Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 22. 12. 2019

4. adventna nedelja (XXXIV, leto A, 22. 12. 2019)

Uvodnik


Iz prvega berila izvemo, da je Bog dal Izraelcem znamenje, in sicer sina, ki se imenuje Emanuel. Ime otroka je tukaj ključnega pomena, saj pomeni "Bog je z nami". Tako je diplomatskemu kralju Ahazu pokazal, na koga naj se obrne po pomoč. In tudi Jožefu je pokazal, kako naj uredi nastalo situacijo z zaročenko Marijo.

Tako lahko zaslutimo veličino praznika, ki se nam približuje. Gospod namreč ni daleč od človeka, ampak mu je blizu. Človek je v Božjemu srcu tako blizu, da je sklenil priti na svet in živeti med nami. Skratka, da je človek lahko delil svoje trenutke življenja z Njim. Vse to kaže na Božjo ljubezen do ustvarjenega človeka.

In tako kot je Bog pokazal svojo ljubezen do človeka dva tisoč let nazaj, jo kaže tudi danes. Tudi danes nam pošilja znamenja, s katerimi nas želi predramiti iz vsakdanjega ritma življenja in pokazati, da želi poskrbeti za nas. In eno izmed takšnih znamenj po katerih tudi danes nam Gospod govori so sanje.

Pri tem pa je bistveno, ali lahko zaslišimo Božje sporočilo preko sanj. Božje sporočilo namreč ne more prodreti do človeka, ki svoje vsakodnevne skrbi ne želi izročiti Gospodu, ampak želi podobno kot kralj Ahaz vse opraviti sam. Zato se moramo zgledovati po svetem Jožefu, ki je za svojo stisko sicer tudi sam iskal rešitve, vendar jo je obenem tudi izročal v Božjo skrb. In Bog mu je dal pravo znamenje, pravo rešitev, ki je bila na koncu drugačna od Jožefovih pričakovanj, vendar za človeštvo najboljša možna rešitev.

Matej

 

Obvestila


Danes, 22. december, obhajamo 4. adventno nedeljo.

  • Skavti bodo prinesli Luč miru iz Betlehema med vsako sveto mašo.
  • Od 6.30 do 12. ure in od 15. do 17.30 ure bo spovedovanje, med nami sta spovednika p. Andrej in brat iz skupnosti kapucinov.
  • Ob 15. uri bo začetek spovedovanja PRVOOBHAJANCEV.
  • Ob 17.30 uri bo božična devetdnevnica.

Jutri končujemo božično devetdnevnico in v torek je sveti večer. "Otroška polnočnica" bo ob 18. uri. Vabljeni starši z mlajšimi otroci in starejši.

Naši mladi pripravljajo božičnico ob 23.30 uri, nato bomo obhajali polnočnico, ki pomeni začetek praznovanja letošnjih Božičnih praznikov.

Na praznik Jezusovega rojstva, bosta sveti maši ob 10. in 18. uri.

Na praznik sv. Štefana bo sveta maša ob 10. uri v Zg. Kosezah, med sv. mašo bo ofer za potrebe cerkve. Po sv. maši bo blagoslov soli in konj. Lepo vabljeni!

V četrtek, na god sv. Štefana obhajamo tudi Dan samostojnosti in enotnosti. Komorni zbor Limbar vabi v podružnični cerkvi sv. Andreja, ob 16. uri, na tradicionalni božični koncert, kjer nas bodo razveselili s čudovito spevoigro Slovenski božič. Slavnostna govornica bo ga. Ljudmila Novak, poslanka v Evropskem parlamentu. Lepo vabljeni na praznični dan k lepi božični in domoljubni prireditvi!

V petek, 27. decembra, se začenja letošnja koledniška akcija, ki je postala ena izmed lepih dogodkov v pestrem in bogatem božičnem času. Naši koledniki bodo tudi letos obiskali vse domove in hiše v naši župniji. Molitev in prošnja za Božji blagoslov v naših domovih, voščilo in zbiranje darov za naše misijonarje – vse to obsega obisk kolednikov. Naj tudi letos ta akcija poveže vso našo župnijo in nas vse napolni s hvaležnostjo in veseljem.

Spored koledovanja:

  • petek, 27. 12.: sv. Andrej in sv. Miklavž (dopoldne in popoldne)
  • sobota, 28. 12.: sv. Mohor in sv. Štefan (dopoldne in popoldne)
  • ponedeljek, 30. 12.: Drtija in sv. Valentin (dopoldne in popoldne)
  • torek, 31. 12.: Gorica in Češnjice (samo dopoldne)
  • četrtek, 2. 1.: Moravče (dopoldne in popoldne)

Dopoldne se koledovanje prične okoli 8.30 uri. Popoldne pa okoli 13.30 uri. Hvala vsem, ki boste z veseljem odprli vrata vaših domov kolednikom.

V soboto, 28. decembra, ob 8. uri ste za čiščenje cerkve na vrsti farani Selc.

