Dom duhovnih vaj sv. Mohor

Pri svetem Mohorju so se v 60. letih 20. stoletja začeli zbirati ministranti iz vse Slovenije.

Moravčan, p. Pashal Gorjup, se je po prihodu iz vojske začel posvečati evharistični vzgoji ministrantov po smernicah Edvarda Poppya. Načrte je napravil že pri vojakih, saj v tedanjih časih za vzgojo ministrantov ni bilo poskrbljeno. Svoje delo je nadgrajeval ob podpori takratnega moravškega župnika Jožeta Mrvarja. Mežnarijo na Sv. Mohorju je začel preurejati in leta 1964 je ta postala dom duhovnih vaj za ministrante.

Prek ministrantskega kotička v Družini je začel vabiti ministrante iz vse Slovenije na duhove vaje k Sv. Mohorju. Tako se je v poletnih tednih v tej hiši duhovno bogatilo včasih več kot tristo mladih fantov. Precej duhovnikov, ki so bili posvečeni v sedemdesetih in osemdesetih letih, ima lepe spomine na ministrantska srečanja pri Sv. Mohorju. Duhovne vaje so večinoma organizirali in vodili frančiškani, ob izdatni pomoči moravškega župnika in faranov, ki so s svojim delom in darovi pripomogli k temu, da je mežnarija vedno bolj postajala skromen, a prijazen dom za vse, ki so prihajali tja.

Za Jožetom Mrvarjem je v Moravče prišel Viktor Primožič in nadaljeval s poslanstvom doma duhovnih vaj. Majhna zmogljivost in dotrajanost stavbe sta ga spodbudila k temu, da se je s farani in arhitektom Vladimirjem Brezarjem lotil gradnje novega doma. Z župnikom Kancijanom Čižmanom, ki je zaključil dela, je Dom duhovnih vaj Sv. Mohor odprl vrata različnim skupinam, ki si želijo duhovne poglobitve.

Prenovljen dom je 18. avgusta 2014 blagoslovil kardinal dr. Franc Rode. Ob blagoslovu je izrekel naslednjo molitev:

"Zahvalimo se Bogu, da smo se lahko zbrali k blagoslovu doma duhovnih vaj. Ta dom je bil zgrajen z Božjo pomočjo in s sodelovanjem mnogih ljudi. Blagoslov naj bo izraz hvaležnosti in prošnja, da bo Dom kar najbolje služil svojemu namenu. Naj sv. Mohor in Fortunat prosita za nas!"

O blagoslovu pa je takole poročal tudi Radio Ognjišče.

 

O Domu duhovnih vaj sv. Mohor


Dom ponuja 33 ležišč v 11 sobah različnih velikosti (eno- do šestposteljne sobe) v dveh nadstropjih. V pritličju sta dva večja prostora: večnamenska soba in jedilnica. Poleg jedilnice se nahaja razdelilna kuhinja z indukcijsko kuhalno ploščo, pečico, hladilnikom in zamrzovalnim predalom, pomivalnim strojem, posodo, krožniki, skodelicami ter priborom.

Dom je centralno ogrevan s pomočjo zemeljskega plina. V vseh nadstropjih so urejene sanitarije. V kurilnici se nahaja tudi pralni stroj.

Pred Domom je tlakovano in ozelenjeno dvorišče, kjer je možno tudi parkiranje.

Dostop in uporaba Doma sta omogočena tudi invalidnim osebam. Prek klančin je možen vhod z invalidskim vozičkom v pritličje (skupni prostori, jedilnica, kuhinja) ter v prvo nadstropje (spalnice, posebej prilagojena kopalnica).

 

Kako do Doma duhovnih vaj sv. Mohor


Naslov: Podstran 9 A
            1251 Moravče

Kontakt: Župnija Moravče, župnik Kancijan Čižman
             Trg svobode 14
             1251 Moravče
             tel. 01/7231-055
             e-mail: zupnija.moravce@rkc.si