Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 28. 12. 2014

SVETA DRUŽINA (XIXX, leto B, 53. teden, 28. 12. 2014)

Uvodnik


Rodil se nam je Jezus, mali otrok v jaslicah. Božji poslanec je Jožefu v sanjah rekel: "On bo svoje ljudstvo odrešil grehov" (Mt 1,21). Kaj ni to malo premalo? Ali bo mesija le odpuščal grehe? Mesija bi moral biti vse kaj drugega. Izraelci so pričakovali, da bo Mesija rešil njihov dokaj beden položaj. Bili so pod nadvlado rimljanov in tudi finančno stanje je bilo bolj borno. Mi danes bi pričakovali, da nas reši iz hude ekonomske stiske, nam zamenja vlado, vsem da dovolj denarja, uredi vse naše odnose, pamet in znanje, da ne bo potrebno hoditi v šolo,... Bral sem nek komentar na internetu, ko je neki človek približno tako dokazoval, da Bog ne obstaja: "Bogu sem dal možnost, rekel sem mu naj stori to in to; imel je možnost, pa se ni izkazal in jaz ne verjamem v Boga, ki ne deluje". Jezus pa... odpušča grehe. Ne streže našim pričakovanjem, ampak ... opušča grehe. Njemu je končno resnično mar za človeka, zate, zame. Zato se je rodil v hlevu, ker me hoče zares ozdraviti in odpustiti grehe, da bi lahko bil popolnoma v posesti Boga, ki usmiljeno odušča grehe, ki daje srčno veselje in neprecenljivo radost nebes.

Aljaž Kraševec

Obvestila


Danes, 28. decembra 2014, obhajamo nedeljo Svete Družine:

  • Na današnji dan se spominjamo tudi nedolžnih otrok. Zato bomo imeli popoldne ob 15.00 uri v župnijski cerkvi blagoslov otrok. Vsi veroukarji lepo povabljeni. Prav tako ste vabljeni starši z mlajšimi otroci. Vsak blagoslov je dejanje vere in zaupanja, da Bog želi "vstopati" v naše življenje in ga napolnjevati s svojo lučjo.

V tem tednu ni rednega verouka.

Veliko vas je že poravnalo naročnino za verski tisk. Naročnike Ognjišča prosim, da januarsko številko Ognjišča vzamete v cerkvi. Prihodnjo številko pa boste že dobili po pošti. Vse ostale naročnike pa naprošam, da bi naročnino poravnali čimprej, da boste vsi naročniki začeli dobivati tisk po pošti.

Nekaj je tudi še Mohorjeve zbirke za leto 2015. Cena za prihodnje leto ostaja nespremenjena: 45,00 EUR.

Tudi v tem tednu vas bodo obiskovali naši koledniki. Nekaj misli iz zgibanke za letošnjo Trikraljevsko akcijo:

"Nimajo vsi otroci te sreče, da bi lahko živeli v družini, da bi se počutili varne, da bi sploh preživeli... Mnogi ne zagledajo jutranje zarje iz svoje tople postelje, ob starših... Mnogi starši nimajo možnosti skrbeti zanje, jih hraniti, oblačiti, peljati k zdravniku, jih pospremiti v šolo... Zaradi tega mnogi otroci prespijo v jaških, se potikajo po ulicah in pod mostovi, jedo to kar najdejo v smeteh... Preko pomembne Trikraljevske akcije, ki jo izpeljejo požrtvovalni koledniki v Evropi, se v revnih deželah otroci lahko veselijo postelje, strehe nad glavo, lepe šole, zavetišča- dobijo možnost učenja in napredovanja v življenju. Prižge jim luč upanja in rešitve. Vsak evro, ki je z vašo velikodušnostjo zbran preko poti od hiše do hiše, šteje, in omogoča sestaviti mozaik topline in napredka. Preko veselja kolednikov je podana roka v pomoč tolikim, ki so na tleh, da se lahko postavijo pokonci in gredo naprej."

* * * * * * * * * * * * * * * *

VERA

Vrla redovnica se vozi s svojim starim spačkom, ko ji kar naenkrat zmanjka goriva in ostane sredi ceste. Niti kapljice bencina ni v več v rezervoarju.
Tako se poda peš do najbližje črpalke, da bi kupila ročko za bencin.
Uslužbenec na črpalki je v zagati: "Žal mi je sestra, a na zalogi nimam nobene ročke za bencin. Le v kaj bi ga lahko natočila? Hm, vse kar imam, je tale nočna posoda. Ni ravno primerna, a za prvo silo si boste že pomagali!"
Tako se naša vrla redovnica vrne k avtomobilu z nočno posodo polno bencina. Odvije pokrov rezervoarja in prične previdno natakati bencin, da ne bi kaj polila. Pa se pripelje mimo avtomobil. Voznik se ustavi, odpre okno in občudujoče zakliče: "Neverjetno, sestra, kako velika je vaša vera!" smiley

Če za tri kralje (6.1.) jasen dan bo, za dolgo zimo hrani seno.

