Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 24. 10. 2021

30. nedelja med letom (XXXVI, leto B, 24. 10. 2021)

Uvodnik


"Jezus, Davidov sin, usmili se me!" (Mr 10, 47)

Vsakemu izmed nas se je že kdaj postavilo vprašanje: kaj storiti v trenutku človeške nemoči in brezupnosti? Današnji evangelij nam daje odgovor. Med potjo v Jerzualem je Jezus srečeval veliko ljudi. Eden izmed njih je deležen posebne pozornosti. To je slepi Bartimaj, ki sedi ob poti in prosi miloščine. Glede na njegovo situacijo, v kateri se je znašel, je paradoksalno njegovo ime: Bartimaj pomeni sin časti. In ta sin časti sedi v prahu ob cesti, slep in nepomemben. Kar naenkrat sliši, da mimo z veliko množico učencev prihaja Jezus. O njem je že marsikaj izvedel, tudi to, da ga lahko ozdravi njegove slepote. Sredi vsega hrupa in gneče Bartimaj pokliče Jezusa, naj se ga usmili: "Jezus, Davidov sin, usmili se me!" (Mr 10, 47) Ljudje ga poskušajo utišati, vendar se ne da. Še bolj kliče v želji, da bi ga Jezus slišal. Nato pa se zgodi nekaj pretresljivega. Jezus ga pokliče in ga vpraša, kaj želi. Ker je bilo tam veliko ljudi, bi se lahko smilil samemu sebi in bi prosil miloščine, ali bi lahko prosil za povrnitev njegove časti. A Bartimaj vse to pusti ob strani in prosi, da bi spregledal. Jezus v njem prepozna zaupanje, pristno vero, s katero prosi za ozdravljenje. V trenutku človeške nemoči in slepote se zateče k Jezusu, ki mu lahko edini povrne dostojanstvo in čast. Sin časti, ki je nebogljeno sedel ob poti, bil potlačen na rob in bil utišan, je z vero premagal težavnost svoje situacije in ne ni bal prositi Boga, da bi se ga usmilil. Tudi mi lahko vsak dan znova, ko smo v podobni situaciji kot Bartimaj, z vsem srcem kličemo Jezusa, naj se nas usmili. Saj se bo rad obrnil k nam in nam dal vsega, kar resnično potrebujemo.

Janez Pavel

 

Obvestila


Danes, 24. oktobra, obhajamo 30. nedeljo med letom, misijonska nedelja.

  • Ob 15. uri bomo molili rožni venec pri ŽMB na Hribcah, za misijone.

Osrednje praznovanje današnje misijonske nedelje bo v Vidmu pri Ptuju ob 15. uri. Nastopili bodo združeni pevski zbori skupaj še z nekaterimi kantavtorji ter pričevalci o patru Mihu Drevenšku, ob 16. uri slovesna sveta maša, ki jo bo ob somaševanju daroval nadškof msgr. Alojzij Cvikl. Letos je 10. obletnica smrti enega najbolj znanih slovenskih misijonarjev, p. Miha Drevenška, ki je kar 36 let neutrudno deloval v Zambiji. "Ni štel svojih let – njegova leta so štela. Spadal je med resnične, ne lažne preroke; tiste resnične preroke, ki govorijo resnico in nič drugega kot resnico, pa naj pride kar hoče. Ta človek je bil pogumen, zelo pogumen. Človeštvo je naredil ponosno. Cerkev je naredil ponosno. Duhovščino je naredil ponosno. Gospod nam je dal, Gospod je vzel…Naj bo hvaljeno Njegovo ime." Msgr. Telesphore Mpundu, nadškof Lusake.
Zadaj je poseben nabiralnik za misijone. Hvala za vaš dar.

V tem tednu ni rednega verouka zaradi počitnic. Ste pa veroučenci lepo vabljeni k sveti maši med tednom in tudi k obisku pokopališča za praznične dneve, ki so pred nami. Ne pozabite tudi na molitev za rajne.

Vsak petek vabljeni mladi na srečanja mladinske skupine. Pridružite se tudi oratorijski animatorji. Še naslednji petek bo srečanje ob 20.15 uri, potem, ko bomo prešli na zimski čas, bodo srečanja eno uro prej: 19.15 uri.

V noči na nedeljo vstopimo v "zimski" čas, ure bomo "premaknili" nazaj. Svete maše bodo med tednom ob 18. uri. Tudi popoldanske uradne ure bodo ob ponedeljkih in petkih od 16. do 17. ure.

V soboto, 30. oktobra, ob 8. uri ste za čiščenje cerkve na vrsti farani Šlandrove ulice.

Pred praznikoma Vsi Sveti in Spomin vseh vernih rajnih bo priložnost za spoved. V petek, 29. oktobra, bo dekanijski spovedni dan v Domžalah. Tam bo od 7. zjutraj do 19. ure zvečer potekalo spovedovanje. V naši župniji pa bo danes teden med nami pater Andrej Benda. Od 6.30 do 8.30 in potem od 9.30 do 12. ure boste lahko prihajali k spovedi. Tudi to je znamenje, da želimo našim rajnim in sebi izprositi potrebne milosti. Lepo torej vsi vabljeni k zakramentu ozdravljanja.

