Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 17. 12. 2017

3. adventna nedelja (XXXII, leto B, 17. 12. 2017)

Uvodnik


SREDI MED VAMI STOJI, A VI GA NE POZNATE

No pa je spet December naokoli, mesec veselja, blišča, iskric in obilja. Priznati moram, da se tudi sama veselim božičnega časa, vonja po kuhančku in sveže pečeni potici. Le da kuhanček in pravi pomen božiča nekako ne spadata skupaj ali pa darila pod jelko, pa tudi Božiček sam navsezadnje in najlepše okrašena hiša v ulici ni bistvo tega časa. Zanimivo, da ima veliko globlji pomen za vsakega izmed nas. Začne se z adventnim časom, ki je čas priprave na slovesno praznovanje Gospodovega rojstva. Seveda izraža veselje nad življenjem, svojim in življenjem vsakega izmed nas, je radostni čas, ki pa je namenjem predvsem poglobitvi vere in umerjanju notranjega pogleda v prihajajočega Kristusa. Mnogokrat nas vsa komercialna sporočila in razni trgovci zavedejo z bistvom božiča, ki pa ni v masovnem kupovanju daril in zapravljanju. Zato nas naslov današnjega evangelija opominja na kaj oz. Koga moramo biti pozorni v tej radosti. Opominja nas in nas vabi, da bi bile naše oči med vsem sposobne prepoznati pravo luč sveta, ki prihaja razsvetliti našo temo. Seveda pa je December praznični mesec v mnogoterem smislu in čeprav je bistvo prihod Kristusa, je prav da smo usmerjeni tudi k drugemu, bližnjemu ter mu podarimo topel objem, mogoče šal, pa saj veste, bistvo je v malenkostih. Lepe praznike!

Tatjana Malenšek

 

Obvestila


Danes, 17. decembra 2017, obhajamo 3. adventno nedeljo:

  • Skavti bodo prinesli Luč miru iz Betlehema pod geslom Pustiva se vneti, k obema svetima mašama (ob 7. in 10. uri). Želimo si, da Lučka upanja in miru zasije tudi socialno ogroženim osebam in družinam, zato bomo izkupiček od zbranih prostovoljnih prispevkov za sveče namenili Misijonskemu središču, Zavodu Živim in organizaciji Drugi Dom, ki bodo s sredstvi pomagali pomoči potrebnim. Sveče bodo na voljo po obeh sv. mašah pred cerkvijo.
  • Danes je spovedni dan za našo župnijo. Med nami sta dva spovednika, že od 6.30 ure naprej: p. Andrej in eden od bratov kapucinov. Popoldne se spoved začne ob 15. uri.
  • Prvoobhajanci ste za sv. spoved razdeljeni na 3 skupine: I. skupina – 15. do 15.45 ure; II. skupina: 15.45 do 16.30 ure; III. skupina: 16.30 do 17.15 ure.
  • Ob 17.30 uri bo devetdnevnica.

 

Jutri, v ponedeljek 18. decembra, bom obiskoval starejše po domovih.

Vstopili smo že v tretji adventni teden. V tem tednu boste veroučenci v času rednih veroučnih ur opravili sveto spoved. Veroučenci prvih dveh razredov imate verouk. Učenci tretjega razreda nimate verouka, ste pa vabljeni da prihajate s svojimi starši k devetdnevnici.

Med tednom ki prihaja, ste vsi še naprej vabljeni k božični devetdnevnici.

V soboto, 23. decembra, ste za čiščenje župnijske cerkve na vrsti farani Vegove ulice.

V soboto, 23. decembra bo po sv. maši, ob 19. uri v župnišču srečanje za kolednike (veroučenci 9., 8. in 7. razreda) in tiste, ki boste vodili posamezne skupine kolednikov (srednješolci in študenti). Dobili boste gradivo in dokončno bomo uredili razpored po dnevih. Lepo vabljeni!

Danes teden je zadnja adventna nedelja. Zvečer pa že obhajamo "Sveti večer". Pravočasno si priskrbite blagoslovljeno vodo in kadilo, da boste lahko blagoslovili vaše domove, hiše in gospodarska poslopja. Ob 18. uri bo "otroška polnočnica" za mlajše otroke in tudi starejše, ki bi težko prišli k polnočni sveti maši.
Vabljeni ste k sv. maši na Božični dan (zapovedani praznik). Sveti maši bosta ob 10. in 18. uri.

