Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 13. 10. 2019

28. nedelja med letom (XXXIV, leto C, 13. 10. 2019)

Uvodnik


Papež Frančišek je 22. oktobra 2017, na misijonsko nedeljo, z javnim oznanilom po opoldanski molitvi Gospodovega češčenje na Trgu sv. Petra v Vatikanu, razglasil izredni misijonski mesec oktober 2019 kot poseben čas za poživitev misijonskega poslanstva Cerkve.

Katoliška občestva v Cerkvi na Slovenskem, od škofij, župnij do redovnih skupnosti, cerkvenih ustanov in gibanj, so povabljena, da v letu 2019, zlasti v mesecu oktobru, pripravijo vsaj eno pobudo na svojem področju z misijonskimi vsebinami.

Tako so v Cerkvi na Slovenskem organizirani razni dogodki, ki nas vabijo, da se jih udeležimo.

  1. Misijonski simpozij (sobota, 12. oktober) v prostorih Zavoda svetega Stanislava v Ljubljani.
  2. Misijonsko obarvana študentska sv. maša pri frančiškanih (sreda, 16. oktober) v cerkvi Marijinega vnebovzetja v Ljubljani (ob 19.00), sledi pogovor z misijonarji.
  3. Misijonska nedelja 2019 (nedelja, 20. oktober).
  4. Potujoča misijonska razstava (oktober 2019 – marec 2020) - v vsaki škofiji bo možnost ogleda razstave tekom celega meseca.

Z "Izrednim misijonskim mesecem oktobrom 2019" želi Cerkev vzbuditi zagon, ki bo predstavljal začetek poti k resnični prenovi misijonskega duha in pogumnega življenja kristjanov po evangeliju ne samo v misijonskih deželah in Cerkvi po vsem svetu, ampak tudi v Cerkvi na Slovenskem.

Vir: http://www.missio.si/blog/2019/08/23/immo2019/, https://katoliska-cerkev.si/izredni-misijonski-mesec-oktober-2019
 

Katarina

 

Obvestila


Danes, 13. oktobra obhajamo 28. nedeljo med letom, za našo župnijo spomin posvetitve cerkve - žegnanje:

 

  • Pri vseh svetih mašah bo darovanje za potrebe cerkve.
  • Ob 15. uri bomo na Hribcah molili rožni venec za mir in spravo.
  • Danes je sklep Tedna za življenje.

Še naprej vabljeni k molitvi rožnega venca. Ob torkih vodijo molitev birmanci ob četrtkih pa ŽPS.

V soboto, 19. oktobra, ob 8. uri ste za čiščenje cerkve na vrsti farani Gorice.

V nedeljo, 15. septembra, smo blagoslovili obnovljeno Znamenje (križ) na razpotju med Vinjami in Negastrnom. Hvala Dragotu in Martinu za delo in pridnim gospodinjam za dobrote pri druženju.

Preteklo nedeljo pa smo imeli blagoslov "Belega znamenja (kapelice)" na obronku Limbarske gore. Hvala Sklebetovim, Dragotu in Martinu za obnovitvena dela. Hvala tudi Vehovčevim za pogostitev pri njih doma po blagoslovu.

Hvala ženam naše župnijske Karitas za pripravo in strežbo v župnišču, kjer smo imeli pogostitev in družabno srečanje po maši za naše starejše. Hvala tudi Dragotu in vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri tem prijetnem srečanju in dogodku.

Začeli smo z deli za zamenjavo tlaka po sredini cerkve. V župnijski kroniki smo zasledili, da so sedanji tlak (po sredini cerkve) uredili po potresu leta 1895, ko so na novo zgradili oba zvonika in pročelje cerkve. Tlak pa so položili 1897. Ker je cerkev zaradi svoje starosti in kulturno umetniške dediščine zaščitena je potrebno upoštevati priporočila in navodila Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Namesto poškodovanih ploščic so nam izdelali nove v enakih izmerah in podobni strukturi. Ko bo dokončano delo v sredinskem delu cerkve (26,5m2), bomo postopoma zamenjali še posamezne poškodovane ploščice.

Verniki in duhovniki lepo vabljeni na 7. slovensko-hrvaško srečanje, ki bo 19. oktobra v Krašiću na Hrvaškem, rojstni župniji blaženega Alojzija Stepinca. Ob 11. uri bo sveta maša – somaševanje slovenskih in hrvaških duhovnikov in škofov.

Danes teden je misijonska nedelja. Med nas bodo prišli mladi "medicinci", ki se bodo udeležili humanitarno-medicinske odprave v Kenijo, spomladi: od januarja do marca 2020. Tam bodo v malem dispanzerju poskušali lokalnemu prebivalstvu nuditi osnovno zdravstveno oskrbo. Kaj več pa nam bodo povedali sami. Lahko boste tudi darovali v ta namen, saj morajo udeleženci sami zbrati denar za pot in za medicinski material.

