Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 9. 10. 2016

28. nedelja med letom (XXXI, leto C, 42. teden, 9. 10. 2016)

Uvodnik


Žegnanjska nedelja

Cerkev je Božja hiša, posvečena, da je dom Jezusa v Najsvetejšem zakramentu. V njej se zbiramo k sv. maši in molitvi. Je dom naše krščanske skupnosti in tudi svetišče odprto za vsakega, ki želi uživati Božjo bližino. Z mnogimi simboli in podobami je za vsakega izjemno zgovoren duhovni prostor. Naša cerkev obhaja obletnico posvetitve. Z njo praznujemo vsi, ki se v njej zbiramo, še posebej vsi liturgični sodelavci, ki v njej izvršujemo svoje poslanstvo: ministranti, pevci, bralci Božje besede, krasilci, zakristani, stalni delivci obhajil, mojstri - vzdrževalci napeljav in opreme, dežurni molivci in drugi. Naša župnija je še veliko starejša kot naše sedanje svetišče. Vsaj 730 let že ima svojega župnika. Pred dobrimi 20 leti je bila zaključena njena obsežna obnova, od takrat pa še veliko najrazličnejših del, kot je: popolna prenova kora in orgelske omare, ogrevanje, obnova lesene opreme, zvonjenje, ura, razsvetljava, ozvočenje… in seveda čisto prenovljena zakristija, ki jo sedaj slovesno blagoslavljamo. Vsi, ki skrbimo za cerkveno petje, smo še posebej veseli možnosti projekcije besedil za ljudsko petje. V spomin na vse pomembne dogodke in jubileje ter v znak hvaležnosti, da imamo teko lep Božji hram, smo pripravili slavnostno sv. mašo in akademijo, na katerem so nekateri organisti in pevci prejeli tudi nadškofijska in župnijska priznanja za dolgoletno prepevanje v zborih. Bog vsem poplačaj. Dovolj razlogov torej, da danes res veselo praznujemo. Naša hvaležnost Bogu in našim prednikom pa se bo najbolj pokazala s tem, da bomo še naprej pridno skrbeli za naše svetišče ter v njem goreče molili in slavili našega Boga in Gospoda!

Lojze

 

Obvestila


Danes, 9. oktober 2016, obhajamo 28. nedeljo med letom, Žegnanjsko nedeljo:

  • Ob 15.00 uri bomo v cerkvi ŽMB na Hribcah molili rožni venec za pravo spoštovanje življenja. Posebej povabljeni veroučni učenci skupaj s starši.

V torek, 11. oktobra, je za molitev rožnega venca v župnijski cerkvi ob 18.20 uri na vrsti 2. birmanska skupina.

V torek, 11. oktobra, bo v župnišču srečanje svetopisemske skupine ob 20.00 uri.

Še vedno se lahko prijavite za dekanijsko romanje, ki bo v soboto, 15. oktobra na Sveto Goro. Odhod avtobusa bo ob 7.30 uri izpred župnišča. Ob 10.00 uri bo začetek molitve križevega pota ob cesti pod vrhom Svete Gore. Molitev bo trajala dobro uro. Tisti, ki ne morete hoditi toliko časa navkreber, se boste lahko peljali z avtobusom do vrha in boste počakali do 12.00 ure, ko bo sv. maša. Po maši bo kosilo (v gostišču – golaž; lahko pa imate tudi kaj s seboj). Čas za kosilo bo do 15.00 ure, ko se bodo začele litanije v cerkvi. Potem bo odhod proti domu. Predviden prihod v Moravče je med 18.00 in 19.00 uro. Prijavite se do srede, 12. oktobra zvečer. Okvirna cena je: 10,00 EUR za prevoz + pribl. 6,00 EUR za golaž. Za otroke je prevoz brezplačen.

Za čiščenje župnijske cerkve ste v soboto, 15. oktobra, ob 8.00 uri na vrsti farani Straže.

Dobrodelni koncert, ki ga organizira župnijska Karitas Domžale ob 25. letnici delovanja, bo v četrtek, 20. oktobra, v hali Komunalnega centra Domžale ob 20.00 uri. Častna pokrovitelja sta nadškof msgr. Stanislav Zore in občina Domžale. Zbrana sredstva bodo namenjena za pomoč ljudem v stiski.

Naši skavti nas vabijo za pomoč pri zbiranju starega papirja, ki bo v soboto, 22. oktobra.

V soboto, 8. oktobra, sta si zakrament sv. zakona podelila Petra Trdin in Simon Ribič. Želimo obilo Božjega blagoslova!

