Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 14. 11. 2021

33. nedelja med letom (XXXVI, leto B, 14. 11. 2021)

Uvodnik


Sv. Martin – zgled veselja in dobrote

"Smo veseli kristjani? Širimo veselje ali pa smo medle, žalostne osebe, s pogrebnim obrazom? Zapomnimo si: ni svetosti brez veselja!" Te besede nam je papež namenil preteklo nedeljo. Mesec november nas spominja na naše pokojne, tiste, ki potrebujejo naš molitveni spomin in one, ki so že dosegli večno veselje oz. blaženost, srečo. Izziva nas, da postajamo sveti, "kakor je svet nebeški Oče!"

Božja beseda ob koncu cerkvenega leta pa se včasih zdi strašljiva. Bomo budni dočakali Gospodov prihod, ali bolje naš prihod pred Njega? Bo solidarnost, veselje, odločenost za pravico in usmiljenje naš alibi pred Gospodom? To je tista svetost h kateri težimo vsak naš običajen dan.

"Blagri," nadaljuje papež "so torej preroštvo novega človeštva; biti krotki, namesto da bi se hoteli uveljavljati; prakticirati usmiljenje, namesto da bi mislili samo nase; prizadevati si za pravičnost in mir, namesto da bi celo s sodelovanjem gojili nepravičnost in neenakost… Ali v svet prinašam veselo novost Jezusovega preroštva ali pa običajno pritoževanje nad tistim, kar je narobe?" Vsak dober in uspešen človek ve, da godrnjanje in kritizerstvo ne prispeva nič k zastavljenemu cilju.

Te misli nas še posebej v teh negotovih časih navdajajo z upanjem in mirom. Priganjajo nas, da protestništvu obrnemo hrbet in v svoji življenjski situaciji prispevamo svoj majhen delež za večje veselje, pravičnost in solidarnost. Tudi k temu nas vabi današnji dan, ki je svetovni dan ubogih.

Za našo moravško faro pa je danes hkrati praznik dobrote, pozornosti in usmiljenja po zgledu svetega Martina, našega zavetnika. Prijetno in veselo Martinovo nedeljo vam želim!

Jože Kerin

 

Obvestila


Danes, 14. novembra, obhajamo 33. nedeljo med letom.

  • Danes praznujemo Martinovo nedeljo. Pri vseh svetih mašah bo darovanje za cerkev.

Pred nami je teden zaporov, ki se po vsem svetu vsako leto obhaja v okviru katoliške Cerkve in drugih krščanskih cerkva ter skupnosti. Namen tedna zaporov je, da bi se kristjani zavedali potreb zapornikov in njihovih družin, žrtev kaznivih dejanj, zaposlenih in vseh drugih, ki skrbijo za zapornike.
Naslov letošnjega tedna zaporov je: "Pomislite na vrane, ne sejejo in ne žanjejo. Nimajo ne shrambe ne žitnice in vendar jih Bog hrani. Koliko več kakor ptice ste vredni vi! (Lk 12,24)". Zahvaljujem se vam za vašo podporo, za vsako vaše dejanje, ki ga boste izkazali z molitvijo in spodbudo v tem tednu. Lep pozdrav in vse dobro! Robert Friškovec, zaporniški vikar

V soboto, 20. novembra, ob 8. uri ste za čiščenje cerkve na vrsti farni Ceste heroje Vasje in Ceste na Grmače.

Škofijska karitas Ljubljana vabi, da se priključite akciji STISKA. Pomagate lahko z enkratnim plačilom položnice, lahko pa postanete redni darovalci Karitas z mesečnim prispevkom 3 evre. Položnice in prijavnice so vam na voljo zadaj pri tiskovinah. Iskrena hvala za vso podporo pri delu naših Župnijskih Karitas! Škofijska karitas Ljubljana

Danes teden bomo obhajali zadnjo nedeljo tega liturgičnega leta: Kristus Kralj Vesoljstva. S prvo adventno nedeljo bomo vstopili v novo liturgično leto v katerem podoživljamo najpomembnejše dogodke zgodovine odrešenja: advent, ki je priprava na Božič, božični čas v katerem razmišljamo in molimo o pomenu Jezusovega rojstva; s pepelnico se podamo v "puščavo" postnega časa, da bi  doživeli Veliko noč v veselju in radosti. Sledi čas med letom. Po liturgiji, ki ima pomembno mesto v življenju kristjana, se nam Bog na različne načine razodeva in nas napolnjuje z notranjim veseljem.

Prihodnjo nedeljo se nam bo predstavil novi ŽPS, ki ga je potrdil tudi g. nadškof Zore z dekreti, ki jih bodo prejeli vsi člani. Podelitev bo med prvo sveto mašo.

Prihodnjo nedeljo bo pri mašah nabirka za naše zborovodje in organiste. Tudi na ta način jim lahko pokažemo našo hvaležnost za njihov trud in prizadevanje. Ni samo po sebi umevno, da imamo toliko zborov in tako kvalitetno prepevanje cerkvenih pesmi. Želimo si, da bo tako tudi v prihodnje!