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

29
PONEDELJEK

Peti dan božične osmine
Tomaž Becket, škof, muč.
David, kralj

Sv. Mo.   KOLEDOVANJE
Sv. Š.   KOLEDOVANJE
M 18.00 + Martin Prosenc, obl.;
+ Frančiška Peterka, obl.

30
TOREK

Šesti dan božične osmine
Feliks I., papež
Janez Boccardo, duhovnik

MKA   KOLEDOVANJE
Sv. V.   KOLEDOVANJE
M 18.00 + Marko Kokalj, 30. dan

31
SREDA

Sedmi dan božične osmine
Silvester (Silvo), papež
Melanija Mlajša in Pinijan

Češnjice   KOLEDOVANJE
Gorica   KOLEDOVANJE
M 18.00 V dober namen

1
ČETRTEK

Marija, Božja Mati
Novo leto – dan miru

Fulgencij, škof

M 10.00 Za mir in spravo
M 18.00 V zahvalo in po namenu

2
PETEK

Prvi petek
Bazilij Veliki, škof
Gregor Nazianški, škof
M 18.00 + Kopačevi
Pobožnost prvega petka

3
SOBOTA

Prva sobota
Presveto Jezusovo ime
Genovefa Pariška, devica
M   KOLEDOVANJE
M 18.00 V čast Marijinemu srcu
Pobožnost prve sobote

4
NEDELJA

2. nedelja po božiču
Angela Folinjska, redovnica
Elizabeta Seton, redovnica

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Milka in sin Jože Ribič, obl.
M 15.00 Molitve za nove duhovne poklice

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

Zadnja stran


Utrinki iz pisma misijonarja

Luč miru iz BetlehemaVeselje in sreča – ta čudoviti sad nekega šepetanja, odmev neke neskončnosti! Nikoli ne bom dovolj hvaležen Njemu, ki mi je vse. Bog – kako zvijačno, vendar kako prisrčno si me napolnil. Bojevala sva se – boriva se in samo Ti veš, kaj naju še čaka. Tisti nasmeh male deklice včeraj – kako si se poigral z mano – o Bog. Res si umetnik v stvarjenju lepih stvari. In smrt tiste mlade mamice lansko leto, ali se spomniš? Zasovražil sem te kar za nekaj tednov, pa si se pritihotapil k meni kot lepe sanje. Sprejel sem Te – saj te ljubim. Ti veš, moj Bog, da bi bil brez tebe prava puščava, s Tabo pa se počutim kot vrt, ki ponuja hrano drugim.

V vsako od teh cerkva sem ti dal tisto brljavo lučko, da se lahko pogovarjava pozno v noč. O moj Bog – ko bi Ti vedel, kako dragoceni so ti večeri, ko kramljam s Tabo. Koliko veselja sva skupaj preživela, koliko trpljenja skupaj prestala, koliko sanj uresničila – za vse HVALA.

Pred nekaj meseci je prišel k meni možak iz 70 km oddaljene vasi prosit, če bi lahko prišel še k njim oznanjat tvojo besedo. Moral sem reči NE. Zakaj? Ali me boš strogo sodil? Pa saj zmoreš vse – pošlji še enega "norca", ki bo živel samo zate, v blatu, vetru in dežju. Vendar jaz kar upam.

In ko zopet pride večer in v meni zavlada prijeten mir, se znova odpravim pred tisto brljavo lučko. Zazdi se mi, da sva postala eno, da skupaj gradiva večnost. Moj Bog, hvala Ti za župnijo, za ljudi, za leta sreče med Tvojimi ljudmi.

misijonar lazarist

* * * * * * * * * * * * *

V decembrskih oznanilih smo v obrisih predstavili Misijonsko družbo lazaristov, ki jo je ustanovil sv. Vincencij Pavelski.

Naj nas življenjska vera misijonarja spodbuja, da bomo svoje korake usmerjali k soju brljave lučke pred tabrnakljem, svoje življenje in življenja bližnjih pa razveseljevali  z Ljubeznijo Novorojenega.

Jože Kerin

Božična skrivnost