Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 21. 10. 2018

MISIJONSKA NEDELJA (XXXIII, leto B, 21. 10. 2018)

Uvodnik


Tvoja dobrota Gospod naj bo med nami, kliče psalmist v današnji Božji Besedi. Božja dobrota je izvir vsakršne misijonske dejavnosti. Kaj pa namreč imamo česar ne bi že poprej prejeli od Boga? Zato tudi sami drugim ne moremo dati ničesar dobrega, ne da nam bi bilo to dano. Misijonska nedelja nas poskuša spomniti na to, da nismo le mi tisti, ki skupaj s psalmistom kličemo h Gospodu in željno pričakujemo njegovih dobrot. Želi nam pokazati, da se "vse oči ozirajo vate Gospod" in da jim Ta daje hrano ob svojem času. Bog je ob Stvarjenju človeka Adamu zapovedal, naj gospoduje z vsem ustvarjenim. Tudi mi smo poklicani, naj gospodarimo s tem kar prejmemo in da ni vse kar prejmemo le za nas. To velja tako za materialne kot tudi duhovne dobrine. Pri tem nam lahko pomaga molitev Oče naš s prošnjo daj nam danes naš vsakdanji kruh. Ne gre za moj kruh, temveč naš. In če prejmem naš kruh, potem sem poklican, da ga delim. Naj nam bo ta misel v spodbudo, da bi delili prejete darove in se ne ustavili le pri zemeljskem kruhu, temveč da bi delili tudi oznanilo o resničnem kruhu iz nebes, Jezusu Kristusu.

Peter Čemažar

 

Obvestila


Danes, 21. oktobra 2018, obhajamo 29. nedeljo med letom, misijonsko nedeljo:

  • ob 15. uri bomo v cerkvi ŽMB na Hribcah molili rožni venec za misijone.

Še naprej vabljeni k molitvi rožnega venca.

V ponedeljek, 22. oktobra bo v župnišču ob 20. uri sestanek tajništva ŽPS.

V torek, 23. oktobra bo ob 19.30 uri srečanje članic Župnijske Karitas v župnišču. Pogovor bo tudi o bližajočem srečanju starejših, bolnih, invalidnih.

V petek, 26. oktobra bo spovedni dan za našo dekanijo v Domžalah. Možnost za sv. spoved bo ves dan: od 7. do 19. ure. Bo pa dovolj priložnosti za sv. spoved tudi v naši župniji med misijonom (od 2. do 11. novembra).
Popolni odpustek, ki ga podeljuje Cerkev na praznik Vseh Svetih je možno prejeti: če smo na praznik pri sv. maši in pri obhajilu, obiščemo grobove naših rajnih in zanje molimo, prejmemo zakrament sv. spovedi in molimo po namenu Svetega očeta. Spoved lahko prejmemo tudi v tednu po prazniku.

V petek, 26. oktobra bodo ministrantske vaje ob 18. uri. Ob 18.30 uri bomo molili rožni venec.

V soboto, 27. oktobra ob 8. uri ste za čiščenje župnijske cerkve na vrsti farani Imenj, Prikrnice in Vrhe.

Skavti bomo v soboto, 27. oktobra zbirali star papir. Kontejner bo na avtobusnem parkirišču od petka do ponedeljka. Vse, ki imate doma star papir, naprošamo, da ga pripeljete v Moravče. Če tega ne morete, papir v soboto postavite na vidno mesto (najbolj priporočljivo ob cesto), da ga bomo skavti lahko pobrali. Hvala že vnaprej! Vaši skavti

V noči na nedeljo bomo premaknili urine kazalce na "zimski" čas. Od ponedeljka, 29. oktobra, bodo sv. maše ob delavnikih ob 18. uri. Popoldanske uradne ure ob ponedeljkih in petkih pa od 16. ure do 17. ure.

Danes teden bo ob 10. uri maševal generalni vikar in pomožni škof, g. Franc Šuštar. Pred nami so že prazniki Vseh Svetih in Vernih duš, ter tudi začetek misijona v naši župniji. Tako nas bo g. škof Šuštar nagovoril in spodbudil za dogodke, ki so pred nami. Med sveto mašo bo tudi krščevanje šestih novokrščencev. Tako se bomo zopet veselili tudi krstne nedelje.

V času misijona, od 2. do 11. novembra bomo z misijonarji obiskovali (dopoldne med tednom) bolne in starejše po domovih, kot sicer običajno za prve petke. Naša želja pa je, da bi misijonarji v času misijona obiskali še druge. Zato vas vabim, da v župnišče sporočite koga še lahko obiščemo. To bomo z veseljem storili. Sporočite v župnijsko pisarno: 01 / 723 10 55 ali gsm: 031 791 198.

