Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 1. 07. 2019

Četrti dan (dr. Matjaž Celarc)

"Hodi za menoj!" Te besede te dni odmevajo v Cerkvi, za katero smo danes molili pri sv. maši, ki jo je daroval študijski prefekt ljubljanskega semenišča (bogoslovja) asistent. dr. Matjaž Celarc. Z novomašnikom Vitom ga, poleg službe v bogoslovju, povezuje nekaj časa skupnega študija v Rimu. Ko je Vito prihajal, so o njem rekli, da pride v Rim "zelo brihten in nekoliko naiven poba": Seveda, se je izkazalo, da "naivnost" pomeni razigranost in iskrenost, in brihtnost: zvedavost in modrost - oboje pa je seveda zelo pozitivno. Svoje bogato znanje (včasih na prvi vtis malo negotovo) v naslednjem trenutku opremi z enciklopedičnimi podatki in spontano modrostjo.

Ta radoživost, spontanost in vednost prihaja od doma, v kar se je Matjaž sam prepričal. Vitovo novomašno geslo, ki govori o sadu in o učenčevstvu, zaobjame to izhajanje iz domače družine in prehajanje v družino Jezusovih učencev. Jezusovo povabilo "Hodi za menoj" je namenjeno nam vsem, predvsem pa tistim, ki želijo slediti Jezusu v službenem duhovništvu, ki je dar skupnosti. Za našo župnijo se je začel že z romanjem v Rim na diakonsko posvečenje, nato z misijonom in zdaj z neposredno pripravo na novo mašo.

HODI, pomeni dinamiko poti kot vseživljenjske osebne in duhovne rasti. ZA MENOJ pomeni odnos z Jezusom, ki je izvor, cilj in središče življenja. Duhovnik je prinašalec božjega, je predstavnik vse skupnosti, je duhovni oče in pastir, ki skrbi za svoje. In mnogo več: "Biti duhovnik pomeni postati Jezusov prijatelj, iz dneva v dan bolj prijatelj, do konca življenja. Bog mora živeti v njem in on v Bogu. To je njegov poklic. Samo tako bo njegovo duhovniško delo obrodilo sadove." (Benedikt XVI).

Postati Jezusov prijatelj in obroditi sad ljubezni pa je tudi naloga nas vseh.