Vsi starši z majhnimi otroci pohvaljeni, da prihajate k sveti maši. Tudi tukaj velja pravilo, da je treba zgodaj začeti, da se otroci privadijo na mašo. Vem, da so (ste) nekateri v dilemi kdaj je primeren čas. Vsekakor čimprej, ampak starši morajo (te) to sami prepoznati. In če kdaj pride do tega, da so otroci nemirni, takrat lahko greste brez zadrege v zakristijo, ki je dovolj velika, ogrevana in ozvočena. Potem se lahko vrnete na vaše mesto v klopeh. To povabilo je dobronamerno in res je lepo videti v cerkvi toliko otrok. To je prav gotovo veliko upanje tudi za prihodnost. In lepo je tudi, da otrokom na primeren način in z veseljem odpiramo prostor za doživljanje Boga.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

15

PONEDELJEK

Albert Veliki, škof, c. u.
Leopold, knez
Marija Magdalena Morano, red.

M 18.00 V zahvalo

16

TOREK

Marjeta Škotska, kraljica
Gertruda (Jedrt), redovnica
Jožef Moscati, zdravnik, laik

M 18.00 V dober namen

17

SREDA

Elizabeta Ogrska, redovnica
Evfemija in Tekla, devici, muč.
Dionizij Veliki, škof

M 8.00 Za zdravje
+ Starši Vidergar (Selce)

18

ČETRTEK

Posv. bazilik sv. Petra in Pavla
Filipina Duchesne, redovnica
Roman Cezarejski, diakon

M 18.00 + Starša Virk in Vidovič
Molitev pred Najsvetejšim po maši

19

PETEK

Matilda, redovnica
Abdija, prerok
Neža Asiška, devica

M 18.00 + Nuška Kokalj, obl. in starši
+ Danijela in Anton Vidic, obl.
Župnišče 20.15 MLADINSKO SREČANJE

20

SOBOTA

Edmund, kralj
Gelazij I., papež
Marij Fortunata Viti, redovnica

M 8.00 Čiščenje cerkve - C. h. Vasje in C. na Grmače
M 18.00 + Franc Mrčun, obl. in sestra Poldka
+ Ivana Grilj, obl.; Ivana in Franc Okorn
+ Vinko Sušnik in + Gričarjevi
+ Lado Dobravec, obl.
NABIRKA ZA ORGANISTE

21

NEDELJA

KRISTUS KRALJ VESOLJSTVA
Darovanje Device Marije
Maver Poreški, škof, mučenec

M 7.00 Za prebivalce naše župnije
NABIRKA ZA ORGANISTE
M 10.00 + Julijana Vozel in Marija Rokavec
NABIRKA ZA ORGANISTE

 - Moravče, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


IZ ŽUPNIJSKE KRONIKE

Leto 1903 – V Moravčah smo imeli v novembru ustanovni shod slov. kat. izobraževalnega društva. Udeležba je bila obilna. Pokazalo se je, da se tudi med nami zanimajo za kako novo stvar; kajti precej po govoru je pristopilo mnogo mož in mladeničev k temu koristnemu društvu. Pravijo, da ima društvo tudi že svoje sovražnike. To so namreč ljudje, ki ob takih slučajih radi pokažejo svoje nasprotje. Nameravajo tudi oni menda napraviti neko tako društvo. No, mi nimamo nič proti temu, čudno se nam pa vendar le zdi, zakaj niso storili to že preje. Gotovo ne bo to prav nič oviralo našega društva. Mi vsi spoznamo korist slov. kat. Izobrazovalnega društva za sedanje čase, zato bodi iskrena zahvala našim gg. ustanovnikom. Bog pa blagoslovi naše društvo, da rodi med nami mnogo koristi. Da:"Kakor bratje v zvezi eni, en'ga duha, srca smo, pokažemo svoj duh jekleni, nasprotniku neustrašeno."

Domoljub, november 1903

Ustanovilo se je za moške, mladenče in može; Slov. katoliško  izobraževalno društvo, kateremu je precej pri ustanovitvi pristopilo čez 100 udov. Bilo je zelo potrebno, ker liberalizem je postajal vse predrznejši. Upanje je, da se s tem društvom postavi napredovanju ustega uspešen jez, ker zanimanje za društvo je obče.

Iz župnijske kronike

Veselica kat. Izobr. društva je izvrstno uspela. Na sporedu je bilo petje in srečolov. Nato se je uprizorila dramatična predstava "Vaški skopuh", ki je vzbudila mnogo zanimanja. Med igralci moramo posebno pohvaliti vaškega skopuha in njegovega brata Zlomka. Občinstvo je bilo očarano in se čudilo, kako je mogoče kmečkemu fantu tako domače nastopati na gledališkem odru. Marsikdo bi bil mislil, da gleda pred sabo mestnega igralca, dasi poznamo v njegovi osebi Antona Vidergarja, mladeniča iz moravške okolice. Tako je preživelo društvo zopet veseli dan in tacih mu še mnogo želimo.

Domoljub, 6.12.1906, str. 774

Leon Lavrič