Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 20. 08. 2017

20. nedelja med letom (XXXII, leto A, 20. 8. 2017)

Uvodnik


Gospod, pa vendar!

Na nekem drugem svetopisemskem mestu je rimski poveljnik izrekel: "Nisem vreden, vendar reci le besedo!" Ženska v današnjem evangeliju, tujka, nevredna, pa z drugimi besedami prosi: "Res je, da nisem vredna tvoje pozornosti, vendar se me usmili, kakor se človek usmili živali, da lahko pojedo, kar pade iz njegove mize".

Kadar vsaj za hip zaslutimo lepoto in privlačnost Jezusove besede, se nam pogosto zgodi, da se v nas oglasi strah, postavi meja, saj nisem vreden. Takšne milosti so za one bolj pobožne. Jaz pa sem navaden človek, poln sebičnih želja in pohlepa. Kregam se z bližnjimi, možu ali ženi ne pokažem, da jo-ga imam rad, četudi si to na skrivaj močno želim. Ampak, kaj ko pa se prava priložnost ne pokaže. Z otroci bi se igral-a, pa se mi ne da, nimam časa. Pa saj tako in tako živijo v svojem mladem svetu. Sodelavcu bi rad privoščil-a ugodnost, ampak kaj, ko to ne bo nihče nikoli opazil, in bom sam-a izvisel-a. Pa še nadut je vrh vsega.

Takšne misli nas oblegajo, ko smo pred odločitvijo, da na polno stopimo za Jezusom, iz dneva v dan. Pogosto nas tudi ohromijo v zdolgočaseni vsakdanjosti.

Pogumna žena v današnjem evangeliju pa je stopila korak dlje. Vpila je za Jezusom, da je njegovim učencem – apostolom, že dodobra presedala in načela živce. Prosili so Ga, naj jo vendar utiša in spodi iz njihovega svetega prostora, kjer se imajo dobro s svojim Učenikom.

Jezus pa ne zavrne nikogar. Žensko vpraša: "Mar ne vidiš, da ne sodiš v ta krog? Mar še vztrajaš?" Tedaj pa se zgodi preobrat. Njena vztrajnost in ponižnost, njena odločnost, da se obrne k Bogu, v katerem je rešitev, je izvabila tiste lepe besede: "O žena, velika je tvoja vera! Zgodí naj se ti, kakor želiš!" V njeno rešitev in v poduk nam, da se splača zapustiti zasužnjenost v vsakdanje navade in rutinska obsojanja ter opravljanja in zlagoma stopati na Jezusovo pot osvoboditve!

Lep preostanek počitniškega časa vam želim!

Jože Kerin

 

Obvestila


Danes, 20. avgust 2017, obhajamo 20. nedeljo med letom:

  • Ob 10. uri bo sv. maša tudi v cerkvi Sv. Mohorja.
  • Ob 15. uri bomo v župnijski cerkvi molili za neozdravljivo bolne.

 

V torek, 22. avgusta se začenja letošnji oratorij. Prijavljenih je okoli 230 otrok, za katere bo skrbelo 60 animatorjev. Glavna tema oratorija je "Dotik nebes" in govori o Mariji.

Oratorij bo potekal vse do sobote, 26. avgusta, ko bomo ob 17. uri obhajali zaključno sveto mašo, na katero ste vsi lepo vabljeni. Vsak dan se bo začelo zbiranje otrok od 9. uri naprej. Če kdo nujno potrebuje, imamo od 7.30 ure dalje organizirano jutranje varstvo. Oratorijski dan zaključimo ob 17. uri s spustom oratorijske zastave. V sredo, 23. avgusta, se bomo z avtobusi odpeljali tudi na izlet. Na oratorij prinesite ogromno dobre volje in denar za plačilo oratorija, bodite pa tudi primerno oblečeni in obuti.

"Oratorij – to so dnevi veselja, razgibanih dejavnosti, pesmi, igre in tudi krščanskega življenja. To so dnevi, ki jih navadno otroci skupaj s svojimi animatorji in voditelji preživijo kar v domačem okolju (nekaj dni, ves teden ali tudi več). Mnogim staršem je program oratorija dobrodošla ponudba, da v času službe niso v skrbeh za svoje otroke. Za otroke je to dobrodošla sprememba včasih že kar zdolgočasenih počitniških dni. Za mlade animatorje pa je oratorij velik izziv, da zaslutijo vrednoto zastonjskega darovanja, da vzljubijo mlajše sokrajane, da se navadijo skupinskega dela, da koristno preživijo del počitnic, da se veliko naučijo za življenje. Poleg tega je namen oratorija tudi:

a) pomagati mladim, da bi izkusili življenje s pozitivne, sproščene plati; da bi se zavedli, kako bogato je lahko njihovo življenje;
b) obrniti pozornost mladih na to, da se resno vprašajo o tem, kako živijo nekatere človeške in duhovne vrednote;
c) spodbuditi mlade, da bi se odgovorno vključili v življenje in dejavnosti okolja v katerem so (družina, prijatelji, oratorij, skupina, vas…);
d) vzgajati mlade, da bi odkrivali Boga, ki je navzoč v dogodivščinah vsakdanjosti, da bi odkrivali Boga po vsem lepem, ki se nam razodeva, da bi ga našli v bližnjem;
e) pomagati mladim, da bi na zdrav način zaživeli s seboj, z drugimi in z Bogom."