Iz uredništva Katoliškega tednika Družina so nam poslali naslednje sporočilo: "Lepo Vas vabimo, da obnovite naročnino oziroma se naročite na tednik Družina. Družina nas povezuje v skupnost in posreduje novice o življenju cerkve doma in po svetu, spodbuja osebno duhovno rast, odpira vzgojna in družinska vprašanja. Vse to je danes potrebno bolj kot kdaj koli prej…….". Vsi naročniki po pošti boste (ali pa ste že) dobili položnice. Zadaj na mizici za tisk sta vedno na razpolago dva izvoda Družine in dva Ognjišča. Vabljeni vsi, ki nimate naročnine, da vsaj kdaj vzamete in preberete omenjene tiskovine. Prav tako so na razpolago Misijonska obzorja, revija Prijatelj (namenjena predvsem bolnim in starejšim), Novi svet, Božje okolje, brat Frančišek, tudi izvod Naša luč, ki prinaša novice naših rojakov po svetu. V pisarni lahko dobite ali pa naročite različne knjige z duhovno vsebino, kar je lahko tudi lepo darilo za različne priložnosti.

Mašne namene lahko naročite po telefonu v času uradnih ur, ali se osebno oglasite v pisarni.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

18

PONEDELJEK

Vunibald, opat
Gatijan, misijonar
Božična devetdnevnica

M 18.00 + Ivana Dragar, obl.
+ Bernard in Boris Zupančič
+ Ivana Capuder, 8. dan

19

TOREK

Urban V., papež
Anastazij, papež
Božična devetdnevnica

M 18.00 + Kovačevi (Ples)

20

SREDA

Vincencij Romano, duhovnik
Dominik, opat
Božična devetdnevnica

M 7.00 V dober namen

21

ČETRTEK

Peter Kanizij, duhovnik
Dominik Spadafora, redovnik
Božična devetdnevnica

M 18.00 + starši: Ivanka in Janez Lukati
+ Štefan in Pavla Ravnikar
Molitev pred Najsvetejšim po sv. maši

22

PETEK

Frančiška K. Cabrini, red. ust.
Hunger, škof
Božična devetdnevnica

M 18.00 + Anton Vidic, obl.
M 19.00 MLADINSKO SREČANJE

23

SOBOTA

Janez Kancij, duhovnik
Ivo, škof
Božična devetdnevnica

M 8.00 Čiščenje cerkve – Vegova ulica
M 18.00 + Janez Kraševec, obl.
+ Ivana Kos
+ Stanislava Novak, 30. dan
Župnišče 19.00 Srečanje za kolednike

24

NEDELJA

4. adventna nedelja
Adam in Eva, prastarša
Božična devetdnevnica
Sveti večer

M 7.00 Za farane
M 10.00 + Marija Smrekar (Dešen), Bernard, Boris;
+ za starše in brate Uštar
M 18.00 "Otroška polnočnica"
M 23.30 Božičnica
M 24.00 Polnočnica
+ Franc Zajc, obl. in Beti

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


DUHOVNOST V DRUŽINI – biti notri in iti ven

Bog kliče krščanske zakonce k posredovanju življenja, pričevanju za vero in skrbi drug za drugega. Nega, skrb in podpora ter medsebojna spodbuda k dobremu, je del družinske duhovnosti. Vsak je drug drugemu izziv Svetega Duha. Božja ljubezen se izraža tudi v besedah, s katerimi si zakonca izražata svojo ljubezen. Preko besed, pogledov, pomoči, ljubkovanja in objemanja zakonca vstopata v svet Božjih sanj. Odločita se, da se bosta skupaj z njim vrgla v to pustolovščino in gradila svet, kjer se nihče ne počuti samega. Zakonska rodovitnost je Božja služba. Je globoko duhovno doživetje, ko na ljubljenega človeka gledamo z Božjimi očmi in v njem prepoznavamo Kristusa. Ljubljeni človek si zasluži vso pozornost saj v njem živi neskončno dostojanstvo in ga nebeški Oče brezmejno ljubi. Družina ne sprejema življenja le, ko ga spočne v svojem naročju, ampak tudi, ko se odpre in gre iz sebe ter svoje dobrine deli z drugimi in skrbi za njihovo srečo. To se najlepše kaže v gostoljubju. Če družina sprejme druge in gre ven k njim, zlasti k ubogim in zapuščenim, potem je "simbol in priča materinstva Cerkve." Družina živi svojo posebno duhovnost tako, da je hkrati domača Cerkev in živa celica za preobrazbo sveta. Temu lahko rečemo družbena razsežnost družinske ljubezni, v kateri pa mora nujno postopno zoreti. Nobena družina ni "nebeška resničnost" in izdelana enkrat za vselej. Seveda obstaja neki stalni klic k popolnosti družine, ki izhaja iz popolnega občestva Svete Trojice in iz tiste tako lepe skupnosti nazareške družine. Družino moramo gledati kot na poti k še nedoseženi polnosti, ki jo bomo dosegli šele v dokončnem kraljestvu pravičnosti, miru in ljubezni. Tako ne bomo prestrogo sodili tistih, ki živijo okoliščine velike slabosti.

"Pojdimo kot družina naprej, ostanimo na poti!" Ne obupujmo zaradi svojih omejitev, a se tudi ne odpovejmo prizadevanju za polnost ljubezni in communio (v občestvu), ki nam je obljubljeno. (Frančišek)

Lojze