Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 10. 09. 2017

23. nedelja med letom (XXXII, leto A, 10. 9. 2017)

Uvodnik


LJUBI SVOJEGA BLIŽNJEGA KAKOR SAMEGA SEBE

Ljubiti ali pa kot zdaj mladina reče, "všečkati" nekoga, ki ti je blizu je za marsikoga samoumnevno, kaj pa bi rekli oz. v katero smer bi razmišljali v primeru, da se le-ta obrne proti nam? Jezus v današnjem evangeliju pravi, da je prijatelje treba klicati k spreobrnitvi, še več, če ti prvič spodleti, še poskušaj najmanj dvakrat. Marsikomu se resnici na ljubo zdi noro. Najprej ti sosed v vseh svojih spletkah zastrupi kravo in potem pri sveti maši izveš, da mu moraš dati najmanj tri možnosti za spreobrnitev, šele nato ga lahko izključiš iz (karikiram) krožka veterinarjev Spodnjega Kašlja. Da je takšnega ali podobnega mnenja tudi Apostol Pavel ki pravi, da ima vsa Božja postava polnost v ljubezni tako, da je v naših odnosih do drugih, deset zapovedi in vsak predpis zaobsežen v: "Ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe" (Rim 13,8-10). Vse to je sicer že res, vendar nam mnogokrat človeška narava in ego ne da, da mu ne bi vsaj kaj ostali dolžni, če že ne kaj drugega, torej kako se v takih primerih držati Jezusovih besed? Pravega nasveta nimam, kot močno voljo, gorečo vero in veliko ljubezni. Predvsem zadnja je ključ, ki lahko premaga vsako zamero in še enkrat potrjeno, če bi se vsaj malo držali Jezusovih besed, bi bil svet vsaj gotovo brez zamer.

Tatjana Ustar

 

Obvestila


Danes, 10. septembra 2017, obhajamo 23. nedeljo med letom:

  • Ob 10. uri bo sv. maša tudi v cerkvi MKA na Drtiji.
  • Ob 15. uri bomo v cerkvi molili za mir in spravo.

 

Z rednim veroukom bomo začeli jutri, ponedeljek 11. septembra.

Prav tako jutri, vabim na sestanek zborovodje in organiste, ob 20. uri v župnišče.

V četrtek, 14. septembra, je praznik Povišanje sv. Križa, v petek pa goduje Žalostna Mati božja, zato bo sv. maša na Hribcah ob 19. uri.

Danes teden je nedelja zakonskih jubilantov. Ob 10. uri bo maševal in nagovoril jubilante jezuit, p. Ivan Platovnjak. Po sv. maši bo še druženje v župnišču, potem pa kosilo v gostišču Frfrau. Če se še kakšen par ni prijavil, storite to čim prej, vsaj do srede, 13. septembra. Prav je, da se skupaj zahvalimo za dar zakonskega življenja, ki je prostor medsebojnega sprejemanja in ljubezni. Gre tudi za pričevanje zakoncev, ki vztrajate v "dobrem in slabem" in tako dajete zgled vsem tistim, ki še oklevajo ali pa premalo zaupajo v ta skupni "projekt", za katerega se splača truditi, saj daje varnost in trdnost, ter zagotovilo Božje pomoči.

Vsi mladi iz naše župnije lepo vabljeni na 36. vseslovensko srečanje mladih v Stični. Vabljeni oratorijski animatorji, starejši ministranti in tudi letošnji birmanci. To je že nekaj let največji projekt za mlade. Namen je utrjevanje vere in poglobitev občestvenosti. Dogaja se veliko zanimivega, tako da vsak lahko najde nekaj za sebe. Središče je obhajanje sv. evharistije, ki jo vsako leto vodi eden od škofov. Prisotni pa so tudi zanimivi gostje, ki s svojim pričevanjem odpirajo različne zorne kote vere v Kristusa. S seboj imejte malico in 5 EUR. Ostale stroške krije župnija.

V soboto, 16. septembra, ob 8. uri ste za čiščenje župnijske cerkve na vrsti farani Pogleda.

Na polici za tisk, pri glavnem vhodu, so prijavnice za vpis predšolskih otrok (3-6 let) v Katehezo Dobrega pastirja.

