Vera in luč Moravče

Moravška skupina Vera in luč je ena najstarejših slovenskih skupin Vere in luči. Ustanovljena je bila leta 1984 kot peta v Sloveniji.

Vera in luč je svetovno gibanje, ki povezuje osebe z motnjami v duševnem razvoju (to so naše lučke, lučkarji), njihove družine in prijatelje. Pred več kot 40 leti sta ga ustanovila francoza Jean Vanier in Marie-Helen Mathieu z željo, da pokazati, da so tudi prizadete osebe del Cerkve in prav tako potrebujejo prijatelje in sprejetost.

Takrat je bila namreč družba zelo nenaklonjena prizadetim osebam, še posebno njihovemu pojavljanju v javnosti. Zato sta leta 1971 organiziraa veliko romanje oseb z motnjami v duševnem razvoju v Lurd. V Lurdu so bili temu romanju zelo nenaklonjeni, a romarji se niso pustili prestrašiti. Romanje je bilo tako uspešno, da so sklenili da se bodo občasno srečevali v manjših skupinah. Tako so nastale skupine gibanja Vera in luč. Danes obstajajo skupine po vsem svetu med verniki različnih veroizpovedi.

V Moravčah se enkrat mesečno (na tretjo nedeljo v mesecu) srečujemo lučkarji in njihovi prijatelji iz Moravč in okolice. Trenutno nas je v skupini okrog 20, od tega šest lučk. Srečujemo se v župnišču, večkrat pa se odpravimo tudi drugam. V postu vodimo molitev Križevega pota na Hribcah, v adventu prav tako na Hribcah molimo Rožni venec, odpravimo se na kak izlet, se veselimo prihoda svetega Miklavža, lučkarsko leto pa vedno zaključimo s piknikom in družabnim srečanjem. Pridruži se nam tudi gospod župnik, ki nas prijazno gosti v župnišču ter za nas na srečanju daruje tudi sveto mašo.

Vabimo vas, da se nam pridružite bodisi kot prijatelji bodisi pripeljete na srečanje katero lučko. Skupaj se bomo pogovarjali, molili, peli in se veselili!