Revija župnijskih pevskih zborov (16. 6. 2019)

Na nedeljo Svete Trojice, 16. 6. 2019 ob 16h smo se pri Mariji Kraljici angelov na Drtiji predstavili pevski zbori naše župnije.

Tokrat smo se predstavili s skladbami, ki jih običajno ne slišimo pri bogoslužju. Veliko je skladb, ki imajo zelo lepo duhovno vsebino, pa niso neposredno namenjene liturgični uporabi. Zato smo izkoristili priložnost, da jih nekaj predstavimo.

Najprej nas je nagovoril Lojze Štefan. Predstavil je pomen in razvoj cerkvene glasbe v bogoslužju, pa tudi pomembnost skrbi za glasbeni razvoj in napredek vsakega zbora. Nastop posameznega zbora pa so tokrat napovedali zborovodje oz. pevci sami. Zaradi drugih pevskih obveznosti se letos žal niso mogli predstaviti pevci Študentskega zbora z zborovodjem Boštjanom Luznarjem.

Prvi so se predstavili Zmaji. Ker zelo radi prepevajo Svetnike in Glorio, niso imeli težav pri izbiri skladb za revijo. Tvoj korak skupine Svetnik in Ritem srca skupine Gloria so zapele pevke pod vodstvom Klare Uršič in ob spremljavi benda (Blaž Pirnat, Rok, Benjamin in Dominik Štefan).

Za Zmaji so nastopili Zvončki z zborovodkinjo Mašo Svetlin. Ob klavirski spremljavi Blaža Pirnata so zapeli skladbi Ko bi ljudje ljubili se in Ti si ta luč sveta.

Že kar nekaj let na reviji župnijskih zborov nastopa tudi Komorni zbor Limbar. Zborovodja Tomaž Pirnat nas je v predstavitvi izbranih skladb najprej na kratko poučil o koralu, njegovem razvoju in uporabi skozi različna glasbena obdobja, nato pa še o črnski duhovni glasbi. Prva skladba nastopa je bil Bachov koral Unter deinem Schirmen, druga pa črnska duhovna Deep River.

Moški zbor z zborovodjem Lojzetom Štefanom je za revijo pripravil dve zelo znani skladbi, Verdijevo Pesem sužnjev in narodno Srce je žalostno. V prvi skladbi spremljamo Izraelce v babilonskem suženjstvu, ki prosijo Boga, naj jim da moč v teh trpečih trenutkih. Če je naslov druge skladbe še nekoliko skrivnosten, nam znana melodija in v nadaljevanju še bolj znani druga in tretja kitica ("Angelček, varuh moj" in "Bog pa je stvarnik moj") predstavita zgodbo o ranjenem srcu, ki Boga prosi za pomoč pred težko (smrtno?) nočjo.

Pevci mešanega zbora so se z izborom skladb vrnili malo v preteklost, v svoja mladostna leta, v čase takratne mladinske skupine, dekliškega in moškega zbora ter njihovih poročnih dni. Skladba Tihi večer je ena od mladinskih popevk, ki jih je takrata moravška mladina prepevala na mladinskih srečanjih, (večdnevnih) pohodih, pevskih vajah in družabnih srečanjih. Skladba Rožice trgajta pa je pozdrav mladoporočencema, ki so jo zapeli na poroki praktično vsakemu pevcu.

Ob zaključku revije se je gospod župnik Kancijan Čižman zahvalil pevcem in zborovodjem za njihovo prepevanje in požrtvovalno sodelovanje v župniji, vsi pevci skupaj pa so zapeli še dve pesmi. Prva je bila Slomškova Večernica, ki poje o zvonu, ki nas vabi k večernemu počitku, druga pa Gloriina Mnogo poti, ki so jo pevci zapeli ob spremljavi benda.

Prijetno pevsko popoldne smo nato nadaljevali pred cerkvijo s sproščenim druženjem in pogovorom ob pijači in sladkih dobrotah.

Moravški pevci se ob tej priložnosti iskreno zahvaljujemo župniku Kancijanu za vso podporo in spodbudo pri našem delu, pa tudi vsem poslušalcem, ki ste nas prišli poslušat in vsem župljanom, ki spremljate in cenite našo pesem in trud pri lepšanju in dviganju bogoslužja v naši župniji.

Dominik Štefan

foto: Metka Kosmač