Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 3. 07. 2019

Šesti dan (g. Tine Povirk)

Današnji mašnik g. Tine Povirk, ki je bil pred časom, kot diakon, eno leto v Moravčah na praksi (je imel pri nas tudi ponovitev nove maše), je danes v pridigi na zelo slikovit način govoril o veri in neveri, ki jo današnji godovnik (nejeverni Tomaž) tako zanimivo in neposredno simbolizira v pripovedi o srečanju z Vstalim. "Jaz verujem zaradi besed in pričevanja apostolov, ki so zatrjevali, da je Jezus res vstal in so oni priče te resnice" je zatrdil Tine. " Ampak le vera kot vera za mnoge, posebno mlade, ni dovolj, da bi tudi živeli krščansko. Je seveda temelj, ni pa sama dovolj." "Nevera apostola Tomaža nam več koristi kot vera vseh ostalih apostolov", je zapisal papež sv. Gregor Veliki, in dodal: "Ko namreč Tomaž, potem ko je potipal Jezusove rane, začne verovati, tudi nam odžene vsak dvom in jasno izpriča resnico o Jezusovem vstajenju."

Sv. Terezija Avilska govori o "sobanah naše vere" kjer v vsaki sobani o Bogu nekaj odkrijemo, doživimo, spoznam, in v zadnji odkrijemo, da je Bog naš Oče. Vernik mora biti tudi raziskovalec svoje vere in jo na podlagi odkritij o Bogu, ki deluje danes, začne graditi.

"Če je moja vera samo skala in puščava - tam ne zraste nič," je dejal Tine. "Postati moramo GRADITELJI SVOJE VERE." Če bi hiši naredili samo temeljno ploščo (kar je seveda nujno) in hoteli tam živeti, bi nam bilo večino časa neudobno, saj bi bili kar naprej izpostavljeni vetru in dežju in drugim nevšečnostim. Ko začnemo graditi sobe, postaja hiša vse bolj prijazna in udobna. Vsaka soba je malo drugačna in naučim se vsaki dati svoj namen in vrednost. Naš cilje je torej zgraditi hišo naše vere, tempelj, Božjo hišo. Vanjo prihaja Kristus. V hišo vere naše župnije prihaja novomašnik, v Kristusovi osebi (in persona Christi) oz. drugi Kristus (alter Christus), ki je njen "oltar in Jagnje obenem". Koliko hiš, celo cerkva! je zapuščenih. "Veselite se, da je vaša "hiša vere" živa, naseljena in da praznujete novo mašo, " je vzkliknil Tine.."Povabite z veseljem vanjo novomašnika Vita, da bo prinesel blagoslov in Svetega Duha."