Ekipi župnijkse Karitas, s Cvetko Vesel na čelu, se zahvaljujemo za lepo pripravljeno družabno srečanje za starejše preteklo nedeljo.
Hvala tudi Dragotu Prosenc.

Hvala Fani, Jožici in Nuši, ki so poskrbele za pranje in likanje ministrantskih oblek.

Ob zaključku obnovitvenih del v naši zakristiji se zahvaljujem vsem izvajalcem in obrtnikom za požrtvovalno in natančno delo. Hkrati iskrena hvala tudi vsem fantom in možem, ki ste veliko dela opravili "udarniško" in prostovoljno.

* * * * * * * * * * * *

Novomašnik je v eni svojih prvih pridig razlagal ljudem, kako Bog želi, da bi bili ljudje srečni in zadovoljni s tem, kar imamo in kar smo, čeprav smo različni. Da bi lažje razumeli, je uporabil prispodobo: "Poglejte, vrtnice potrebujejo sonce, da lepo cvetijo, fuksije pa lepo rastejo samo v senci." Starejša gospa je pohvalila njegovo pridigo: "Gospod novomašnik, sedaj končno vem, zakaj mi rože ne uspevajo tako, kot bi morale." :)

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

10
PONEDELJEK

Danilo, mučenec
Florencij in Kasij, mučenca
Pavlin Yorški, škof

ŽMB 19.00 + Janez Cerar;
+ Boštenkovi;
+ Beti Zajc, 8. dan

11
TOREK

Bruno Kolnski, škof
Firmin, škof
Filip, diakon

M 19.00 + Šverkovi
Župnišče 20.00 SVETOPISEMSKA SKUPINA

12
SREDA

Maksimilijan Celjski, mučenec
Marija Terezija Fasce, red.
Serafin, laiški brat

M 7.00 + Pavla in Maks Lavrač

13
ČETRTEK

Gerald, vitez
Koloman, mučenec
Venancij, opat

M 19.00 + starši Kokalj (Straža)
molitev pred Najsvetejšim po maši

14
PETEK

Kalist I., papež
Gavdencij, škof
Donatijan, škof

M 19.00 + Srečko Firm in brat Mavricij;
v zahvalo

15
SOBOTA

Terezija Velika, devica
Tekla, opatinja
Evtimij, menih

M 8.00 ČIŠČENJE CERKVE - Straža
M 19.00 + Kolenčevi (Negastrn)

16
NEDELJA

28. nedelja med letom
Jadviga (Hedvika), kneginja
Marjeta Marija Alakok
Gal, opat

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Anton Brvar, obl. in starši
ŽMB 15.00 Rožni venec za mlade in družine

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


Ob kanonizaciji svete Mati Terezije s Kalkute je papež Janez Pavel II. v pridigi dejal, da je sama večkrat ponavljala, da je "največja revščina biti nezaželen". Prejšnji teden smo veliko govorili o otrocih, toda prav tako ima lahko tak občutek nekdo od starejših.

Zatorej je medgeneracijski stik nujno potreben, ta vez pa so lahko mladi. Papež Frančišek je mladim v Krakovu dejal: "... mlade naučiti, da poslušajo stare starše, saj bodo tako prejeli svežo vodo vere, da bo ta rastla in da jo bodo lahko posredovali svojim otrokom." Trdna vera in evangeljska načela nas lahko – kot sem omenil zadnjič – popeljejo v povsem nove odnose. Tiste "nebeške".

OK, ideal torej imamo. Kaj pa realnost, slišim odmevati? "Kako je z vero v zakonu", se sprašuje tudi papež Frančišek. Mednarodni papeški inštitut za študije zakona in družine pomaga papežu in nam vsem razumeti odnose v družinah. Zakonca, ki se ne spravita ob koncu dneva, imata naslednji dan morebitno "hladno vojno", ki je zelo, zelo nevarna. Vera brez trdnih korenin ne more dozoreti, prav tako če ni posredovana naprej, ne raste.

Koliko je molitev rožnega venca prisotna v naši družini? Minil je 7. oktober, t.j. god rožnovenske Matere Božje. Pri verouku sem bil presenečen, kako da otroci ne znajo povedati sosledje same molitve. Da ne govorim o "praksi" prve birmanske skupine… Srčno prosim zatorej vsakogar, naj doma najde vsaj eno desetko in se pridruži molivkam in molivcem v tem mesecu, ki ne samo v oktobru temveč tudi preko leta redno molijo za različne namene, za kar se jim v imenu vseh tudi zahvaljujem.