Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 30. 08. 2015

22. nedelja med letom (XXX, leto B, 36. teden, 30. 8. 2015)

Uvodnik


Počitniški čas se počasi a nezadržno izteka. Že ta teden bo spet treba "sesti" v šolske klopi, kmalu zatem pa še v veroučne. Ampak še preden se bomo odločno "zazrli" in "pognali" v novo šolsko in pastoralno leto, ki je pred nami kot nov izziv, pa smo v teh trenutkih še vedno polni vtisov in doživetij, ki smo jih preživljali v preteklih poletnih tednih in mesecih. Poleg poletnih taborov naših skavtov in počitniških dni naših "Zvončov" v Risiki, je bil prav gotovo "vrhunec" tega poletja letošnji oratorij na katerem se je zbralo še nekoliko več otrok in animatorjev kot preteklo leto. Razpoloženje je bilo veselo in sproščeno. Prijateljstvo, smeh, igre, petje, molitev, skupna kosila, dvigovanje in spuščanje zastav ob začetku in koncu vsakega oratorijskega dne.... Ob vsem tem človek nehote pomisli: saj "biti svet" (geslo letošnjega oratorija) res ni v nekih izrednih dejanjih, ki bi jih človek moral izvršiti. Svetost je nekaj kar je dosegljivo vsakomur: veseliti se življenja, uživati v družbi prijateljev in znancev, skupaj se igrati in plesati. In ob tem slaviti Gospoda. Morda to res ni edina "formula" ali edini "recept" za doseganje svetosti. Je pa ena od zanesljivih poti k temu cilju.

Spomnim se kako nam je ob koncu nekega molitvenega srečanja mladih iz vse Evrope rekel, sedaj že pokojni oče Roger iz Taizeja: to, kar ste nekaj dni živeli tukaj, ponesite in živite v svojem kraju in v svoji župniji. Morda bi lahko rekli ob vsem, kar smo doživljali na letošnjem oratoriju: skušajmo vsaj nekaj od tega živeti in uresničevati v našem vsakdanjem življenju. Hočem biti svet - ni nekaj nemogočega, dosegljivo je vsakomur od nas.

Župnik

Obvestila


Danes, 30. avgust 2015, obhajamo 22. nedeljo med letom:

  • med sv. mašo ob 10.00 uri bodo v župnijski cerkvi dar sv. krsta prejeli: Jernej Capuder, Ajda Drolc, Leja in Loti Kocjančič, Aljaž Kokalj, Iza Lepoša, Val Strmljan ter Gabriela Urbanija. Novokrščencem, njihovim staršem in botrom vsa župnija iskreno čestita,
  • ob 15.00 uri bodo v cerkvi ŽMB na Hribcah molitve za srečno novo šolsko in veroučno leto.

V sredo, 2. septembra, se bomo dekanijski duhovniki zopet zbrali na redni dekanijski konferenci, tokrat v Jaršah.

V tem tednu bova z bogoslovcem Markom obiskovala bolnike po domovih.

V soboto, 5. septembra, bo vpis v prvi razred veroučne šole. Starši se oglasite v župnijski pisarni od 9.00 do 12.00 ure in popoldne od 16.00 do 17.00 ure. V zgornji učilnici pa boste lahko kupili nove zvezke in učbenike.
Vsi, ki imate doma stare učbenike, jih lahko podarite ali pa jih prinesete v župnišče. Kupiti pa je treba delavni in liturgični zvezek.
Mavrico zelo priporočam, saj je v njej res veliko zanimivega.
Na prvo uro verouka naj učenci s seboj prinesejo copate, zvezek A5-formata (lahko je isti, ki ste ga uporabljali lansko veroučno leto), podpisano spričevalo, izpolnjen liturgični zvezek preteklega leta in peresnico.
Učbenike in zvezke lahko kupite v soboto, 5. septembra, od 9.00 ure do 12.00 ure, od 16.00 do 17.00 ure ter po večerni sv. maši in v nedeljo, 6. septembra, po obeh sv. mašah. Prispevek za ogrevanje in ostale stroške verouka ostane nespremenjen: 20,00 EUR za prvega otroka in 10,00 EUR za drugega otroka, če je več otrok iz ene družine, je za ostale brezplačno. Veroučno leto se začne s 7. septembrom 2015.

Za čiščenje župnijske cerkve ste v soboto, 5. septembra, ob 8.00 uri na vrsti farani Zaloga.

V nedeljo, 6. septembra, je Angelska nedelja in hkrati žegnanjska za podružnico svetega Valentina. Sv. maša bo tudi v tamkašnji cerkvi ob 10.00 uri.

V soboto, 12. septembra, bo molitveni dan za nove duhovne poklice na Brezjah. Vabljeni vsi, še posebej mladi in ministranti.

