Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 25. 12. 2016

BOŽIČ (XXXI, leto A, 25. 12. 2016)

Uvodnik


"Resnična luč, ki razsvetljuje vsakega človeka je prihajala na svet. Beseda je bila na svetu in svet je po njej nastal, a svet je ni spoznal. V svojo lastnino je prišla, toda njeni je niso sprejeli." (Jn 1, 9-11).

Večkrat verjetno slišimo nasvet, spodbudo, predlog sozakonca, prijatelja, duhovnika … kaj naj spremenimo v našem življenju, da bomo bolj veselo in mirno živeli. Vsi ti nasveti nam bolj malo koristijo, če jih samo slišimo. Svoj učinek dosežejo, če/ko jih prenesemo in vključimo v svoje življenje – mišljenje, besede, odnose, ravnanje.

Enako je z Božjo besedo, besedo Svetega pisma, ki jo poslušamo in (morda tudi) slišimo …

Za božič vsako leto slišimo iste besede iz Janezovega evangelija in jih morda že znamo na pamet. To nam kaj malo koristi, če ne ravnamo kot Marija, ki je "vse te besede shranila in jih premišljevala v svojem srcu" (Lk 2, 19). Edino na ta način lahko slišane besede postanejo del našega življenja, vplivajo na naše mišljenje … in posledično na odločitve, besede in dejanja.

Koliko listkov imamo napisanih, česa vsega ne smemo pozabiti npr. prinesti iz trgovine, obiskati zdravnika, peljati otroka k dejavnostim … Med tolikimi listki, bi lahko na enem bil napisan stavek iz Svetega pisma, ki ga nočemo pozabiti, ampak ohraniti v mislih in srcu. Odločitev je moja in tvoja.

Življenje je sestavljeno iz velikih načrtov in drobnih dejanj. Morda nama je drobna misel lahko povabilo, da bova konkretno dopustila, da naju bo Jezus nagovoril in prišel v najino življenje. Da ne bomo na njegov rojstni dan imeli svoje zabave (v okrašeni hiši, ob dobro obloženi mizi … ) na slavljenca – Boga med nami, pa pozabili.

Zato … Ljubljeni Odrešenik, želim Ti zopet prisluhniti – in Ti pustiti, da mi spregovoriš na srce; želim Te zopet opaziti – ko potrebuješ mojo pomoč v sočloveku; želim biti ob Tebi in Te gledati – in pustiti, da na meni počiva Tvoj ljubeč pogled; želim … da prideš v 'štalo' mojega življenja … in jo spremeniš (s svojim prihodom) v svetišče – kraj zahvaljevanja in poveličevanja … kraj sprejetosti, bližine in miru.

Naj nama, dragi brat in sestra, mali Bog - v nemoči in ranljivosti otroka pomaga, da bova tudi midva prepoznala, da sva ljubljena Božja otroka, se tega razveselila in se (tako kot mali Bog) Mariji v varstvo izročila … danes in vsak dan novega leta.

Zalka

 

Obvestila


Danes, 25. december 2016, obhajamo Gospodovo rojstvo - BOŽIČ:

  • Sveti maši bosta v župnijski cerkvi ob 10.00 uri in ob 18.00.

Jutri, ponedeljek 26. december, je praznik mučeništva diakona Štefana. Kot običajno se bomo ob 10.00 uri zbrali pri sv. Štefanu v Zgornjih Kosezah. Po sv. maši bo pred cerkvijo blagoslov konj.

Ta teden ni rednega verouka. Z veroukom zopet pričnemo v ponedeljek, 9. januarja.

V torek, 27. decembra, je začetek letošnjega koledovanja. Od torka, 27. do sobote 31. decembra vas bodo obiskovali koledniki. Prinašali vam bodo božični blagoslov in zaželeli vse dobro v letu, v katerega bomo kmalu vstopili. Dar, ki ga boste namenili je za naše misijonarje na Madagaskarju in drugje. Naj nam ta lep običaj in obred poglobi doživljanje Božičnega praznika.
Za bolj podroben opis koledovanja, si lahko pri časopisu vzamete liste ali pogledate na spletno stran župnije.

Hvala za dar, ki ste ga namenili za otroke slovenskih družin ob prejemu Luči miru iz Betlehema. Skavti

Med časopisi si lahko vzamete obrazec za darovanje 0,5% svoje dohodnine za delovanje skavtske organizacije v Sloveniji.

V sredo, 28. decembra, obhajamo praznik Nedolžni otroci. Med sv. mašo, ki bo ob 18.00 uri, bo blagoslov otrok. Vsi veroukarji lepo vabljeni. Še posebej pa ste povabljeni starši z mlajšimi otroki, da otroke pripeljete k blagoslovu.

V petek, 30. decembra, je praznik Svete družine.

Za čiščenje župnijske cerkve ste v soboto, 31. decembra, ob 8.00 uri na vrsti farani Šlandrove ulice.

V soboto zvečer je drugi sveti večer. Zopet se zberemo v družinskem krogu k molitvi ter kropljenju in kajenju stanovanj in domov. Prav je, da se na tak način zahvalimo za leto, ki se izteka. Vse, kar se je zgodilo v tem letu in kar nam je bilo dano doživeti, vse izročimo v Božje roke skupaj s hvaležnostjo.