V soboto, 28. decembra, obhajamo praznik Nedolžni otroci, zato bo blagoslov otrok med večerno mašo. Lepo vabljeni vsi otroci, veliki in mali s starši.

VSEM FARANOM IN VSEM LJUDEM DOBRE VOLJE V NAŠI LEPI MORAVŠKI DOLINI VOŠČIM IN ŽELIM BLAGOSLOVLJENE IN VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE! NAJ NAS POVEŽEJO V SKUPNEM DOŽIVLJANJU MIRU IN MEDSEBOJNEGA RAZUMEVANJA. NAJ VSE TISTO KAR NAS KDAJ RAZDVAJA, PRESEŽE LUČ, KI PRIHAJA OD ZGORAJ IN NAM PRINAŠA SPOZNANJE, DA SMO VSI DRAGOCENI PRI NJEM, SAJ JE ON POSTAL EDEN IZMED NAS!

Župnik in diakon Matej s sodelavci

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

23

PONEDELJEK

Janez Kancij, duhovnik
Ivo, škof
Božična devetdnevnica

M 18.00 + starša Jaksetič in Magič
za zdravje

24

TOREK

Sveti večer
Adam in Eva, prastarša
Božična devetdnevnica

M 18.00 + Boris Zupančič
M 23.30 BOŽIČNICA
M 24.00 + Franc Zajc, obl.

25

SREDA

BOŽIČ - Gospodovo rojstvo
Evgenija, mučenka
Anastazija, mučenka

M 10.00 + Bogdan Groboljšek, obl.
M 18.00 + Anton Prosenc, obl.

26

ČETRTEK

Štefan, diakon, prvi mučenec
Zosim, papež
Dan samostojnisti - d.p.

Sv. Š. 10.00 + Franc Avbelj
+ Janez Avbelj in starši Dolar
M 18.00 + Štefka Oblak in Ivanka Vidergar

27

PETEK

Janez, apostol, evangelist
Fabiola, spokornica
Frančišek Spoto, duhovnik

Sv. A. 8.30 KOLEDOVANJE
Sv. Mi. 8.30 KOLEDOVANJE
M 18.00 + Ani Tihelj
+ Zofija in Ivan Lovše
+ Kuharjevi (Hrib nad Ribčami)

28

SOBOTA

Nedolžni otroci, mučenci
Teodor Carigrajski, škof
Gašper be Bufalo, duhovnik

M 8.00 Čiščenje cerkve - Selce
Sv. Mo. 8.30 KOLEDOVANJE
Sv. Š. 8.30 KOLEDOVANJE
M 18.00 + Vinko Čampa
+ Starša Hlastec in brat Darko
BLAGOSLOV OTROK

29

NEDELJA

SVETA DRUŽINA
Tomaž Becket, škof, mučenec
David, kralj

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Frančiška Majdič, obl.
+ Franc Novak (Imenje)
v zahvalo
SV. KRST

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


KRŠČENI IN POSLANI

Zakonske skupine

V naši župniji trenutno delujejo 3 zakonske skupine. Na mesečnih srečanjih želimo deliti lastne izkušnje iz zakona, se podpirati v preizkušnjah in rasti v odnosu s sozakoncem in z Bogom. S tem, ko zakonca intenzivno skrbita za njun zakon, rasteta tudi kot oče in mati svojim otrokom. Naša srečanja temeljijo na branju božje besede in izražanju misli o prebranem, pogovoru o izbrani temi iz družinskega in zakonskega življenja in druženju med zakonskimi pari. Na srečanjih nas duhovno spremlja g. župnik Kancijan. Dvakrat letno se na skupnem srečanju zberemo celotne družine (zakonci in otroci). Srečanja so namenjena izmenjavi zakonskih ali družinskih izkušenj. Pri tem vsakdo pride do besede, vsi ga pozorno poslušajo, nihče ne oporeka in ne popravlja.

Katarina Učakar

Skupina Vera in luč

Vera in luč je mednarodno duhovno gibanje, ki združuje Lučke, osebe z motnjami v duševnem in telesnem razvoju, ter njihove starše in prijatelje. Poslanstvo Vere in luči je Lučkam nuditi duhovno rast, prejemanje zakramentov ter povezanost s Cerkvijo. Pri svoji rasti potrebujejo prijatelje, ki jih spremljajo in jim pomagajo pri odkrivanju njihovih darov. Gibanje Vera in luč se je začelo leta 1971 v Lurdu, v Moravčah se skupina sestaja na mesečnih srečanjih že od leta 1984 in je tako peta najstarejša skupina v Sloveniji. Redna mesečna srečanja začnemo z molitvijo, nadaljujemo z raznimi ustvarjalnimi dejavnostmi, oživljanjem evangelija, poglobimo s sveto mašo in zaključimo z veselim delom, pecivom in petjem. Kot aktivni člani župnijske skupnosti pa pogosto sodelujemo tudi pri oblikovanju bogoslužij in ostalih dogodkov v župniji.
 

Laura Učakar