Avtor: Župnija Moravče Objavljeno: 4. 11. 2018

ZAHVALNA NEDELJA (XXXIII, leto B, 4. 11. 2018)

Uvodnik


Ena izmed petih 'čudežnih' besed (poleg oprosti, prosim, izvoli , ali dovoliš … ) je tudi beseda HVALA. Učimo se je tudi pri vsaki sveti maši, ki je v svojem bistvu ZAHVALA (gr. evharistija). Zahvaljujemo se Bogu Očetu, za vse kar smo, kar nas obdaja in kar imamo, še prav posebej pa za  Odrešenika Jezusa Kristusa, ki nam je razodel kdo je Bog in kako nas ljubi – ko je za nas daroval svoje življenje, da bi vsak od nas lahko živel v ljubečem odnosu z Bogom in z ljudmi.

Ne samo enkrat na teden pri sveti maši, vsak dan se lahko Bogu zahvaljujemo za toliko dobrega in lepega … v nas in okrog nas. A pridejo tudi težave, bolezni, trpljenje … takrat se je težko zahvaljevati. Lahko pa se spomnimo, da nič ni slučaj, ampak je vse milost in zaupajmo, da je vse za  nekaj dobro, čeprav v človeški omejenosti tega trenutno ne moremo videti, kaj šele razumeti. Beseda hvala, pa naj ne bi manjkala niti v naših medsebojnih odnosih – najprej in najbolj pogosto z najbližjimi domačimi, pa tudi s sodelavci, sošolci in tistimi, ki nam ob naključnem srečanju z gesto pozornosti ali prijazno besedo polepšajo dan. Kako lepo je, če smo pozorni in se zahvalimo … in če tudi drugim damo razlog za to.

V župniji imamo te dni posebne dneve milosti, saj so med nami misijonarji - prav za nas. Hvaležni smo jim lahko za njihov čas, spodbude in opogumljajoče besede, ko nas želijo (znova) navdušiti za Božje sporočilo in krščansko življenje. Radi in z veseljem pridimo na srečanja, saj izgovorjene  besede in zamujene priložnosti - ne moremo dobiti nazaj.

Imamo pa v naši župniji tudi stalnega misijonarja - našega g. župnika, ki se dan za dnem trudi in nam ne samo z besedo, ampak tudi z zgledom, potrpežljivo in vztrajno oznanja Božjo ljubezen, resnico, pravičnost, dobroto, usmiljenje … Zato, iskreno in iz srca Bogu hvala zanj in tudi njemu, da  je Njegov zvest sodelavec.

Cerkev pa ni samo župnik, ampak vsi kristjani – vse župnijsko občestvo. Zato Bogu hvala tudi za vse župnijske sodelavce – člane ŽPS, katehete, pevce, ministrante, bralce božje besede, krasilke, čistilke, gospo, ki peče hostije, animatorje, vse, ki skrbite, da je okolica župnišča urejena, ki  poskrbite drva, da nas pozimi ne zebe v cerkvi, tiste, ki pogosto ali občasno poskrbite, da g. župniku ne manjka hrane za telo … pa tudi tistim, ki tiho in skrito naredite prenekatero dobro delo, za katero marsikdaj vé samo Bog. Iskrena hvala prav vsakemu, ki prispevate, da v naši župniji in kraju živi sprejemanje, dobrota, povezanost …

Danes, ko je v župniji srečanje bolnih in ostarelih, pa gre prav posebna zahvala vsem vam, ki ste zaradi bolezni in starosti preizkušani, a s svojo molitvijo, ter darovanjem bolezni in trpljenja Bogu, prispevate neprecenljiv in dragocen delež pri širjenju in delovanju Božje milosti med nami.

Premalo je reči hvala, zato NAJ VAM BOG POVRNE s svojo milostjo tam, kjer jo najbolj potrebujete - da bomo pogumno živeli naše življenjsko poslanstvo in se nekoč vsi srečali pri Očetu v nebesih.

Zalka

 

Obvestila


Danes, 4. november 2018, obhajamo 31. nedeljo med letom, zahvalno nedeljo:

 • Danes ob 10. uri bo sveta maša in srečanje vseh starejših in bolnih faranov. Med sv. mašo bo priložnost za prejem bolniškega maziljenja. Po sv. maši pa Župnijska Karitas pripravlja pogostitev in druženje v župnišču. Lepo vabljeni!
 • Ob 16. uri bodo večernice ob 16. uri na Limbarski Gori. Potem pa se bodo misijonarji razdelili in odšli na tri različne lokacije: ob 18. uri bo molitev večernic v Češnjicah, pri Cesarjevih v novem lokalu; v Zg. Kosezah ste vabljeni ob isti uri v cerkev sv. Štefana; za farane Dešna, Zg. in  Sp. Prekra, Hriba nad Ribčami, Katarije… pa bo molitev večernic v Planinskem domu na Uštah. Molitev večernic traja približno pol ure.

