Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 26. 10. 2014

ŽEGNANJSKA NEDELJA (XXIX, leto A, 44. teden, 26. 10. 2014)

Uvodnik


DIAKONSKO POSVEČENJE

V prihodnjem tednu je pred nami že praznik vseh svetih, ki nas spomni, da se to zemeljsko življenje enkrat konča. Ob skrbi za zdravje otroke, materialne dobrine, večkrat pozabimo na to in ravno duhovniki so tisti, ki nas z besedo, zgledom in s posredovanjem Božjih milosti spominjajo in nam pomagajo, da ne pozabino na to. Včasih oz. verjetno kar pogosto pozabimo, kako velik dar so duhovniki za nas.

Smo ena redkih župnij v Sloveniji, ki imamo ta privilegij, da imamo poleg župnika v svoji sredi tudi diakona. Zakaj smo priviligirani? Ker bi verjetno še v marsikateri župniji želeli imeti diakona na praksi, pa na žalost je diakonov le peščico v primerjavi s številom župnij. Zato bi morali biti še posebej hvaležni in moliti za diakone, bodoče duhovnike. Danes popoldne bo posvečenih nekaj mladih fantov, ki jih je Bog poklical, da bi bili Njegov glas v današnjem času. Večkrat kdo reče, da je danes za duhovnike težko, ker v času, ko se preveč poudarjajo materialni, takojšnji užitki, ni več pravega posluha za duhovne vrednote, za Boga. Mi, ki se zavedamo, kako bi bilo naše življenje ne samo težko, včasih kar neznosno, brez Božjih milosti, ki jih prejemamo tudi preko zakramentov, ki jih v Božjem imenu podeljuje duhovnik, smo poklicani, če ne kar dolžni moliti za duhovnike, diakone in nenazadnje za nove duhovne poklice. Dogodek diakonskega posvečenja je zato enkratna priložnost, da se ponovno odločimo, da bomo redno in vztrajno molili najprej za našega g. župnika, diakona Aljaža, danes posvečenega diakona Blaža in za vse duhovnike, ki so kljub svojim napakam Božji glasniki v današnjem času.

Zalka

Obvestila


Danes, 26. oktober 2014, obhajamo Žegnanjsko nedeljo:

  • Med sv. mašo ob 10.00 uri bosta v župnijski cerkvi dar sv. krsta prejela Mia Udovič in Rok Cajnar. Staršem in botrom čestitamo za ta praznik in želimo Božjega blagoslova.
  • Ob 10.00 uri bo zahvalna sv. maša v cerkvi na Drtiji. Med sv. mašo bo ofer za cerkev. Po sv. maši pa se bomo pred cerkvijo še malo ustavili in pokramljali.
  • Ob 15.00 uri bo v cerkvi ŽMB na Hribcah molitev Rožni venec za mlade in družine.
  • Ob 16.00 uri bo v ljubljanski stolnici diakonsko posvečenje prejel Blaž Dobravec, ki je pred dvema letoma bil na redni pastoralni praksi v naši župniji. Prav je, da se tudi tega lepega dogodka udeležite vsaj nekateri, saj je Blaž na nek način tudi »naš«. Še posebej ste povabljeni vsi mladi in ministranti, ter seveda vsi ostali.

Premaknili smo urine kazalce na »zimski čas«. Zato bodo od jutri (ponedeljka, 27. oktobra) svete maše ob delavnikih ob 18.00 uri. Ob sredah bo še naprej sv. maša ob 7.00 uri zjutraj.

Dopoldanske uradne ure se ne bodo spremenile, spremenijo pa se popoldanske, ki bodo od 16.00 do 17.00 ure.

V tem tednu ni rednega verouka. Zato pa ste veroukarji vabljeni, da skupaj s starši obiščete grobove vaših sorodnikov in da se udeležite sv. maše na zapovedani praznik Vseh Svetih.

V soboto, 1. novembra, obhajamo zapovedani praznik Vseh Svetih, v nedeljo, 2. novembra, pa praznik Spomina vseh vernih rajnih. Vsako leto se na ta praznik spomnimo in zavemo, da naše življenje ne »usahne« ali »ponikne«, ampak, da se življenje po smrti nadaljuje na drugačen način pri Bogu v večnosti. Pri tem so nam zgled in opora vsi tisti rajni (smemo upati, da so med njimi tudi naši sorodniki), ki so se že očistili vseh madežev in vsega tistega, kar jih je še zadrževala »pred vrati« nebes. To naj bi tudi v nas budilo pričakovanje in veselje, da bomo nekoč tudi mi sami deležni popolne in večne sreče za katero smo ustvarjeni in poklicani.
Smo pa poklicani tudi k temu, da vztrajno molimo za duše v vicah, za vse tiste torej, ki so še na poti očiščevanja. Če bomo ohranjali to molitev in prošnje za rajne, potem smemo upati, da bodo tudi »zanamci« molili za nas.
Na praznik Vseh svetih in teden po njem je možno prejeti popolni odpustek za pomoč vernim dušam v vicah. Pogoji so: sv. spoved, sv. maša, obisk pokopališča in molitev Očenaša po namenu svetega očeta.
Na sam praznik bo med nami naš spovednik, pater Andrej Benda. Spovedoval bo od 6.30 uri do 12.00 ure.
Na praznik Vseh Svetih bo sv. maša tudi popoldne ob 14.00 uri, potem bodo še molitve na našem pokopališču. Zvečer ob 18.00 uri se zberemo v župnijski cerkvi k molitvi vseh štirih delov rožnega venca za vse rajne. Tudi k tej molitvi lepo povabljeni.