Letošnje vseslovensko srečanje mladih v Stični bo v soboto, 19. septembra. Vse mlade iz naše župnije vabim, da si že sedaj "rezervirate" ta datum in se udeležite tega največjega shoda mladih pri nas.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Letošnji oratorij pod geslom "Hočem biti svet" je za nami. Udeležilo se ga je 218 otrok, zanje pa je skrbelo 48 animatorjev. Skupaj smo spoznavali življenje svetega Dominika Savia, se odpravili na izlet v Želimlje, imeli velike igre, delavnice in kateheze, skratka bilo je zabavno. Zahvaljujem se vsem, ki ste kakorkoli pomagali pri tem velikem dogodku za našo župnijo. Še posebna zahvala vsem animatorjem za njihov čas, trud in energijo in gospodu župniku za podporo in pomoč.
Še enkrat Bog lonaj in se že veselimo oratorija prihodnje leto.

Petra

P. S.: Izgubljeni predmeti vas čakajo v župnišču.

* * * * * * * * * * * * * * * *

V nedeljo, 20 septembra, bo nedelja zakonskih jubilejev.

* * * * * * * * * * * * * * * *

Oznanila so objavljena na župnijski spletni strani: http://zupnija-moravce.rkc.si/

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

31
PONEDELJEK

Rajmund Nonat, redovnik
Pavlin, škof
Nikodem, Jezusov učenec
ŽMB 19.00 + Ivan Vesel (Miklovškov);
Za duše v vicah  

1
TOREK

Egidij (Tilen), opat
Brezjanska Mati božja
Nivard, škof
M 19.00 + Jakobovi in Blaž Kržišnik

2
SREDA

Marjeta, devica, mučenka
Janez Postivec, carig. patriarh
Antonin, mučenec
M 7.00 V dober namen

3
ČETRTEK

Gregor Veliki, papež
Bazilisa, mučenka
Mansvet, škof
M 18.00 Molitvena ura za nove duhovne poklice
M 19.00 + Štefan Ravnikar, obl.;
V zahvalo

4
PETEK

Prvi petek
Rozalija Sicilska, devica
Marija od sv. Cecilije, red.
M 19.00 + Janez Avbelj in starša Dolar
+ starša Križman in Tinca Peterka
POBOŽNOST PRVEGA PETKA

5
SOBOTA

Prva sobota
Mati Terezija, red. ustanovit.
Viktorin Asiški, mučenec
M 8.00 ČIŠČENJE – Zalog
ŽMB 13.30 Za novoporočenca
M 19.00 + Jožefa Kopač;
+ Francka Rot in Marija Majdič (Negastrn);
+ Ivan Povirk, obl
POBOŽNOST PRVE SOBOTE

6
NEDELJA

23. nedelja med letom
Angelska nedelja
Zaharija, prerok
Bertrand, redovnik
M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Turinovi
Sv. V. 10.00 + Anton, Frančiška in Marjan Urankar;
+ Tomanovi, brat Ivan in starša Per;
+ Matčkovi;
+ Benedikt in Vida Urankar; Trdinovi
ŽMB 15.00 Molitve za nove duhovne poklice

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

Zadnja stran


Živi človek

"Človekova slava je Bog. Toda mojstrovina vse modrosti in vse božje moči je človek. Kajti božja slava je živi človek; toda človeka vzdržuje v bivanju gledanje Boga," je zapisal že sveti Irenej pred skoraj 2000 leti.

Ta sveta misel se izrisuje ob občudovanju vsega misijonskega dela, česar sem bil deležen na Madagaskarju.

Spomnim se g. Petra Opeka, s kakšno ognjevitostjo je govoril o svojih ljudeh in o lepoti vere v Jezusa, ki pa jo nekateri slavni teologi želijo ujeti v okvire. 'V nekaterih rečeh želijo Jezusa dopolniti in popraviti' se je smejal. Pomembno pa je edino imeti rad Boga v vsakem človeku, ki mi pride naproti! Nič več, nič manj!

Spomnim se Adamiča, kako nas je zadnjič vabil in opozarjal, naj imamo radi Boga, ker se ta ljubezen kaže v sreči naših src!

Spomnim se misijonarja, ki je zakoncem klical naj se ljubijo med seboj, ker nas bo Gospod poslednji dan sodil po ljubezni, ki smo jo izkazali ženi oz. možu! 'Če se ne boste ljubili zadosti, boste kaznovani!' je pribil.

Spomnim se s težo let obloženih redovnic, ki vse svoje bitje posvečajo ljudem v različnih potrebah. Z neizmernim navdušenjem in upanjem!

Naj bo ta avgustovski ekskurz v razmišljanju  o letu posvečenega življenja majhna adrenalinska injekcija za našo večjo ljubezen do Boga in človeka. Splača se, nismo sami, mnogi mislijo, delajo in molijo za nas.  V svojem upanju, preroštvu in ljubezni so zaljubljeni v človeka!

Jože Kerin

Madagaskar 1

Madagaskar 2

Madagaskar 3

Madagaskar 4