Na dekanijskem kvizu ministrantov iz poznavanja življenja sv. Janeza Krstnika in sv. Jožefa je naša "mlajša" ekipa: Matija, David in Franci osvojila prvo mesto. Čestitamo! Sedaj je na vrsti škofijski kviz, ki bo v soboto, 19. oktobra ob 9. uri v prostorih Zavoda sv. Stanislava v Šentvidu pri Ljubljani.

* * * * * * * * * * * * *

Kot ste najbrž opazili so v Moravčah nekatera drevesa rožnato ovita. Gre za mesec boja proti raku. Za nas kristjane pa je to tudi spodbuda k molitvi za vse, ki se borijo s to težko boleznijo.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

14

PONEDELJEK

Kalist I., papež
Gavdencij, škof
Donatijan, škof

ŽMB 19.00 starša Mlakar (Češnjice) in Viktorija Prosenc

15

TOREK

Terezija Velika, devica
Tekla, opatinja
Evtimij, menih

M 19.00 + Alojz Rožič, obl. (Podstran)
+ Mira Jerman

16

SREDA

Jadviga (Hedvika), kneginja
Marjeta Marija Alakok
Gal, opat

M 7.00 V dober namen

17

ČETRTEK

Ignacij Antiohijski, škof
Zosim, mučenec
Florencij, škof

M 19.00 + Francka Cerar (Kanada)
+ Anton Brvar, obl.; Metka Kresnik

18

PETEK

Luka, evangelist
Peter Alkantarski, redovnik
Just, mučenec

M 19.00 + Starša Urbanija; Veri, France in Marija Pergar
+ Pticevi (Drtija)
+ Gotz, Bezovšek, Keršnik in Lavrič
+ Frančiška Rusjan, 30.dan
Župnišče 20.00 MLADINSKO SREČANJE

19

SOBOTA

Pavel od Križa, duhovnik
Janez Brebeuf, duhovnik
Obl. posv. Mariborske stol.

M 8.00 Čiščenje cerkve - Gorica
M 19.00 + Jože Kos, obl.
+ Monika Miklič
+ Franci Zorko

20

NEDELJA

29. nedelja med letom
Misijonska nedelja

Uršula, devica
Hilarion, opat

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Vrbanovi (Straža)
ŽMB 15.00 Molitev rožnega venca za misijone

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


"Ti si duhovnik vekomaj." (Ps 110)

DUHOVNIK - SPREMLJEVALEC

Vlogo duhovnika kot spremljevalca bolnikov in invalidov najlepše vidim kot član Malteške pomoči Slovenija, ki vsako leto pelje invalide v Lurd. Velikokrat so prav ti najbolj odprti za duhovne razsežnosti našega bivanja, saj se je pogosto pokazalo, da je njihova invalidnost oz. bolezen vstopno mesto za večjo versko poglobljenost. Mnogi od njih imajo že stalnega duhovnega spremljevalca, kar pomeni že določeno stopnjo napredovanja v duhovnosti. Duhovnik, ki je tako njihov duhovni spremljevalec (morda le trenutno ob nekem romanju), more hitreje razumeti duhovne potrebe spremljanega in z Božjo pomočjo uravnavati trenutke tolažbe in trenutke spodbude. Gotovo je duhovnik ključna oseba za duhovno življenje bolnika in invalida, saj mora biti še posebej senzibilen za mnoga področja, ki so pri tovrstnih osebah nekoliko drugače razumljena in zaznavana. Njegova zahtevna vloga pa s tem še ni končana. Gre za izredno pomembno dimenzijo komunikacije z ostalimi ljudmi, katerih predsodki, strahovi in nepoznavanje tvorijo nekakšno nepotrebno ogrado v medosebnih odnosih. V največji meri gre za ljudi, ob katerih bolniki ali invalidi preprosto sobivajo, ne da bi bili odnosi kakorkoli intenzivnejši. Nekaj pa je takih, ki želijo svoj čas in sposobnosti porabiti za pomoč, oskrbo in nasploh delo s preizkušanimi brati in sestrami. In prav taki smo nadvse hvaležni vlogi duhovnika kot premljevalca, saj je dragocen most med našimi zaznavami, izkušnjami in nameni ter zaznavami, izkušnjami in nameni tistih, ki so po svojih preizkušnjah Bogu najbližje. Zbližuje nas ter ustvarja harmonijo želja, potreb in čisto preprostega razumevanja med nami. Tovrstna duhovnikova vloga je zares nezamenljiva in na nas je, da v molitvi podpiramo naše duhovnike in njihovo poslanstvo. Naj jih Bog vedno blagoslavlja!

Tadej Jakopič