Še naprej vabljeni "novi" ministranti. Nekaj vas je že prišlo in smo tega zelo veseli. Vabljeni še drugi, da se nam pridružite. Naslednje srečanje bo v soboto, 6. novembra, ob 11. uri v župnišču.

Zakrament svetega zakona sta sklenila Kristina Novak in Bojan Setnikar. Obema čestitamo in jima želimo obilo Božjega blagoslova na njuni skupni življenjski poti.

Zakrament svetega krsta so prejeli: Neža Kokalj, Vegova 8a; Kaja Kveder, C. heroja Vasje 13; Patrick Planinc, Trnjava 4b, Lukovica; Matija Gorše, Dešen 2b; Gal Keber, Dešen 5; Manca Dobnikar, Clevelandska 27, Lj.; Žan Turšič, Ul. Nikole Tesla 18, Domžale. Staršem in botrom čestitamo in se veselimo z njimi!

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

25

PONEDELJEK

Krizant in Darija, mučenka
Krišpin in Krišpinijan, mučenca
Tadej (Dejan), škof

M 19.00 + Andreja Ribič (Vače)
Za zdravje
Župnišče 20.00 Seja ŽPS

26

TOREK

Lucijan in Marcijan, mučenca
Demetrij Solunski, mučenec
Rustik, škof

M 19.00 + Ivanka Jemec, obl.
+ Anči Jančar, obl. in Anka Jančar
+ Marija Lavrač (Minka), obl.

27

SREDA

Sabina Avilska, mučenka
Evarist, papež
Frumencij, škof

M 8.00 V dober namen
+ Starša Klopčič (Jurkova)

28

ČETRTEK

Simon in Juda Tadej, apostola
Fidelis, mučenec
Frančišek Serrano, mučenec

M 19.00 + Marija in Anton Kopač; Tadej Capuder
+ Za pokojna starša
Molitev pred Najsvetejšim po sveti maši

29

PETEK

Mihael Rua, duhovnik
Ermelinda (Linda), devica
Marija R, Kafka, tretjerednica

Domžale 7.00 do 19.00 spovedovanje
M 19.00 + Frančiška Malin
+ Starši Mlakar in Viktorija Prosenc
+ Metka Capuder, obl. in mama Majda
Župnišče 20.15 MLADINSKO SREČANJE

30

SOBOTA

Marcel, mučenec
Angel iz Acria, redovnik
Aleksij Zaryckyj, duhovnik

M 8.00 Čiščenje cerkve - Šlandrova cesta
M 19.00 + Ivanka Prosenc
+ Tilen in Andreja Ribič
+ Ivanka in Franc Vehovec, obl. (Zalog)

31

NEDELJA

31. nedelja med letom
Volbenk (Bolfenk), škof
Dan reformacije

M 6.30 do 8.30 spovedovanje
M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 9.30 do 12.00 spovedovanje
M 10.00 + Šverkovi
ŽMB 15.00 Rožni venec za družine in mlade

 - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


IZ ŽUPNIJSKE KRONIKE

Leto 1912

Ljudska hranilnica in posojilnica v Moravčah je zaključila svoje šesto upravno leto. Šest let dela, šest let boja z liberalno posojilnico je častno prestala in danes s ponosom gleda na ponižane sovražnike, ki so jo hoteli že pri porodu zadušiti. Vse klevete, vse zabavljice so premagane in niso drugega rodile, kot vsako leto večje zaupanje do našega denarnega zavoda. Ustanovljena je bila na krščanski podlagi z namenom, da varuje kmeta pred izkoriščanjem in previsokimi obrestmi; zato je njen obstoj tudi zagotovljen. Mnogo jih je, ki so spoznali, da je le kmetu v korist ustanovljena, mnogo pa se jih je držalo liberalne, danes pa prihajajo, da bi jih mi rešili tako visokih obresti. Petnajst let imajo liberalci že svojo hranilnico, a še po petnajstih letih niso prišli na to, da so obresti po šest in še več od sto previsoke in vendar izkazujejo letos le nekaj nad 700 kron čistega dobička. Naša hranilnica pa ni zato, da bi preskrbela nekaterim izbranim lep nedeljski zaslužek, ampak delajo brezplačno vsi odborniki. Pretečeno leto je imela nad pol milijona prometa (540.939 K 44 vin.) in si pri tem zaslužila 1337 K 84 vin. čistega dobička, tako da s pretečenim letom znaša rezervni zaklad 5244 K 98 vin. Ta napredek hranilnice naj pa bodri vse naše ljudi, da svoj denar nalože v ljudski hranilnici. O liberalni posojilnici se širijo vesti, da so pred nedavnim časom sklenili, da plačujejo dolžniki iz občin Moravče in Drtija po šest od sto, vsi drugi pa še višje obresti. Radovedni smo, če je kaj resnice na tem.

Domoljub, 1912, št. 30

Leon Lavrič