(iz priročnika, str.9)

Danes teden, 27. avgusta, je žegnanje pri sv. Miklavžu. Sv. maša bo ob 10. uri. Lepo vabljeni.

Hvala vsem, ki ste kakorkoli pomagali in pripomogli k lepemu praznovanju Marijinega Vnebovzetja na Hribcah.

V soboto, 26. avgusta, ob 8. uri ste za čiščenje župnijske cerkve na vrsti farani Imenj, Prikrnice in Vrhe.

****************************************************************

Žena si je obraz premazala z zdravilnim blatom, se postavila pred ogledalo in vprašala moža: "Kaj praviš, dragi? Ali me tale maska naredi veliko lepšo?"
"Seveda te! Toda ne razumem, zakaj si jo vedno potem spereš z obraza!" :)

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

21

PONEDELJEK

Pij X., papež
Sidonij, škof
Viktorija Rasoamanarivo

Sv. A. 19.00 Za zdravje

22

TOREK

Devica Marija Kraljica
Fabricijan in Filibert, mučenca
Tomaž Percy, mučenec

M 19.00 + Milena Arnuš in Jelka Cerar ter pokojni Arnuševi in Cerarjevi
Za zdravje
+ Francka Javoršek, 8. dan in vsi rajni iz družine Javoršek (Argentina)

23

SREDA

Roza iz Lime, devica
Justinijan, samotar
Lupo, mučenec

M 7.00 V dober namen

24

ČETRTEK

Natanael, apostol
Herman, samotar
Emilija de Vialar, red. ust.

M 19.00 + starša Stupica
+ Janez Cerar, obl.
+ Jernej in starši Vidergar
Molitev pred Najsvetejšim po maši

25

PETEK

Ludvik IX. Francoski, kralj
Jožef Kalasanc, duhovnik
Mirijam križanega Jezusa

M 19.00 + starši Tominc in Kozar, Ivan Vratanar
+ Jože Kocjančič (Negastrn)

26

SOBOTA

Ivana Bichier, red. ustanov.
Zefirin, papež
Terezija od Jezusa Jornet Ibars

M 8.00 ČIŠČENJE CERKVE - Krašce
M 17.00 Zaključna sv. maša
M 19.00 + Frančiška Malin
+ Danica Razboršek
+ Marija Kraševec, obl.
Za zdravje
+ Majerjevi (Dešen)

27

NEDELJA

21. nedelja med letom
Monika, mati sv. Avguština
Cezarij, škof

M 7.00 Za farane
M 10.00 + Tomaž Vozel in starši
SV. KRST
Sv. Mi. 10.00 + Lovrenc Zupančič
M 15.00 Molitev za družine in mlade

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


RADOST LJUBEZNI - 6. poglavje: Nekaj pastoralnih perspektiv, 212-216

Priprava na poročno slavje

Bližnja priprava na poroko se navadno osredotoči na vabila, obleke, slovesnost in neštete podrobnosti, ki požirajo denar in energije kot tudi veselje. Ženin in nevesta prideta na poroko izčrpana in utrujena, namesto da bi svoje najboljše moči uporabila za to, da bi se kot par pripravila na veliki korak, ki ga bosta naredila skupaj. Ta miselnost vpliva tudi na pare, ki jim nikoli ne uspe, da bi se poročili, ker mislijo na previsoke stroške praznovanja, namesto da bi dali prednost medsebojni ljubezni in temu, kako bi jo uradno potrdila pred drugimi.

Da mladi pari, ki se pripravljajo na poroko, ne bi podlegli tej skrbi zgolj za zunanjost in ostajali na površini, jih papež spodbuja:

"Dragi zaročenci, bodite pogumni in drugačni, ne pustite, da vas pogoltne družba potrošnje in videza. Zares pomembna je ljubezen, ki vaju združuje, ljubezen, ki jo milost krepi in posvečuje. Sposobni ste se odločiti za trezno in preprosto slavje, da boste nad vse postavili ljubezen."

Pomembno je, da mladoporočencema razložimo obred poroke in jim pomagamo, da bosta razumela in podoživljala smisel kretenj in molitev pri obredu. Hkrati pa je treba poudarjati, da zakrament sv. zakona ni samo enkratni dogodek poročnega slavja, ki kmalu postane stvar zgodovine in albumov s fotografijami, ampak je to vsakodnevna živeta stvarnost v izpolnjevanju obljub in izkazovanju zvestobe in ljubezni, "dokler ju smrt ne loči". To se seveda dogaja v okviru svobode vsakega od zakoncev, kar pa še ne izključuje žrtev. Tako bo njun zakon, kot zveza in združitev dveh krščenih, zares odseval tudi skrivnost ljubezni in zveze med Kristusom in Cerkvijo.

Vito