Zakonska skupina

V naši župniji delujeta dve zakonski skupini. Srečujeta se enkrat mesečno. V vsaki skupini sodeluje približno šest parov. Skupini vodi gospod župnik.

Zakonska skupina deluje po programu Najina pot, ki ga je zasnoval jezuit p. Vital Vider.

Srečanje zakonske skupine je sestavljeno iz treh delov. Prvi del je posvečen razmišljanju ali pogovoru ob odlomku iz evangelija. Ta odlomek si pari izberejo že prejšnjikrat in potem do naslednjega srečanja poskušajo z razmišljanjem in pogovorom odgovoriti na vprašanje - kaj Božja beseda pomeni za njiju, ki sta mož in žena, oče in mati. Na srečanju potem vsak posameznik pove kakšno svojo misel, za katero meni, da bo zanimiva tudi drugim. V tem, kaj in koliko pove, je vsakdo popolnoma svoboden.

Drugi del večera je namenjen temi iz zakonskega ali družinskega življenja. Tudi v tem delu večera govori vsak posameznik oziroma par, kar je v času priprave na srečanje odkril, da je njegova izkušnja. Pogovor v zakonski skupini poteka po načelih skupinske dinamike. Torej ni debatni krožek, kjer bi pari drug drugega o nečem prepričevali. Niti ni izobraževalna šola, saj splošna pravila lahko najdemo v knjigah, pač pa gre za izmenjavo zakonskih ali družinskih izkušenj. Izkušnje in njihova izmenjava so bogastvo zakonskih skupin. Pri tem vsakdo pride do besede, vsi ga poslušajo, nihče ne oporeka in ne popravlja.

Tretji del je neobvezen, a zelo dobrodošel in je namenjen družabnosti :)