V času misijona, bomo z misijonarji obiskovali (med 9.30 - 12.30 uro) bolne in starejše po domovih, kot sicer običajno za prve petke:

 • v ponedeljek: Zg. in Sp. Prekar, Dešen, Grmače.
 • v torek: Drtija, Češnjice, Moravče.
 • v sredo: Soteska, Serjuče, Pogled, Negastrn, Vinje.
 • v četrtek: Krašče, Gorica, Sv. Andrej.
 • v petek: Zg. Koseze, Mošenik, Hrastnik, Limbarska gora, Zalog.

Obhajamo "milostni čas" misijona in vas vse lepo vabim, da se v tem tednu udeležujete različnih dogodkov, ki so v programu.

Posebej opozarjam starše veroukarjev, da je urnik verouka v tem tednu drugačen:

 • v ponedeljek od 16. do 17.30 ure je srečanje za : 1., 2. in 3. razreda;
 • v torek od 15. do 16.30 ure za : 4., 5. in 6. razreda;
 • v sredo od 15. do 16.30 ure za : 7., 8. in 9. razred.
 • Birmanci so torej povabljeni v sredo, ker smo naknadno izvedeli, da imajo v četrtek obveznosti v šoli (poklicna tržnica).

Vse tri dni srečanja z misijonarji trajajo 2 šolski uri. Če kdo ne more biti navzoč ves čas (druge obveznosti), naj pride vsaj za eno šolsko (veroučno) uro.

Za mlade so namenjeni trije večeri: torek, sreda in četrtek vedno ob 19.30 uri. Tema bo Moje telo govori ljubezen – teologija telesa. Mladi lepo vabljeni (spodnja – nova učilnica). Prav tako bo posebno srečanje za mlade tudi v soboto zvečer.

V petek, 9. novembra je spovedni dan. Možnost za spoved bo praktično ves dan; zvečer bo molitev pred Najsvetejšim do 22. ure.

V soboto dopoldan je srečanje za družine. Za varstvo otrok bo poskrbljeno.

Na martinovo nedeljo bo sklep misijona. Po obeh sv. mašah bo pogostitev ob pecivu in kozarčku vina ali čaja. Gospodinje naprošamo, da napečete nekaj dobrot. Prinesete jih v soboto zvečer od 17. do 20. ure v župnišče.

V času misijona bo vsak dan eno uro pred sv. mašo (od 17. ure dalje) priložnost za sv. spoved.

 

Svete maše in mašni nameni v prihodnjem tednu


 

5

PONEDELJEK

Zaharija in Elizabeta
Bernard Lichtenberg, mučenec
Bertila, opatinja

M 8.00 - 9.00 Hvalnice in češčenje Jezusa
  16.00 - 17.30 Srečanje z veroučenci 1. triade
M 18.00 + Mihelčič
  19.30 Srečanje s pevci vseh zborov
  19.30 Srečanje za vdove,samske,razvezane

6

TOREK

Lenart, opat
Monald Koprski, redovnik
Demetrijan, škof

M 8.00 - 9.00 Hvalnice in češčenje Jezusa
  15.00 - 16.30 Srečanje z veroučenci 2. triade
M 17.00 - 17.50 Kako moliti s Svetim pismom
M 18.00 + Nakrstovi
+ Ivanka in Franc Vehovec (Zalog)
  19.30 Večer za starše veroučencev
  19.30 Teologija telesa za mlade

7

SREDA

Obl. posv. koprske stolnice
Engelbert, škof
Vincenc Grossi, duhovnik

M 8.00 V dober namen
  15.00 - 16.30 Srečanje z veroučenci 3. triade
  17.00 - 17.50 Srečanje za bralce Božje besede
M 18.00 Za duhovno prenovo naše župnije
  19.30 Teologija telesa za mlade
Pr Frfrav 19.30 Večer za moške z Alešem Čerinom

8

ČETRTEK

Gotfrid, škof
Elizabeta od Svete Trojice, red.
Janez Duns Skot, teolog

M 8.00 - 9.00 Hvalnice in češčenje Jezusa
  17.00 - 17.50 Kako moliti s Svetim pismom
M 18.00 + starši Mihelčič (Dole)
Kulturni dom 19.30 okrogla miza: Kristjan v javnosti

