Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 12. 03. 2018

Priprava projekcije v župnijski cerkvi

V župnijski cerkvi smo konec leta 2016 dobili novo pridobitev: projektor in projekcijsko platno!

Platno je v prvi vrsti namenjeno prikazovanju besedil pesmi, ki jih pojemo pri bogoslužju in drugih priložnostih. Projekcijo besedil upravljamo z brezčično tipkovnico skoraj kjerkoli po cerkvi. 

Program, ki je namenjen upravljanju projekcije na računalniku, pa omogoča projiciranje tudi drugih vsebin: slik, vdeoposnetkov, glasbe in Power Point predstavitev. Z njimi lahko torej popestrimo in dopolnimo predstavitve, predavanja, molitvene ure, križev pot, pripravimo različne vsebine in podobno.

Povabljeni ste, da možnost projekcije vsebin izkoristite tudi vi, ko pripravljate kakšno vsebino za župnijsko občestvo. Glede vsebine se posvetujte z gospodom župnikom. Ko bo vsebina pripravljena, jo pošljite na zupnija.moravce@rkc.si ali jo prinesite na USB ključku, da jo naložimo na računalnik in shranimo v program. Za izvedbo se lahko obrnete na Dominika Štefana (031/483-665).

Za čim boljšo pripravo projekcije je dobro upoštevati nekaj povsem tehničnih omejitev sistema za projekcijo.

Besedila

Bodimo pozorni na ustrezno velikost pisave. Načeloma je za vsa besedila privzeta velikost pisave in pisava, ki ste jo vajeni iz projekcij besedil pesmi. Seveda pa je mogoče določiti svojo pisavo, velikost ter besedilo prikazati krepko, ležeče in/ali podčrtano.

Velja pa upoštevati dejstvo, da je potrebno besedila, pri katerih želimo, da se prikazujejo s privzetimi nastavitvami, ročno vnesti (natipkati) v program, kar terja nekoliko več časa. Besedila, ki jih le kopiramo in prilepimo, imajo namreč zaradi omejitev programa lahko le take lastnosti, kot jih določimo pri vnosu.

Power Point predstavitev

Ker je platno pokončno, je dobro format projekcije prilagoditi formatu platna. Pri pripravi Power Point predstavitve vam je lahko v pomoč spodaj priložen osnutek Power Point datoteke, ki se po formatu kar najbolje prilega obliki platna. Pri pripravi predstavitve pa bodite pozorni tudi na to, da bo velikost pisave dovolj velika (npr. vsaj 28 za pisavo Calibri), da bomo vsebino lahko prebrali tudi v bolj oddaljenih klopeh. Tudi barvni kontrasti naj bodo takšni, da bo vsebina čim bolj razločna tudi v težjih svetlobnih pogojih.

Slike, fotografije

Projicirati je mogoče poljubno število slik. Program omogoča bodisi ročno premikanje med slikami bodisi samodejno diaprojekcijo z nekaterimi vgrajenimi prehodi (animacijami) in poljubno nastavljivim časom trajanja “diapozitivov”. Če je mogoče, izbirajte slike pokončnega formata, saj bodo le-te na platnu večje.

Videoposnetki

Upoštevati moramo, da so posnetki v standardnih slikovnih razmerjih (16:9, 14:9, 4:3) na platnu relativno majhni, zato je projiciranje videa bolj primerno za manjše skupine, ki se lahko posedejo v sprednje klopi, ki so bližje platna. Predvajati je možno tudi nekatere datoteke s podnapisi. Ker program za projekcijo videa uporablja Windows Media Player, lahko že sami doma preverite, če se bodo video in morebitni podnapisi ustrezno predvajali. Zvok se predvaja prek ozvočenja v cerkvi.

Glasba

Prek ozvočenja v cerkvi je mogoče predvajati glasbo. Predvajati je možno glasbo v vseh splošno sprejetih formatih. Glasbo je mogoče shraniti tudi v seznam predvajanja. Priporočamo, da glasbo prinesete na USB ključku, saj je predvajanje s CD-jev fizično nekoliko oteženo, a z dobro voljo se da tudi to urediti :)