* * * * * * * * * * * * *

BLAGRI
Blagor tisti, ki se znajo smejati sebi: nikoli se ne bodo nehali smejati.
Blagor tistim, ki znajo razlikovati med mišjo in slonom: izognili se bodo številnim nepotrebnim težavam.
Blagor vam, če znate vselej dobronamerno presojati vedenje drugega, tudi kadar je videz drugačen: vsi vas bodo imeli za naivneže, a takšna je cena ljubezni. smiley

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

27
PONEDELJEK

Sabina Avilska, mučenka
Evarist, papež
Traseas, škof

M 18.00 + Metka Capuder, obl.;
   Za Božje varstvo v prometu
Župnišče 19.00 Seja župnijskega pastoralnega sveta

28
TOREK

Simon in Juda Tadej, apost.
Fidelis, mučenec
Frančišek Serrano, muč.

M 18.00 + Tadej Capuder (godovna);
+ Magdi Štefan, obl.

29
SREDA

Mihael Rua, duhovnik
Ermelinda, devica
Marija Restituta Kafka, muč.

M 7.00 V dober namen

30
ČETRTEK

Marcel, mučenec
Angel iz Acria, redovnik
Aleksij Zaryxky, mučenec

M 18.00

+ Alojzij Prestor, 30. dan (Zg. Koseze);
   V čast Devici Mariji za varstvo

Molitev pred najsvetejšim po sv. maši

31
PETEK

Dan reformacije
Volbenk, škof
Alfonz Rodriguez, redovnik

M 18.00 + Terezija in Franc Smrkolj (Kal);
+ Jože Majdič in pokojni Firmovi;
+ Ciril Pestotnik in starši

1
SOBOTA

VSI SVETI
Vigor, škof
Dan spomina na mrtve

M 6.30 - 12.00 SPOVEDOVANJE
M 7.00 za pokojne farane
M 10.00 + Jože Novak in Dacarjevi
M 14.00

+ Franc Bizilj, obl.;
+ starša in brat Ludvik Vesel
Po sv. maši molitve na pokopališču

M 18.00 Molitev rožnega venca za duše v vicah

2
NEDELJA

Spomin vseh vernih rajnih
Malahija, škof
b. sl. Jakob Ukmar, duhovnik

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Franc Čebela in Mirko Arsič
ŽMB 15.00 Molitev za verne duše

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. Val. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

Zadnja stran


SEDEM PROŠENJ OČENAŠA

Temveč reši nas hudega. Amen.

(597) Hudo označuje osebo satana, hudobnega duha, ki se upira Bogu in "zapeljuje vesoljni svet" (Raz 12,9). Kristus je že dosegel zmago nad hudičem. Toda mi prosimo, da bi bila človeška družina osvobojena satana in njegovega delovanja.

V psalmu 145,19 beremo: "Izpolni željo svojih častilcev, usliši njihovo klicanje in jih reši." To je pravzaprav pretresljiva prošnja, saj nas le On v resnici lahko reši, nas je že rešil in nas z našim sodelovanjem, v moči Svetega Duha in službi Cerkve, stalno odrešuje hudega in očiščuje za svetost.

"Molitev, ki nas jo je naučil Gospod - Oče naš, je prosilna molitev. V njej nas Gospod uči o prioritetah pri molitvi, prečiščuje naše želje in s tem prečiščuje tudi naše srce. Smo na poti do popolnega odrešenja, do popolne svobode Božjih otrok. Ko hodimo po tej poti. skupaj z Jezusom Kristusom čutimo, da se odrešenje že uresničuje." (papež Benedikt XVI.)

Prosimo tudi za dragoceni dar miru in za milost, da bi vztrajno pričakovali Kristusov prihod, ki nas bo dokončno osvobodil hudega.

Kaj pomeni Amen na koncu?

"Ko odmoliš, tedaj rečeš: 'Amen.' ln s tem Amen, ki pomeni 'Tako naj se zgodi', sopodpišeš to, kar vsebuje molitev, ki nas jo je naučil Bog" (sveti Ciril Jeruzalemski).

Amen pa smo s tem prispevkom rekli tudi preprostemu pregledu pomembnih prvin in poudarkov iz Kompendija katekizma katoliške Cerkve, ki bi ga moral poznati vsak kristjan, saj "omogoča – tako verujočim kot neverujočim -, da z enim samim pogledom zaobjamejo celotno panoramo katoliške vere." (zaslužni papež Benedikt XVI.)

Alojzij Štefan