Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 19. 12. 2014

4. adventna nedelja (XXIX, leto B, 52. teden, 21. 12. 2014)

Uvodnik


Pretekle adventne nedelje smo slišali povabila. Najprej na prvo adventno nedeljo 'Čujte!', pa na drugo: 'Pripravite pot!', do povabila k veselju v pričakovanju Odrešenika. Na četrto adventno nedeljo, pa pride čas, da se naša pozornost z nas vse bolj usmerja na Boga, na Njegovo delovanje, načrt in voljo. Marija nam je zgled in opora pri odkrivanju naše vloge v načrtu odrešenja. Pri odkrivanju presenečenja, da Bog PO ČLOVEKU želi vstopati v ta svet. Naj nam bo tudi vodnica skozi pomisleke in vprašanja, ki jih imamo v življenju, predvsem pa VARUHINJA NAŠE VERE, da ne bomo sledili Evi, ki je bolj verjela kači, kot Bogu. Naj bo naš odgovor Bogu, Marijin 'DA'.

Pri sveti spovedi se v nas obnavlja rajsko veselje prijateljstva z Bogom in bližnjim … ko je bilo vse DOBRO, PRAV DOBRO. Ne samo prvoobjajanci, ki bodo prav na četrto adventno nedeljo prvič pristopili k zakramentu obnovljene ljubezni … tudi midva sva povabljena, da dopustiva, da nama Bog-po duhovniku odvzame vse kar je slabega, sebičnega … ostane nama namreč potem samo to, kar je dobro. In dobro je, da nas ima Bog rad … in da to doživiva.

Zalka

Obvestila


Danes, 21. december 2014, obhajamo 4. ADVENTNO NEDELJO:

  • Danes bo sv. spoved za odrasle. Med nami sta od 6.30 uri naprej dva spovednika: p. Andrej in eden od patrov kapucinov. Dopoldansko spovedovanje bo do 12.00 ure, popoldne pa začnemo ob 15.00 uri.
  • Ob 15.00 uri pridete k sv. spovedi prvoobhajanci, ki boste prvič pristopili k temu zakramentu: 1. skupina: Alič Timotej.....Kern Okorn Žiga  15.00-15.45 ure; 2. skupina: Kočar Lavrencija...Prosenc Tinkara 15.45-16.30 ure; 3. skupina: Povirk Anita....Zalokar Rubi 16.30-17.15 ure;
  • Ob 17.30 uri bo devetdnevnica.

Vstopamo v zadnji adventni teden. Božično devetdnevnico bomo zaključili v sredo zvečer, ki je že Sveti večer. Otroško "polnočnico" bomo obhajali ob 18.00 uri, h kateri ste vabljeni starši z mlajšimi otroki in vsi, ki ne boste mogli priti k polnočni sv. maši.

Na Sveti večer se zbere družina k skupni molitvi, ko tudi "pokadimo" in "pokropimo" z blagoslovljeno vodo naše domove, poslopja in stanovanja. Tudi skupna večerja nas med seboj poveže in nam pomaga vstopiti v "božično razpoloženje". Spokojnost božične noči naj ne moti pokanje petard, še posebno v okolici cerkve, ko se bomo zbrali k polnočnici.

Na praznik Božiča bosta sv. maši ob 10.00 in ob 18.00 uri.

V petek, 26. decembra, je praznik mučenca sv. Štefana. Ob 10.00 uri  bo v Zg. Kosezah sv. maša, potem pa bo pred cerkvijo še blagoslov konj.

V soboto, 27. decembra, bodo začeli z obiskovanjem domov naši koledniki. Tudi letos bodo v vaše domove prinašali sporočilo miru in veselja. Na podboje hiš bodo zaznamovali "obisk sv. treh kraljev" z željo, naj nas tudi v tem letu spremlja in varuje On sam. Ob tem boste lahko dali dar za naše misijonarje.
S koledovanjem bodo nadaljevali v ponedeljek.

V nedeljo, 28. decembra, do praznik Svete Družine. Na ta dan pa se spominjamo tudi nedolžnih otrok. Zato bomo imeli popoldne ob 15.00 uri v župnijski cerkvi blagoslov otrok. Vsi veroukarji lepo povabljeni. Prav tako ste vabljeni starši z mlajšimi otroci. Vsak blagoslov je dejanje vere in zaupanja, da Bog želi "vstopati" v naše življenje in ga napolnjevati s svojo lučjo.

Dragi župnijski sodelavci, bolni in ostareli in ostali farani! Ob letošnjih Božičnih praznikih vsem voščim in želim, da bi vas obsijala luč Novorojenega Odrešenika. Naj vam prežene temo trpljenja in zahtevnih življenjskih izzivov in preizkušenj. Strah pred negotovostjo naj se umakne in napolni naj vas veselje in upanje, ki prihaja iz Betlehema.

BLAGOSLOVLJENE IN VESELE BOŽIČNE PRAZNIKE!