9

PETEK

Posv. lateranske bazilike
Ursin, škof
Teodor, mučenec

M 8.00 V čast sv. Duhu
  9.30 - 12.30 priložnost za sv. spoved
  17.00 - 17.50 Kako moliti s Svetim pismom
M 18.00 + Žerenkovčevi
M 19.00 - 22.00 Češčenje Jezusa in možnost za sveto spoved

10

SOBOTA

Leon Veliki, papež
Andrej Avelinski, duhovnik
Orest, mučenc

M 8.00 - 9.00 Hvalnice in češčenje Jezusa
  9.30 - 13.00 družinski dan
  17.00 - 17.50 Kako moliti s Svetim pismom
M 18.00 + Ciril in Janez Majdič (Negastrn)
+ Ukančevi; Tilka in Martin Gorjup
+ Franc in Stanko Per, obl.
+ Matjaž Trdin
DAROVANJE (OFER) ZA CERKEV
  19.30 Srečanje za mlade
  19.30 Ženski večer z Marinko Čerin

11

NEDELJA

32. nedelja med letom
Martin iz Toursa, škof
Menas, puščavnik
Teodor Studit, opat

M 7.00 Za farane
DAROVANJE (OFER) ZA CERKEV
M 10.00 + Martin in sin Tine Cerar (Imenje)
DAROVANJE (OFER) ZA CERKEV
Župnišče 15.00 Teologija telesa za mlade

M - Moravče, M k - kapela v župnišču, Sv. A. - Sv. Andrej, MKA - Marija Kraljica angelov, Sv. Mi. - Sv. Miklavž, Sv. Mo. - Sv. Mohor in Fortunat, Sv. Š. - Sv. Štefan, Sv. V. - Sv. Valentin, ŽMB - Žalostna Mati Božja

 

Zadnja stran


Iz roda v rod – s Teboj Gospod

V preteklem obdobju smo na tem mestu naših oznanil razmišljali o prenosu vere iz roda v rod. Kaj smo prejeli, kaj živimo, kaj nosimo v srcu in kaj je tisto kar lahko izročamo naprej. V tem mesecu pa je pred nami izjemna priložnost, da vsak izmed nas pri sebi preveri, kje se nahajamo v hoji za Gospodom. Nam je lepo? Morda težko? Nas mamijo preračunljivost, udobje, samozadostnost? Hočemo vztrajati na tej poti z Jezusom, kljub vsem skušnjavam in utrujenostim? Hočemo te svoje vrednote predati naprej, mladim; si jih preprosto podeliti med seboj in utrjevati našo farno skupnost?

Sveti misijon v naši fari je milostni čas, ki nam lahko pomaga poiskati odgovor na vsa takšna in podobna vprašanja. Lahko nam pomaga začutiti trdnost v naši veri in lepoto povezanosti v naši skupnosti. Odločitev je naša. Ta teden pridejo med nas misijonarji, da bi v nas dramili tisti spomin, ki nas povezuje z Bogom. Svobodo, ki dela naše življenje lepo, ne glede na okoliščine, ki so lahko prilične ali neprilične. Odločitev je naša.

Danes nam Jezus govori: 'Ljubi Gospoda svojega Boga … in ljubi svojega bližnjega kakor samega sebe. Znotraj te zapovedi je življenje, zunaj nje ni nič, kar bi bilo človeka vredno.' To je Gospodov blagoslov; življenje, ki ga polaga pred nas, da ga izberemo. Odločitev je naša. Na drugi strani stoji prekletstvo, stoji smrt. Izbiramo pa mi! Žal je to prekletstvo, ta smrt, ozaljšana z brezštevilnimi okraski, baročnimi oblinami, s precizno oblikovano privlačnostjo, ki nas hoče omamiti. Na vsakem koraku. Polni lonci egiptovskega mesa – s še eno svetopisemsko prispodobo. Gospod pa nas v ljubečem šepetu vabi, naj izberemo jed, ki nasiti: 'Poslušajte, poslušajte me in jejte dobro, naj uživa v sočni jedi vaša duša!' Da, besede tolažbe, ljubezni in obilja nam šepeta na uho. Ker nam je že na začetku podaril svobodo, to čudovito božjo lastnost, nas pusti, da se odločamo sami. Tisti blišč, zunaj topline ljubezni do Boga, bližnjega in sebe, pa je bleščav, nasilen, vsiljiv, nadležen, tudi smrtonosen.

Čas misijona naj bo milostni čas izbire, tkanja sožitja, čas, ko bomo v sebi odkrivali podobnost s Stvarnikom. V človeku, ki ga srečujemo na svoji poti, pa Jezusa, ki nas vabi k sebi, ko smo utrujeni in obteženi. Dal nam bo počitek!

Jože Kerin