Hvala za vaš dar, ki ste ga preteklo nedeljo darovali pri ofru.

Še enkrat se zahvaljujem vsem romarjem, ki ste se udeležili diakonskega posvečenja ter vsem, ki ste prinesli dobrote in pijačo za skupne malice. Posebna zahvala Marjanci in Vitu Urbanija za večerjo na koncu našega romanja.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

22

PONEDELJEK

Janez Pavel II., papež
Melon, škof
Marija Saloma, svetop. žena

Sv. Š. 19.00 V zahvalo
Župnišče 20.00 Tajništvo ŽPS

23

TOREK

Janez Kapistran, duhovnik
Ignacij Carigrajski, patriarh
Severin, škof

M 19.00 + Ivica Železnik, obl.
+ brat Franci in starši Starič
+ starša Bregar (Ples)
+ Janez Vidergar (god)
Župnišče 19.30 Sestanek članic župnijske Karitas

24

SREDA

Anton Marija Claret, škof
Alojzij Guanella, duhovnik
Jožef Baldo, duhovnik

M 7.00 V dober namen

25

ČETRTEK

Krizant in Darija, mučenca
Krišpin in Krišpinijan, mučenca
Tadej, škof

M 19.00 + Metka Capuder, obl.
+ Uroš Mrčun, 30. dan
+ Šverkovi
+ Miroslava Birk, 8. dan
Molitev pred Najsvetejšim po sv. maši

26

PETEK

Lucijan in Marcijan, mučenca
Demetrij Solunski, mučenec
Rustik, škof

Domžale 7.00 SPOVEDNI DAN (do 19.00)
M 18.00 Ministrantske vaje
M 19.00 + Franc Klopčič, obl. (Jurkov)
+ Anči in Anka Jančar
+ Minka Lavrač, obl.
Župnišče 20.00 Mladinsko srečanje

27

SOBOTA

Sabina Avilska, mučenka
Evarist, papež
Frumencij, škof

M 8.00 ČIŠČENJE ŽUPNIJSKE CERKVE - Imenje, Prikrnica in Vrhe
M 8.30 SKAVTI - PAPIR AKCIJA
M 19.00 + Jerica Vrečar
+ Terezija Grabnar, obl.
+ Tilen Ribič
+ Jože Majdič
+ Terezija in Franc Smrkolj (Kal)

28

NEDELJA

30. nedelja med letom
Žegnanjska nedelja
Simon in Juda Tadej, apostola
Obletnica posvetitve NM stoln.

M 7.00 Za farane
M 10.00 + Frančiška Cerar
+ Tadej Capuder
+ Magdalena Štefan, obl.
SV. KRST
ŽMB 15.00 Molitev rožnega venca za uspeh svetega misijona

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


IZ RODA V ROD –
Župnija, spremljevalka staršev

"Starši in otroci s svojo navzočnostjo, sodelovanjem bogatijo krščansko skupnost." Seveda so v drugačnem položaju starši majhnih otrok, ki jih vzamejo s seboj k bogoslužju, da jih navajajo na sveti prostor, ali pa zanje preprosto nimajo varstva. Drugače je staršem večjih otrok, ki so že sposobni samostojnosti in se jim (večinoma) da dopovedati, kako naj se v cerkvi vedejo. Seveda so starši lahko ponovno v zagati, ko se njihovi najstniki domislijo raznih strategij "nevidnosti" v cerkvi ali pa glasno klepetajo z vrstniki. Bog vse vidi in ve, kdaj se res potrudimo in naredimo kar se pač da. Cerkev je Božja hiša in dom nas vseh. Pomembno je, da damo staršem oporo sprejetosti in razumevanja za morebitne težave pri vključevanju otrok v versko življenje (jok med mašo ali drugo "moteče" vedenje). Spodbudni pogled, roka, ki poboža otroka, ali koristen nasvet ob priliki, bo gotovo prav prišel. Poznamo mnoge uspešne načine podpore in pomoči staršem: družinske maše, prilagoditev urnika, ureditev sob za umik za dojenje ali umiritev otroka, dostopne sanitarije ipd. Tudi naročje starih staršev lahko pomaga. Starši bi morali biti poleg otroka vsaj do takrat, ko lahko sprejema odgovornost za svoje vedenje in ravnanje. Pretirano popuščanje zaradi "ljubega miru" ne koristi. To ne pomeni, da smo togi in prestrogi, ampak moramo biti tudi fer do vseh, ki želijo zbrano sodelovati. Ne bodimo užaljeni, če nam kdo namigne, da bi morali otroka vendarle malo omejiti v njegovem tekanju in drugem "motečem" vedenju. Gotovo nihče ne misli nič slabega, ampak nas želi spodbuditi, da pač naredimo kar moremo, da bo za vse lepo.

Lojze