Na prvi dan v letu 2017, ki je nedelja, bosta sv. maši ob 10.00 in ob 18.00 uri.

Danes teden, v nedeljo 1. januarja bodo mladi iz Janč uprizorili žive jaslice pri planinskem Domu na Uštah. Ob 17.00 uri lepo povabljeni k ogledu. Prav gotovo bo zanimivo in vredno ogleda.

* * * * * * * * * * * * *

Poklici

Štirje moški se pogovarjajo o tem, kdo izmed njih opravlja najstarejši poklic na svetu.
"Moj poklic je bil prvi" pravi zdravnik. "Ko je Bog vzel rebro iz Adamovega telesa, da bi iz njega naredil Evo, je opravil prvi zdravniški poseg vseh časov."
"Ni res," ugovarja arhitekt. "Še pred tem je moral Bog ustvariti, zgraditi svet."
"Oba se motita," trdi filozof. "Pred gradnjo sveta je Bog moral iz kaosa izvleči misel, koncept."
"No, vidite," zmagovalno reče politik, "Kdo pa mislite, da je ustvaril kaos?" :)

Od božiča do Treh kraljev, če gosta megla nastaja, bo veliko bolezni doma.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

26

PONEDELJEK

Štefan, diakon, prvi mučenec
Zosim, papež
Dan samostojnosti

Sv. Š. 10.00 + Franc Avbelj;
+ Ljudmila Slapnik, 30.dan
M 18.00 + Frančiška in Vinko Miklič

27

TOREK

Janez, apostol, evangelist
Fabiola, spokornica
Frančišek Spoto, mučenec

Sv. A.   KOLEDOVANJE
Sv. Mi.   KOLEDOVANJE
M 18.00 + Jože Vidergar in starša

28

SREDA

Nedolžni otroci, mučenci
Teodor Carigrajski, škof
Gašper del Bufalo, duhovnik

Sv. Š.   KOLEDOVANJE
Sv. Mo.   KOLEDOVANJE
M 18.00 + Vinko Čampa;
+ starša Hlastec in Darko

29

ČETRTEK

Peti dan božične osmine
Tomaž Becket, mučenec
David, kralj

MKA   KOLEDOVANJE
Sv. V.   KOLEDOVANJE
M 18.00 + Kuharjevi (Hrib nad Ribčami)

30

PETEK

Sveta družina
Feliks I., papež
Janez Boccardo, red. ust.

Gorica   KOLEDOVANJE
Češnjice   KOLEDOVANJE
M 18.00 + Franc Bizilj

31

SOBOTA

Sedmi dan božične osmine
Silvester, papež
Melanija Mlajša in Pinijan

M 8.00 ČIŠČENJE CERKVE - Šlandrova ulica
Moravče   KOLEDOVANJE
M 18.00 V zahvalo za preteklo leto

1

NEDELJA

Marija, Božja Mati
Novo leto – dan miru

Fulgencij, škof

M 10.00 + Kuharjevi (Češnjice)
Za blagoslov v družini
M 18.00 Za prebivalce naše župnije

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


A ste že slišali?

Varuj se, da ne pozabiš GOSPODA, svojega Boga, da ne bi izpolnjeval njegovih zapovedi, odlokov in zakonov, ki ti jih danes zapovedujem! Ko boš jedel do sitega, zidal lepe hiše in v njih prebival, ko se ti bo množilo govedo in drobnica, množilo srebro in zlato in vse tvoje imetje. Glej, da se tvoje srce ne prevzame in ne pozabiš GOSPODA, svojega Boga. Pa boš rekel v svojem srcu: "Moja moč in sila moje roke mi je pridobila to bogastvo." A spomni se GOSPODA, svojega Boga, kajti on je tisti, ki ti daje moč, da si lahko pridobivaš bogastvo. (5Mz 8)

Porečeš, spoštovana bralka ali bralec, seveda smo že slišali! Pa pogosto pozabili!

Hvala Bogu za božič! "Skrivnost božiča in Nazareta je polna družinskega duha. V božičnih dneh iz nje pijejo radost ljubezni tudi krščanske družine, da bi obnovile svoje upanje in veselje", pravi papež v svoji spodbudi Radost ljubezni. Hkrati pa je ta mil   praznik, poln sočutja, zagotovilo, da evangelij ni načrt za evakuacijo v onostranstvo.

Jezusov evangelij, ki se z božičem pričenja, je bergla, pomoč ali program za borbo v tem svetu, da se srce ne prevzame in ne pozabim na Gospoda.  Bog Najvišji, vsemogočni stvarnik, kralj nad vojskami, v svoji čuteči nežnosti in ljubezni sestopa iz svojega sijaja, da bi nam pokazal pot sreče, svobode in ljubezni skozi vsakdanje življenje. Vabi nas na pot medsebojnega sprejemanja in spoštovanja, medsebojne ljubezni! Da bi se srce ne prevzelo in pozabilo na njemu-srcu ljube bližnje. S to milostjo naj nas Gospod krepča v novem letu.

Jože Kerin