* * * * * * * * * * * * *

Domislice veroučnih učencev

Kdo sestavlja sveto družino? Jezus, Marija in angel. smiley

Kateri je najpomembnejši trenutek svete maše? Ko ministranti vstopijo in pozvonijo. smiley

Kako se imenuje sreda po pustu? Pepelnata sreda. smiley

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

22
PONEDELJEK

Frančiška K. Cabrini, red. ust.
Hunger, škof
Božična devetdnevnica

M 18.00 + Štefan Ravnikar;
+ Jožefa Jaksetič, obl.;
+ Franc Gorjup, st., obl. (Kovačev)

23
TOREK

Janez Kancij, duhovnik
Ivo, škof
Božična devetdnevnica

M 18.00 + Vidergarjevi (Zg. Koseze);
+ Jožefa Podbevšek, 30. dan;
+ Jože Vidergar;
+ Janez Vidergar, 8. dan

24
SREDA

Adam in Eva, prastarši
Božična devetdnevnica
Sveti Večer

M 18.00 OTROŠKA POLNOČNICA
M 23.30 Božičnica
M 24.00 POLNOČNICA

25
ČETRTEK

BOŽIČ
Gospodovo rojstvo
Anastazija, mučenka

M 10.00 + Janez Kraševec
M 18.00 + Metka Capuder in Marinka Zgonc

26
PETEK

Štefan, diakon, prvi muč.
Dan samostojnosti
Zosim, papež

Sv. Š. 10.00 + Štefanija Lazar;
+ Franc Avbelj;
+ Alojz Prestor
M 18.00 + Vinko Miklič, obl.

27
SOBOTA

Janez, apostol, evangelist
Fabiola, spokornica
Frančišek Spoto, duhovnik

Sv. A.   KOLEDOVANJE
Sv. Mi.   KOLEDOVANJE
M 18.00 + Antonija in Jože Capuder, obl.;
+ starša Hlastec in Darko;
+ Pavla Klopčič (Moravče)

28
NEDELJA

Sveta Družina
Nedolžni otroci, mučenci
Teodor Carigrajski, škof

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
M 10.00 + Vidic (Zg. Prekar)
M 15.00 BLAGOSLOV OTROK

M - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. Val. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

Zadnja stran


Peter OpekaLAZARISTI – Congregatio missionis CM

Ko predstavljamo Misijonsko družbo lazaristov v Sloveniji, bi bilo pomanjkljivo, če se ne bi ustavili pri misijonarju Pedru Opeki. Krasi ga goreča želja pomagati najbolj ubogim in v nas buditi vest, da bi se zavedali vsega bogastva in ugodja, ki nas obdaja. Ta zavest nas mora osrečevati v življenju in odpirati oči, srca in dlani zato, da bi iz dneva v dan v svetu izkoreninjali revščino in bedo, ki tepta človekovo dostojanstvo in mu jemlje svobodo božjega otroka. In v tem opominjanju je oče Pedro (kakor ga imenujejo) neizprosen prerok za naš čas. Prerok, ker ob ostrih besedah opomina izliva božjo ljubezen na vse, ki kakor koli prihajajo z njim v stik. Kakor tista ženska iz evangelija, ki se je morala le dotakniti Jezusove obleke, da bi ozdravela.

Peter Opeka je s skoraj 500 sodelavci v Tananarive-glavnem mestu Madagaskarja iz nič ustvaril gibanje Akamasoa (Dobri prijatelji), ki je v 25-ih letih zgradilo 18 zidanih vasi za družine, ki so se izkopale iz brezizhodnosti. Gibanje danes vodi in vzdržuje: 5 vrtcev, 5 osnovnih šol, 6 srednjih šol, 3 knjižnice, 2 nogometna igrišča, 10 igrišč za košarko in 2 za odbojko. V preteklem šolskem letu je bilo v njihovih šolah vpisanih 11500 otrok. Poleg tega so po vsem Madagaskarju zgradili 59 osnovnih šol in 3 srednje šole, ki so jih predali v državno upravo in hkrati bdijo nad izvajanjem programov. Vse to in še več z darovi 'uboge vdove', za katere Peter neutrudno prosi po vsem svetu v prepričanju da smo vsi ljudje na tej zemlji na tem planetu bratje in sestre – torej si moramo pomagati med seboj. Na tem mestu lahko podamo le drobec njegovega veličastnega dela za človeka, ki je Božje delo. Naj zaključim s Petrovimi besedami: »Na tem svetu, kjer je toliko bogastva, ne bi smelo biti milijonov ljudi, ki so lačni. To je nepravičnost, to je preklinjanje neba!«

Naj bo zgled Božjega moža med nami za nas spodbuda, da bomo med seboj živeli Ljubezen! Na dan Jezusovega rojstva in v novem letu!

Jože Kerin

"Če si bil sam deležen sočutja, bodi tudi ti sočuten do drugih…
Svet ljubezni je svet spoštovanja, strpnosti, solidarnosti, delitve…
Resnica, izrečena z ljubeznijo, nikdar ne rani. Je pot, ki vodi k spremembam in napredku..."

(Peter Opeka CM, misijonar)

Peter Opeka