Kerin

"Kako naj bi izkazovali ljubezen drugim, če je ni med nami? ... Ni mogoče dati tega, česar nimamo." (Sv. Vincencij)