* * * * * * * * * * * *

Mali medo je prišel k očetu in ga vprašal: "Očka, ali sem jaz medved?"
"Seveda si, sinko!" Medo je odšel še k mamici medvedki in ji zastavil enako vprašanje.
"Seveda si medved! Zakaj pa me to sprašuješ?"
"Ker me zebe kot psa!" :)

* *

Učenec vpraša učiteljico: "Ali si lahko kaznovan za nekaj, česar nisi storil?"
"Neeee!" mu odgovori učiteljica.
Učenec: "Jaz nisem naredil domače naloge!" :)

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

11

PONEDELJEK

Prot in Hijacint, mučenca
Bernard in Bonaventura, red.
Janez Gabrijel Perboyre

Sv. Š. 19.00 + Pavla in Janez Stegnar
+ Stanko Stegnar, 30. dan
Župnišče 20.00 Sestanek organisti

12

TOREK

Marijino ime
Tacijan, mučenec
Gvido, cerkovnik

M 19.00 + Štefan Sušnik, obl.
V zahvalo

13

SREDA

Janez Zlatousti, škof
Notburga, devica
Marija Jezusova, karmeličanka

M 7.00 V dober namen

14

ČETRTEK

Povišanje sv. Križa
Janez Gabrijel Dufresse, muč.
Albert Jeruzalemski, škof

M 19.00 + Peter Brodar; Ivana in Viktor Zupančič
Molitev pred Najsvetejšim po maši

15

PETEK

Žalostna Mati Božja
Valerijan, mučenec
Dan vrnitve Primorske k m.d.

ŽMB 19.00 + Marija Lončar, obl. (Kokošnje)

16

SOBOTA

Kornelij, papež
Ljudmila, kneginja
Evfemija, mučenka

M 7.30 ODHOD V STIČNO
M 8.00 ČIŠČENJE CERKVE - Pogled
M 17.00 Za mladoporočenca
M 19.00 + Danica Razboršek
+ Hilda Herle

17

NEDELJA

24. nedelja med letom
Nedelja svetniških kandidtov
Robert Bellarmino, škof
Hildegarda iz Bingena, red.

M 7.00 Za farane
M 10.00 V zahvalo za poročne jubileje
+ Ljudmila Stražar (Limb. Gora)
+ Janez Osolnik in starši Dragar
M 15.00 Molitev za neozdravljivo bolne

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


RADOST LJUBEZNI - 6. poglavje:
nekaj pastoralnih perspektiv (št.: 231 - 240)

Šesto poglavje poapostolske spodbude Radost ljubezni se dotakne potrebnosti pastoralnega spremljanja družine in zakonskih parov. Prav župnija mora biti kraj in prostor, kjer se družine in zakonci lahko srečujejo in medsebojno sodelujejo na različnih področjih udejstvovanja. Po drugi strani pa naj bi prejemali tudi konkretne spodbude za krepitev družinskega in zakonskega življenja. Evangelij, ki je veselo sporočilo odrešenja, naj bi zakonci tudi sami zavestno iskali in poglabljali. Vsekakor je to vprašanje pastoralnega spremljanja zakoncev za Cerkev v vsakem času izziv za iskanje novih načinov in poti. In potem dokument odpre vprašanje zakonske in družinske krize. Najbrž se mora vsak odnos med zaljubljencema in pozneje med zakoncema, med možem in ženo in tudi vsaka družina, soočiti tudi s krizo. Neizogibno. Ampak kriza ne pomeni najprej, da je nekaj nepopravljivo narobe, ali da je vse zgrešeno. Nasprotno, vsaka kriza v sebi nosi sporočilo, da mora odnos postati še zrelejši in trdnejši.

"Ne živimo skupaj zato, da bi bili vedno manj srečni, temveč zato, da bi se naučili biti srečni na drugačen način. Začeti je treba z možnostmi, ki jih odpira vsako novo obdobje..."

Pred leti sta se v našem župnišču oglasila mož in žena, ki sta peš romala na Brezje. Ker je bila pot dolga sta prosila za prenočišče. Povedala sta, da sta že oba upokojena in da zelo rada pomagata svojim otrokom, oziroma sedmim vnukom in vnukinjam. V pogovoru je žena dejala, da sta njihovi babici zelo veliko premolili za njuno družino. Sedaj sva midva na vrsti, je dejala. Imava čas in veliko je razlogov za molitev: bolezen pri nekaterih vnukih, eden od sinov živi v izvenzakonski skupnosti, kriza vere pri mladih.... Zavedava se, da morava veliko moliti in prositi za pravo spoznanje, za Božjo pomoč in varstvo. Zato vsako leto poromava v eno od Marijinih romarskih svetišč. Letos sva se odločila, da greva peš na Brezje, pot bo dolga tri dni. Nekdo mora moliti za naše mlade. Takšnih in podobnih življenjskih zgodb je najbrž veliko. Vsekakor je pot iz družinske in zakonske krize pogosto dolga in naporna. Gre za proces in rast v potrpežljivosti in iskrenosti. Samo tako se spet vzpostavi zaupanje med zakoncema, ki je temelj skupnega življenja. Vsekakor pa je pomembna tudi misel, ki jo izpostavi dokument, da se krize ne smemo ustrašiti, saj je v njej tudi že nakazana rešitev in pot iz nje.

Župnik